e ovako najzad da odgovorim posto sam sve procitao od prvog do poslednjeg posta da ne bude da nisam bio upucen
kao korisnik ADSL-a evo vec sada 2 godine i 4 meseci nalaqzim da sam dovoljno upucen da odgovorim na neke stavove izrecene u prethodnim postovima
Prvo ADSL ne postoji samo od pre godinu dana jer smo drug i ja raspravljali jos u zimu 2004 kako da prosperiramo sto se tice brzine interneta dosli do zakljucka on da uvede ISDN a ja WIRELESS ali neposredno pred donosenje odluke o tome oboje nas je iznenadio ADSl. I raspravljajuci sa jednim nasim zajednickim drugom kako ta ,za nas analogna, tehnologija omogucava digitalni prenos podataka (ADSL-Asymmetric Digital Subscriber Line) resili da uvedemo ADSL. Prijavili smo se kod razlicitih provajdera ja kod Beocity-ja on kod Sezampro(posle mesec dana je preso kod Beotela zbog cene) sacekali da verifikuju da li nase centrale imaju mogucnost ADSL-a posto smo iz razlicitih delova Beograda i za nepunih 2 nedelje u maju 2005 imali smo aDSL. 256k/64k.
Placao sam 1760 dinara toje tada bilo 20 eura jer je euro bio 88 dinara.
E sad slozicete se se manje vise da ovde narod u manjem procentu ima takve prihode da moze ne smetano mesecno da izdvoji 1400 dinara za 256/64 adsl koji je do sad bio standard i kolko je u proseku kostao kod svih provajdera. Pogotovo kako je neko rekao da je 47% studenata koji nemaju tolke pare za net da odvoje. I da zato ima tako mali broj korisnika interneta iako vecina njih ima racunare jer diul up im pravi velike tel. racune plus sati a za adsl koji ih isto kosta nemaju jer imao sam priliku da ubedjujem ljude da im se adsl vise isplati ali ipak gledano kada neko pomisli da mora da plati odjednom 15-20 eura net to izgleda mnogo za plate od 200 eura prosek srbije da ne pominjem jer se zna ko podizes prosek plata.
Resenje problema za siroke narodne mase sto se tice dostupnosti interneta nije povecanje tj. dupliranje protoka u paketima nego smanjenje cena za postojece pakete, uzmimo recimo mog provajdera 256k je 1400, 512k 1800 a 768k je 2400 dinara. Ne znaima me kolko su provajderi ili telekom dobri po korisniku ili idu u minus nek omoguce ove brzine upola cene i eto brojke od 200 000 korisnika adsl za 2 meseca jer tako bi paket od 256k flet za 700 dinara svima bio dostupan a 768k dovoljan da za 2-2.5 sta skinete divx film od 700 MB, na stranu sto bi ja voleo da je ovde standard 1,2 i 3 Mbita za cene za koje se sada nude ovi duplirani paketi. Ali ipak mislim na dostupnost siroke primene ADSL kod stanovnistva.
Jedino ako ostave pored ovih dupliranih paketa , stare pakete po upola cene moci ce da se napreduje jer standard je nizak i tu nema pomoci.
HP 6715B (KU230ES) AMD Turion64 X2 TL58 1.9GHz/ 4GB/ 250GB/ 15.4WXGA/ X1250/ DVD RW DL/ WiFi/ BT/ FP/