Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

TFT vs CRT za fotografije

[es] :: Digitalni foto-aparati :: TFT vs CRT za fotografije

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 11171 | Odgovora: 124 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

cozmo_im
Ivan Miladinovic
Graphic designer
Zemun

Član broj: 31495
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: TFT vs CRT za fotografije10.01.2008. u 20:46
Upravo i ja mislim to isto sto i Zarsilic. Naime, tehnologija stampe kod nas, a delom i u Evropi (radio sam dugo godina sa jednom od najjacih stamparija u Evropi) jednostavno i dalje nije savrsena (mislim na proces stampe, ne samo na profile, kalibraciju i slicno) i tesko da ce se, jos duze vreme, imati za shodno da se kupuju monitori od 1000 i kusur evara, jer jednostavno i sasvim solidan monitor ce zadovoljiti potrebu za dobrom pripremom koju stamparija opet nece 100% propratiti.

Radili smo pre 5-6 godina pripremu na dosta losijim monitorima nego sad i u dosta slucajeva sama stamparija nije zadovoljila max. kvalitet, jednostavno je to tako (pa cak i u stampariji koja vredi milijardu evra, sa najmodernijim masinama koje postoje, sa covekom koji je zaduzen samo za jedan posao, nikad nije postignut bas 100% kvalitet, a mislim da je to i nemoguce zbog fizickih ogranicenja samog procesa). Mozda monitor moze, kod iskusnih, da samo poboljsa percepciju i kvalitet obradjenog fajla za neki procenat, ali ako finalna karika u lancu to ne moze 100% da isprati, onda bez problema moze da se nadje kompromisno resenje u rangu cifre koju je Zarko pomenuo...

Mi smo, eto, nabavili QUATO sad par komada, ali za licnu upotrebu ga nikad ne bih uzeo, Samsung 226 BW koji je sad vec 400e moze da zadovolji, bez ikakvih problema u procesu stampe koji se koristi u ovoj zemlji.

Inace, radio sam u staroj Birografici (sada Rotografika) sa matorim Zoltanom koji je obradjivao fotke na BW monitoru...
10.01.2008. u 20:46 

dekster2
milosavljevic boban
centar

Član broj: 142273
*.adsl.verat.net.

icon Re: TFT vs CRT za fotografije10.01.2008. u 21:24
Kod mene sgi radi.2001 i nema prevare po pitanju slike.Sutra idem po sony 520.
A imam i asus 202 20* i on me uvek oraspolozi sa svojom crvenom i zelenom koja
prelazi u fluorocentnu gde bi joj bilo koji sprej pozavideo.Za senke i crne detalje nepricam
posto one ne po sto je.toliko o jeftinim tft(200€).
10.01.2008. u 21:24 

vanja.vujaklija
Vanja Vujaklija
DC Grafički centar
Beograd

Član broj: 139491
*.yubc.net.

icon Re: TFT vs CRT za fotografije11.01.2008. u 15:44
Citat:
cozmo_im
Mi smo, eto, nabavili QUATO sad par komada, ali za licnu upotrebu ga nikad ne bih uzeo, Samsung 226 BW koji je sad vec 400e moze da zadovolji, bez ikakvih problema u procesu stampe koji se koristi u ovoj zemlji.

Inace, radio sam u staroj Birografici (sada Rotografika) sa matorim Zoltanom koji je obradjivao fotke na BW monitoru...

Zašto se Samsung 226BW ili neki drugi sličan TFT monitor ne može koristiti za ozbiljnu obradu fotografija može pokazati sledeći primer:

Razvuče se ferlauf u Fotošopu s leva na desno od RGB(0,0,0) do RGB(255,255,255) i uporedi se sa ferlaufom koji je dobijen u štampi.
Ukoliko nemate odštampan takav ferlauf pogledajte samo da li je grej balans neutralan i kako su raspoređene tonske vrednosti od 100 do 0. Naročito pogledajte raspored tonskih vrednosti na polovini od 100 do 50!
Da li je grej balans neutralan?
Da li je raspored tonskih vrednosti pravilan?

Pozdrav,
VAnja
VAnja
11.01.2008. u 15:44 

cozmo_im
Ivan Miladinovic
Graphic designer
Zemun

Član broj: 31495
*.dynamic.sbb.co.yu.

icon Re: TFT vs CRT za fotografije11.01.2008. u 17:14
Pa tako je na vecini TFT monitora, nema tu leka (to je prvo sto gledam na monitoru), osim da se plati preko 1000e i uzme neki od pomenutih u ovoj temi. QUATO nema taj problem ali zato i kosta.

Kompromisi se moraju napraviti, a pri tom tesko ce neko za kucnu upotrebu kupovati monitor od 1000e i vise, te se ovaj monitor (226 BW) namece kao OK izbor.

Drugo je kad radis negde gde maticna kuca moze da priusti opremu, a drugo je kad kupujes opremu u neke licne svrhe ili radis privatno kuci i nemas tolika sredstva.

Mora biti kompromisa.
11.01.2008. u 17:14 

vanja.vujaklija
Vanja Vujaklija
DC Grafički centar
Beograd

Član broj: 139491
*.eunet.yu.

icon Re: TFT vs CRT za fotografije14.01.2008. u 16:33
Citat:
cozmo_im: Pa tako je na vecini TFT monitora, nema tu leka (to je prvo sto gledam na monitoru), osim da se plati preko 1000e i uzme neki od pomenutih u ovoj temi. QUATO nema taj problem ali zato i kosta.
Kompromisi se moraju napraviti, a pri tom tesko ce neko za kucnu upotrebu kupovati monitor od 1000e i vise, te se ovaj monitor (226 BW) namece kao OK izbor.
Drugo je kad radis negde gde maticna kuca moze da priusti opremu, a drugo je kad kupujes opremu u neke licne svrhe ili radis privatno kuci i nemas tolika sredstva.
Mora biti kompromisa.

Jeste, kompromisa mora biti. Ali samo jednim izborom čovek zaista jeste ili postaje profesionalac?
Naravno da to nije jedini uslov. On je samo jedan od.

Pozdrav,
VAnja
VAnja
14.01.2008. u 16:33 

[es] :: Digitalni foto-aparati :: TFT vs CRT za fotografije

Strane: << < .. 2 3 4 5 6 7

[ Pregleda: 11171 | Odgovora: 124 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.