Citat:
Dalibor81: A da uzmes IR diodu iz daljinca, i fototrandzu iz misa za PC, pa da recimo releom kontrolises sirenu, dok na releu ima napona sirena je ugasena, a kada rele izgubi napajanje zatvori kolo sa sirenim, i bibibibibibibi, poziva +\- 92 :D
Ovo sam i mislio da uradim. Samo ako ne koristim usmerenu svetlost nesto (provalnik) moze i da presece najkrace rastojanje izmedju izvora i prijemnika svetlosti a svetlost ce ipak doci do prijemnika jer ce odbiti od 1000 stvari (kao i kod daljinca za TV) i alarm nece reagovati. Zato mi treba neka usmerena svetlost. Bilo bi super kada bi mogao da promenim boju svetlosti onom igracki laseru sa pijace u IR opseg. Ne znam da li on striktno svetli u crvenom ili emitije neke harmonike i u IR opsegu? Mozda ako mu postavim neki filtar (opticki) da propusta samo IR (to je lowpass ili highpass???). Uzeo bi par takvih i ako je jacina dovoljna stavio bi i par ogledalaca da se svetlost odbija i ukrsta. Nadam se da razumete moju zamisao.
Citat:
Firkragg:
Inace ja nevidim nikakvu prednost da je zraka tako fokusirana za ovu namjenu, dapace kad je 'siroka' pokriva vece podrucje, pa mozes cak koristiti i nekoliko detektora i palis alarm kad bilo koji izgubi signal.
Mislim da ovo i nije tako pametnom jer ce tada svaki prijemnik dobijati slabu svetlost i moze lako da dodje do ometanja prijemnika sa spoljnim osvetljenjem. Znaci da se ne patim sa modulacijom i bla bla ja bih precizno usmerio neki jak laser u rupicu gde je prijemnik i eto resenja. Vec sam gore to opisao necu da se ponavljam.
Nije meni problem konstrukcija, ostala elektronika i funkcionalnost, vec samo taj IR laser.
Mada u krajnjem slucaju mogu da koristim i ovaj crveni. Pa neka se i vidi, sta me briga. Koliko provalnika ima koji mogu da prodju kroz snop od 30-tak laserskih zraka a da ni jedan ne presece, a kamoli da ih nekim ogledalcima i koje cime preusmere da mogu da prodju??? A i crveni se laser moze dobro ukopati da se ne vidi izvor svetolsti osim ako ne pogledas bas direkto u njega, kada mozes i da oslepis. Jedino ce se videti kada je magla ili ima nekog dima ili nesto pada (kisa, sneg).
Ooo--> > >>(¤_¤)<< < <--ooO