Nikon AF 50mm f/1.4D vs Nikon AF 50mm f/1.8D?
Razlike u prakticnom radu?
Opravdava li Nikon AF 50mm f/1.4D par stotina E vecu cenu?
Sta se isplati uzeti?
Znam da pri kombinaciji sa prva dva objektiva nemam VR (i ne znam bas da li time nesto bitno gubim) ali eto, pitam za kvalitet. D40x+18-200 VR je skuplja od ostale dve kombinacije pa se pitam da li je i bolji izbor?
04.08.2007. u 19:29
Stefano Beograd
Član broj: 13287 Poruke: 1797 *.adsl-1.sezampro.yu.
felino
Znam da pri kombinaciji sa prva dva objektiva nemam VR (i ne znam bas da li time nesto bitno gubim) ali eto, pitam za kvalitet. D40x+18-200 VR je skuplja od ostale dve kombinacije pa se pitam da li je i bolji izbor?
Posedujem D40x i 18-200VR objektiv - i mogu ti reci da je razlika izmedju VR i obicnog stakla vrlo velika u svim slucajevima gde ti je potrebna stabilnost - kad se jednom naviknes na VR, tesko ti je da zamislis kako si izdrzavao bez njega - uvek mozes da iskljucis VR na objektivu i da se uveris da nisi bacio pare ;-)
Nikkor 18-200 VR objektiv ima osobinu da je primetno oštriji sa isključenim nego sa uključenim stabilizatorom. To je je u neku ruku normalna pojava kod svih IS/VR objektiva, u proseku nije toliko izražena, ali se kod njega baš primeti.
Zato, kada imate dovoljno svetla, isključite stabilizator i time ćete dobiti još bolju sliku.
Ja samo pretpostavljam da je u tom smislu kombinacija dva objektiva teoretski bolja ali nisam probao, da li neko jeste uporedio ili primetio?
Dodatak: za sada bi prvenstvena namena bila fotkanje arhitekture, eksterijer i enterijer, pa ako neko zna kakve su razlike, tj. sta ima manje izoblicenja?
05.08.2007. u 20:51
Nebojsa Milanovic Pančevo
Moderator Član broj: 16 Poruke: 5207 *.3dnet.co.yu.
Kod Nikona nemam dilemu da bi 18-200 VR bio objektiv koji bih prvi uzeo. U zajedničkom rasponu je oštriji od 18-70, ali ovaj, jasno, ima manje barrel izobličenja.
Međutim, imaj u vidu da je 70-300 VR odličan objektiv.