Citat:
primemanager: U jednoj koloni imam vrednosti A, B, C, D, a u drugoj 1, 2, 3, 4, 5. U novom sheetu zelim da preko count if f-je izracunam koliko imam necega A1(zajedno), medjutim ne znam kako da spojim vrednosti iz dve razlicite kolone, jer mi f-ja javlja previse argumenta!
Ako sam ja razumeo (a mislim da jesam

), podaci su u DVE kolone, kako i piše, a potrebno je prebrojati sve pojave gde je ispunjen uslov tipa: COL(x)="A" AND COL(y)=1.
Za ovo ti ne pomaže prosta upotreba COUNTIF f-je, nije nikakvo čudo da ti javlja višak argumenata, ko zna šta si kucao.
Ovde treba kombinovati dva upita sa logičkim operatorom (vidi gore).
Problem jeste "žilav" ali ne i za nizovne formule (array formulas); recimo da imaš podatke u kolonama od B1 do C20:
Code:
A 1
A 1
A 1
B 2
A 1
B 4
B 2
A 1
B 4
A 2
B 3
B 1
B 1
A 1
B 2
B 3
A 2
B 4
B 3
B 2
u neku praznu ćeliju ukucaj
Code:
=SUM((B1:B20="A")*(C1:C20=1))
i pritisni CTRL+SHIFT+ENTER
Ovo radi tako što se kreira niz od logičkih iskaza u dve kolone, tako da imaš TRUE gde god su ispunjeni uslovi. Množenjem ova dva iskaza dobija se rezultat logičkog množenja, tj f-ja AND koja daje novi, rezultujući niz logičkih iskaza. Ove iskaze u finalu prebrojava f-ja SUM (tako što TRUE odgovara 1-ci a FALSE 0-i).
Bitno je da se f-ja unese pomenutom kombinacijom tri tastera inače ćeš dobiti nešto besmisleno (ili grešku).
=3ok=