Znam da se ova tema vise puta ponavljala, ali sam resio da i ja otvorim jos jednu. Objasnicu zasto. Naime, pre par meseci sam ubedio caleta da uzme ADSL (uz obrazlizenje da ce mu internet ici mnogo brze, telefonska veza nece biti zauzeta, .... ). I ubedio sam ga. Kad sam dobio adsl mdem, problem je bio podeliti internet konekciju na oba kompa (moj i caletov). Oba kompa su imala integrisanu ethernet karticu i nabavili smo UTP kabl. Osposobio sam mrezu, ali internet nije radio na drugom kompu (caletovom ). Onda sam trazio po forumu i nasao temu u kojoj je sve to lepo objasnjeno. Ali i dalje nista. Sve je bilo podeseno na sledeci nacin:
Na gateway kompu:
IP address: 10.0.0.1
Subnet mask: 255.255.255.0
Ovo se podesava: Desni klik na ethernet konekciju, Selektujete Internet protocol (TCP/IP), Properties
Na drugom kompu, koji je trebao da se konektuje preko gateway kompa:
IP address: 10.0.0.2
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 10.0.0.1
Primary DNS server: 10.0.0.1
Secondary DNS Server: (Ovo treba da dobijete od provajdera, ili da pogledate na gateway kompu -> Run, CMD -> ipconfig /all )
Na gateway kompu je naravno bio ukljucen ICS (Internet Connection Sharing). To osposobljava na sledeci nacin: Desni Klik na internet konekciju, Properties, Advanced i Chekirate Allow Other Network users to connect through this computers internet connection ).
To je trebalo da bude dovoljno. Ali, nije radilo :( Sve zivo sam pokusao, ali bez uspeha. Onda, slucajno vidim TOP temu: http://www.elitesecurity.org/t...ostavljana-pitanja-umrezavanju i tu pronadjem da ukoliko ne proradi posle osvnovnog podesavanja ( objasnjeno nekoliko redova iznad ), treba uraditi i sledece na gateway racunaru:
Još jedna preporuka je da se isključi NetBIOS na ethernet adapteru servera ka internetu (Properties te kartice, pa u General odeljku na TCP/IP > Advanced > WINS > Disable NetBIOS over TCP/IP)
Ovo je napisao @trooper, u temi ciji sam link vec naveo. Uradio sam kako je i napisano i verovali ili ne, ICS je uspesno proradio :)) Tako da sam odlucio da ovo napisem za ostale korisnike, koji su imali slicne probleme kao i ja :)
Srecno :)

Deljenje internet konekcije (Veoma Lako)