Apsolutno se slazem ali me nervira prica koju ovde vecina prosipa. Radi se o tome da je nas covek prilicno neinformisan o prilikama kakve su na zapadu (tacnije, delimicno je informisan) i onda dodje ovde pa prica kako je na zapadu sve dzabe i kako je tamo sve lepo.
Jeste, tamo je sve lepo ali ne moze se uzeti samo jedan veoma mali segment u celoj ekonomiji i porediti sa istim takvim segmentom u nekoj zapadnoj ekonomiji. Da se razumemo, ja nisam nikakav ekspert za ekonomiju ali mi je sasvim jasno da je neizvodljivo porediti nase prilike sa prilikama u Norveskoj, svojevremeno zemlji br. 1 na svetu po zivotnom standardu.
Ja branim samo zdrav razum. Istina je da sam svojevremeno radio za Mobtel ali to ne znaci da ja branim tamo bilo koga. Jednostavno me nerviraju likovi koji prosipaju pamet kako bi cena minuta trebala da bude toliko i toliko, kako bi cena aparata trebala da bude toliko i toliko, kako bi ugovornu obavezu trebalo ukinuti... svi pricaju a niko pojma nema o cemu prica. Svako prica prema onome kako bi on voleo i kako bi to njemu odgovaralo. Svako ima nekog ujaka od tetkinog strica koji je u Americi dobio telefon za dzabe i kome cak placaju da telefonira. Tu su se malo prevarlili. Amerika je daleko iza nas sto se mobilne telefonije i usluga tice. Pa oni dan danas imaju tarife na kojima se naplacuju dolazni voice i sms. Ej, zamisli, dolazni sms naplacuju?! Pa to kod nas nikad nije bilo!
Elem, svi oni zaboravljaju jednu bitnu pricu. Trziste. Nije isto trziste kod nas i u Nemackoj. Prosecan svaba pravi mnogo vecu minutazu od prosecnog srbina. Prosecan svaba je mnogo vise tehnicki obrazovan od prosecnog srbina. Srbin hoce da mu se aktivira gprs na broju ali mu ne treba podesavanje aparata jer jer njemu bitno da mu na displeju pise ono veliko G samo zato sto je to video kod komsije. Tuzno je sto to nije moje karikiranje vec ziva istina.
Dakle, ne moze se diskutovati na temu cena i usluga sa nekim ko ima 0 dana radnog staza u toj oblasti i ko definitivno nije video ni jednu jedinu cifru statistike i analitike na tu temu. Ja ne kazem da sam sve video ali dovoljno da razumem da ne moze Telenor samo zato sto je jaka i bogata firma da prepolovi cene tek tako ili samo zato sto je to tako u Norveskoj.
Mislis Mobilkom? :D
Dejan Krstic