Evo, kolega, da objasnim celu problematiku, može biti da neko ima rešenje.
Imam jedan mali servis za obradu podataka koji ima 20-ak klijenata širom Srbije. Servis je trenutno web applikacija, a u planu je i desktop app/web services kombinacija. Problem je web aplikacija i AJAX. Prva distribucija AJAX-a koju sam primenio bio je ATLAS. Radio je loše na sporim konekcijama (modem). Onda se pojavio release (
http://www.asp.net/ajax/), pa sam pokušao da ga primenim. Međutim, on mora da se instalira u GAC, što moj ISP (
www.loopia.co.yu) nije voljan da učini. Sledeći korak je bio da potražim i izaberem ajax biblioteku koja:
a) ne mora da se instalira u GAC (preciznije, mora da bude moguća xcopy distribucija),
b) besplatan je
c) ima update panel, tako da modifikacije web aplikacije budu minimalne i da mogu tu realizaciju da zamenim nekom drugom (MS-ovom)
Posle probe nakoliko paketa, opredelio sam se za
http://www.magicajax.net/. Međutim, nije savršen, retko se dograđuje a i ja bih da malo isprobam i nešto više od AJAX-a i da unapredim web aplikaciju (ovo zadnje je presudno). Dakle, želeo bih da koristim nešto drugo.
Provajder je vrlo jeftin, pa mi se ne isplati da ga tek tako menjam. Čak i ako ga menjam, voleo bih da to bude neko na teritoriji Srbije ili da ima office u Srbiji.
Dakle, trenutno nemam u vidu nijednu distribuciju AJAX-a koja ispunjava gore pomenute uslove (a, b i c).
Onda sam video Visual WebGui zahteva samo registraciju extenzije wgx u IIS i nikakve druge zahvate na serveru. Deployment je xcopy tipa, sve komponente su ajax enabled a, uzgred, i razvoj je zanimljiv: umesto asp.net strane, kreiraju se WinForms forme koje WebGui posle renda u asp.net. Sad bih upotrebio i neki drugi "express framework" ali o njima nisam ni istraživao niti probao ijedan.
Još uvek se nisam odlučio ni za šta - tražim rešenje, bilo šta od sledećeg:
1. provajder koji je jeftin za bazne usluge a hoće da instalira MS AJAX.NET na server
2. distribucija AJAX-a koja radi odlično, ima update panel i često se update-uje novim feature-ima
3. neki "express framework" koji je besplatan, ima solidan izbor ajax enabled komponenata i ne mora da se instalira u GAC.
Debugging is twice as hard as writing the code in the first place. Therefore, if you
write the code as cleverly as possible, you are, by definition, not smart enough to
debug it. -Brian Kernighan