Evo jednog slucaja...
Neka zena mi donela laptop zarazen brdom virusa (naravno koristila je IE) i naravno trebalo je da formatiram Hard Drive i da stavim fresh instalaciju... trebalo mi je vise od dva sata da instaliram i konfiguresem windows... i ostale programe...
Skidao sam sat vremena drajvere za taj latop...
I kad sam zavrsio sa poslom. , odlucih malo da se zezam sa linuxom. Ubacio sam Backtrack distribuciju... i woila! Posle minuta loadovanja... cekao me je kompletan linux koji se pokrenu sa cd... Hardver je odmah prepoznat... zvuk radi,grafika... cak je i baterija od laptopa dobila svoju lepu ikonicu... I naravno... brdo programa koji se odmah mogu pokrenuti...
Naravno, svaki OS ima svoju svrhu... ali definitivno... WindowsXP zastareva svakim danom... on kad se pojavio tamo, pre 5 godina, bio je revolucionaran... ali sada... on je obsolete! Da biste doterali windows morate da kupite brdo programa...
Mislim, el iko zivi koristi Explorer, il 90% ljudi koristi Total commander? Linux je mozda tezak za obicne korisnike, ali svakim danom izlaze sve bolje i bolje distribucije (bukvalno svaki dan!) i sve su vishe user friendly. Za male firmice, koje racunare koriste samo za papirologiju, linux je idealan... Mislim, zar nije glupo platiti za Windows XP i Office 3 puta vise para nego za kompletan racunar (obicno neka trojka)?
Naravno, Linux nije idealan, i naravno da Windows ima mnogo vishe aplikacija... ali slozimo se oko jednog... sto je besplatno i Bogu je drago!
[code]
print "Hello"
[/code]
---------------------------------------
Ljudi traze znanje, a ja trazim burek