Postovanje
Mislim da je veoma zanimljivo zapoceti diskusiju o Information Design-u, jer sam primetila da se skoro svaka diskusija na slicnu temu zavrsava razgovorima o tehnologijama, a ne o samoj sustini ove oblasti, dok sa druge strane, ona predstavlja osnovu dizajna i development-a web prezentacija.
Information Design predstavlja oblast koja izucava NACIN I OBLIK prikaza informacije. Samim tim nije cudo sto se cesto skrece sa ove, na temu tehnologija, s obzirom da je veoma tanka linija izmedju njih. Evo konkretnog primera:
pre dve godine radila sam u kompaniji koja se bavila razvojem velikih software-skih resenja, i javila se potreba da ih prezentuju na webu. Prvo sto sam uradila bilo je opsezno istrazivanje i analiza sajtova sa slicnom tematikom i iz slicnih oblasti. To se moze nazvati analizom trzista, ali u smislu analize prikaza informacija. Rezultati analize vezani za prikaz software-a pokazali su da najmanji procenat ukupnog broja kompanija nudi online demo resenja, zatim Flash prikaz, Powerpoint prezentacija, screenshotovi i text (istrazivanje obavljeno jula 2000.). Evo jos nekih rezultata:
14% je za domen odabralo skracenicu naziva firme
29% deo naziva firme
56% ceo naziv firme = domen
1% naziv domena nema veze sa nazivom firme
I evo jos jedna od statistika:
36% sajtova nisu imali uniformne strane
64% jesu
Na osnovu ovakvih i slicnih podataka, uz konsultaciju klijenta, dizajner i developer mogu gotovo do tancina da odrede kako ce sajt da izgleda, funkcionalnosti, nacine i strukturu navigacije kako i u kojoj meri prikazati informaciju, koje boje koristiti za odredjene elemente.
E sad, naravno da svi teze nekoj originalnosti. Ali isto tako mora se uzeti u obzir da se nekih standarda ipak treba pridrzavati, jer su jednostavno dali najbolje rezultate (u doticnoj kompaniji, bez odobravanja analiticara i web tima, odluceno je da se koristi online demo. Moja preporuka bila je prikaz software-a uradjena u Flashu. Desilo se da je Online Demo skoro srusio celu mrezu i zakrcio internet vezu na nekoliko sati.)
E pa toliko o tome za sada. Iskreno bih volela da cujem jos neka misljenja, kao i iskustva vezana za prikaz informacija.
Pozdrav
Conica

Information Design
Re: Information Design