Znas kako, SZDZ,
Kao osoba koja je bila po mnogim siromasnim zemljama (Indonezija, Sri Lanka, Tajland, Egipat, Kina, ...) i po mnogim bogatim zemljama (USA, EU...) mogu ti reci jednu interesantnu stvar: ljudska priroda je kucka ;-)
Naime, ako odes u te siromasne zemlje, naleteces na gomilu ljudi koji bi tako rado otisli u USA, EU, .... - kad im kazes odakle si, gledaju te kao da si ne znam sta.
A, onda odes u razvijene zemlje - i nadjes gomilu ljudi koji bi da odu na Kube, Sri Lanke, Tajlande... i da se nikad ne vrate ;-)
Secam se neke 2003, upoznao ja jednu devojku iz Malezije - i kazem ja njoj - Malezija super zemlja, otisao bih tamo zauvek ovo ono - ova me zgrazeno gleda i kaze nesto u fazonu "da li si ti normalan, ja pobegla odatle - tamo je sr...."
Zakljucak?
Coveku se nikad ne moze ugoditi ;-)
Ali, vidis - ima jedna mala stvar... ako si nesrecan u Kubi, jako ces tesko doci do te tvoje srece, pa i ako je ona u USA - ako si nesrecan ovde... znas, ja mogu da sednem na avion kad god zelim u zivotu i preselim se u Sri Lanku, Kubu, Maleziju i da sedim na plazi ceo svoj zivot i kuliram - ali sa malom ustedjevinom sa mrskog zapada ;-)
Tako isto i ti sto trube o Kubi, vecina njih su bili u nekom turistickom odmaralistu, dosli - potrosili par godisnjih plata jednog Kubanca - i, ***ote vidi - mnogo dobro... hajd malo vi da se skalirate na nivo prosecnog kubanca pa onda pricajte o necemu - kad ti dete umre jer je bolesno, kad ne mozes da dobijes posao da prehranis svoju porodicu kako treba i sl...
Citat:
I sad,na kraju,sta to imaju ameri,englezi ili francuzi sto Kubanci nemaju? Bolja kola? Internet? Luksuznije kuce?
Povrsno gledas stvari - recimo, stopa umiranja beba je 5-8 puta veca u Kubi nego u USA - eto, umiru ti deca za pocetak,
i ti to ne mozes da sprecis. Za mene je to vec sasvim dovoljno - ima jos toga, mogu da ti navedem ako bas jarko zelis :)
Citat:
Pa zar je to stvarno sreca u zivotu? Ako jeste,onda idite na zapad i uzivajte u tome...Ali mislim da je poimanje srece Kubanaca malo drugacije od vaseg.
Ja sam "na zapadu", cisto FYI ;-)
A zasto ti ne odes na Kubu i ne bacis taj tvoj kompjuter i krenes da zivis sa $1 dnevno? Put your money where your mouth is,
inace je to sto pricas cisto licemerje.
Razlika izmedju zapada i Kube je iskljucivo
u mogucnostima i slobodi izbora - na "Zapadu" mozes bez problema da zivis kao Kubanac ako hoces. Ali na Kubi ne mozes ziveti kao "zapadnjak" tek tako (imati dovoljno novca za dobar zivot porodice, raditi nesto inovativno, putovati, ocekivati da ti dete nece umreti ako dobije proliv i sl....) - ako ti je zivot jednog prosecnog Kubanca pojam srece - imam jednu vest za tebe: vrlo verovatno to mozes postici svuda gde ima sunca i palmi ;-)