Zanima me gdje griješim, to će mi neko od Vas vjerovatno objasniti...
Laik sam i objasniću kako ja vidim paradoks blizanaca (odnosno ne vidim ga).
Evo ovako:
Blizanac A sjedne u raketu i putuje (mjereno sa zemlje) pola sata brzinom od 290000 Km/s.
Blizanac B je na zemlji i za njega je prošlo 30 minuta a za blizanaca A je prošlo 1 min. jer za njega vrijeme sporije prolazi.
Sada imamo blizanca A koji je 30 minuta mlađi od blizanca B.
Eh sada to možemo provjeriti na dva načina:
1. Odvedemo blizanca B raketnom istom brzinom do blizanca A. On će se kretati (mjereno sa zemlje) 30 minuta brzinom od 290000 Km/s. Pri tome blizanac A sjedi i čeka. Budući da se blizanac B kreće tako velikom brzinom, za njega vrijeme (gledano sa zemlje) sporije prolazi i u odnosu na zemlju i u odnosu na blizanca A. Kada se njih dvojica sretnu, isto su stari.
2. Vraćamo blizanca A na zemlju, i mjerimo sa zemlje. Blizanac A je sada 30-ak minuta mlađi i kreće. Gledano sa zemlje, on će se kretati pola sata brzinom od 290000 Km/s, prema zemlji. Sa naše (zemaljske) tačke gledišta, svjetlost je odlazila od nas, a blizanac A je odlazio brzinom blizu brzine svjetlosti, te mu je vrijeme sporije prolazilo da bi ga svjetlost prestigla i za njega imala brzinu c.
Dakle, on se sada vraća prema nama i u odnosu na nas ima brzinu 290000 Km/s, ali i svjetlost putuje od nas prema njemu, pa je njegova brzina u odnosu na svjetlost koja ide prema njemu 290000 Km/s + 300000 Km/s. Da bi c bilo konstantno, njemu vrijeme brže prolazi (kontra od onog kada je odlazio) pa će za tih pola sata ostariti dva puta više. Kada se sretne sa blizancem B na zemlji, oni će biti jednako stari.
Naravno, mogli smo uzeti pola brzine svjetlosti, i recimo 10 godina, no to nije bitno.
O kakvom sada paradoksu govorimo?
Gdje griješim?

Ko griješi - Ajnštajn ili Ja?
Re: Ko griješi - Ajnštajn ili Ja?

. Pažljivo i polako iščitaj tumačenje i primjenu „postulata 2“ STR (ne miješaj prvi i drugi postulat).