Stvar je u sledecem,
Stao sam na slicuge samo 1 u zivotu, i tom prilikom proveo vise vremena na ledu nego na njima. Shvatio sam odmah da to nije za mene i batalio.
Tada mi je jedan znalac rekao da slicuge moraju da se naostre i cak skrenuo paznju da ako padnem odmah dizem ruke, da mi neko ne bi otfikario prste.
Ovo sa ostrenjem mi zvuci logicno, jer na taj nacin dolazi do usecanja slicuga u led, sto omogucava odupiranje u napravljenom zljebu i kretanje.
Medjutim, nedavno se jedna Marija najostrije usprotivila ovakvom objasnjenju (kao, ja eto nemam pojma)/klizala je ranije, ali sad nema slicuge da mi dokaze/ i tvrdi da je gazeca povrsina siroka nekoliko mm.
Ako bi bilo tako, ne znam sta bi omogucilo odupiranje na podlozi sa tako malim koef.trenja. Znamo kakav se oblak ledene `prasine` dize prilikom kocenja na hokejaskim utakmicama. Isto tako znamo da su klizalista prosarana tragovima klizanja (npr. posle piruete ostaje gomila kruznih linija).
Moj je stav, da bi sa tako sirokom gaznom povrsinom, covek morao vise biti dole nego gore, sto se meni upravo i desilo.
However, pala je opklada; a posto je daleko do zime pitam se da li ovde ima fizicara ili klizaca koji bi ovo mogli da objasne sa fizickog aspekta, i tako mi donesu 100€ koje,znam, nikada necu naplatiti, ali cu bar biti moralni pobednik.
Ko je u pravu, ona ili ja ?

klizanje na opkladi