Evo na šta sam sve naleteo o ovom bozonu:
Profesor Ristić:
"U prvim trenucima stvaranja svemira postojalo je jedinstvo među silama tako da ih nije bilo 4 kao danas već verovatno samo jedna . Reč verovatno je ovde upotrebljena jer je pitanje jedinstva sila još uvek potpuno nepoznato "krivicom" gravitacione sile. U svakom slučaju, elektromagnetna i slaba sila ( slaba sila je odgovorna za raspade protona i neutrona-ove transformacije su poznate kao beta+ i beta- raspad) su tada sigurno bile jedinstvene i takva sila se zove elektroslaba.TADA HIGSOVO POLJE NIJE POSTOJALO! To polje je nastalo paralelno sa narušavanjem simetrija među silama. Znači, otkriće Higsovog polja bi nam otkrilo neke tajne o narušavanju pomenute simetrije.
Postoji još jedno pitanje vezano za ovo polje. Naime, prenosioci (kvanti) slabe sile su 3 intermedijalna bozona ( w+,w- i z0). Oni imaju veoma velike mase u odnosu na druge čestice. Odakle im te mase ? Pa pretpostavka je da se Higsovo polje prostire svuda u svemiru i da čestice dobijaju masu zbog interakcije sa tim poljem tj. njegovim prenosiocem (kvantom) Higsovim bozonom. Ako postoji ovo polje onda je pitanje kakva je to interakcija između prenosilaca slabe sile i Higsovog bozona.
Inače Higsovo polje ne interagije sa česticama koje nemaju masu (!??)kao naprimer foton, ali interesantno je da "pomalo" interaguju sa neutrinom za koga se veruje da nema masu mada je to otvoreno pitanje.
Na kraju : pitanje masa čestica nije baš bezazleno jer ,koliko ja znam, još uvek nije nađeno objašnjenje za uočljivu različitost masa kvarkova."