Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

visejezicni sajt sa aspekta SEO-a

[es] :: Pretraživači i SEO :: visejezicni sajt sa aspekta SEO-a

[ Pregleda: 585 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

dee_
domagoj horvat
zagreb

Član broj: 73648
195.29.5.*

Sajt: www.astro-art.net

icon visejezicni sajt sa aspekta SEO-a28.04.2006. u 15:26

Ovako,

pokazala se potreba da sajt prevedem na engleski jezik i da dakle ima dvije verzije (srpsku i englesku). Zanimaju me iskustva, kako je najbolje to napraviti sa aspekta SEO-a?

Jedna ideja je npr. kad korisnik dodje na sajt da postoji jedna osnovna stranica, npr. neka bude srpska sa linkom na englesku verziju, koji ako covjek klikne, spremi mu se u cookie 'lang=en' ili tako nesto i kasnije sve sta otvara, skripte prepoznaju da hoce englesku i dobiva englesku verziju. U tom slucaju, svi linkovi na sajtu su identicni za srpsku i englesku verziju (posto nema niti prenosenja 'lang=xy' kroz URL parametre).

druga ideja je napraviti posebnu poddomenu za englesku verziju i tako potpuno ih odvojiti. (npr. engleski.domena.com)

Zanimaju me vasa iskustva, kako je ovo najbolje odraditi a da stvar 'bude normalna' sa aspekta indeksiranja engleske verzije sajta?

PS
jedno dodatno pitanje, na to nisam nigdje naletio -> prima/salje li crawler kad dodje obilazit sajt, cookies? odnosno, bil znao razlikovat verzije sajta postavljene ovako kao u prvom slucaju (kroz cookies). Drugim rijecima, funkcionira li kao najnormalniji browser?

toliko za sad
hvala unaprijed na odgovorima

pozdrav

[Ovu poruku je menjao dee_ dana 28.04.2006. u 16:28 GMT+1]
28.04.2006. u 15:26 

bsaric
Bruno Šarić
Samobor, Hrvatska

Moderator
Član broj: 72221
*.cmu.carnet.hr.

Sajt: www.seo.hr

icon Re: visejezicni sajt sa aspekta SEO-a28.04.2006. u 16:07
Ja bi postavio en na početnu, a drugu verziju pod direktorij, ne pod poddomenu. Ako staviš na poddomenu onda moraš promovirat, tj. radit SEO za poddomenu i TLD jer tražilice vide poddomenu zasebno, a puno je lakše SEO za jedan url, nego za dva.

Isto tako ne bih koristio cookie, već preko parametara.

P.S. Jel nešto ne valja sa loginom foruma u FF? Ne mogu odgovarat kad sam ulogirat FF, piše da mi korisničko ime i lozinka nisu ispravni.
Ne odgovaram na pitanja preko PP i emaila vezana uz SEO niti ne pregledavam domene.
SEO blog |SEOmag | Croportal.Net - Novi Hrvatski Social Sajt |SEOmag.org
28.04.2006. u 16:07 

old
Tomislav Vujević
SR

Član broj: 16670
*.vdial.verat.net.

Sajt: wwwyu.com

icon Re: visejezicni sajt sa aspekta SEO-a29.04.2006. u 12:11
Sa stanovišta SEO idealno bi bilo da te i stranci i Yugovići linkuju na istu stranicu i to homepage index.
Sa stanovišta posetilaca koji nisu botovi idealno je da stranci vide što manje srpskog, a naši što manje engleskog.
Praktično to bi zančilo da ti glavna stranica bude dvojezična.
E, jedino što je u praksi teško udovoljiti oba zahteva.

Ono što se često viđa kod drugih je direktorijum "english" ili "en". Zasebni poddomen bio bi katastrofa.

Google inače za sada ne vrednuje jezičke razlike (i sličnosti) nego samo tematske.
. . . . . . . Optimizacija za pretraživače

(Projekat: Smederevska Palanka - sad 1 novi: Novi Sad .cc)
29.04.2006. u 12:11 

sojic
Dalibor Sojic
Makedonija

Član broj: 7051
62.162.220.*

Sajt: www.x.net.mk

icon Re: visejezicni sajt sa aspekta SEO-a29.04.2006. u 14:26
Evo da pisem i ja nesto.

Sto se tice cookija. Mozes koristiti, ali u svaki slucaj imaj posebni poddirektorium za jezike. Primer: www.sajt.com/sr/ i www.sajt.com/en/

U www.site.com/index.php, na primer, imas skriptu koja cita cookie (ako postoi), ako ne postoi prepozna $HTTP_ACCEPT_LANGUAGES. To ti je koje jezike ima postavljeno korisnik u ->Tools->Options->Languages. Tako da ako korisnik "razume" srpski, napravis redirect na www.sajt.com/sr/, a ako ne na www.sajt.com/en/

Znaci, koristis cookei samo da zapamtis koji jezik voli korisnik i forwardujes tamo, a u svaki slucaj mora da imas dva razlicna direktoriuma. Pretrazivaci ne "jedu" kolace.

Osven toga u HTML tagu dodaj lang="en" i lang="sr" i tako dalje.
routing protocols enable routers to route routed protocols!
29.04.2006. u 14:26 

dee_
domagoj horvat
zagreb

Član broj: 73648
195.29.5.*

Sajt: www.astro-art.net

icon Re: visejezicni sajt sa aspekta SEO-a02.05.2006. u 16:22
hvala svima na odgovorima!
nije me bilo 3 dana, zato se nisam javljao...

cini mi se da je onda najelegantnija ta opcija, index da bude dvojezican (sa jednim od jezika defaultnim, kojim, to ostaje da se vidi), a onda odabir jezika vodi na odgovarajuci /yu/ ili /en/ poddirektorij...

zanima me samo jos nesto... posto je sadasnja srpska verzija indexirana na googleu... kada je prebacim kompletnu sa www.mojadomena.net/skripta.php u www.mojadomena.net/sr/skripta.php hoce li sama ta cinjenica da vise nije u rootu nego u poddirektoriju utjecati na pozicije na googleu ili je to nebitno?
02.05.2006. u 16:22 

[es] :: Pretraživači i SEO :: visejezicni sajt sa aspekta SEO-a

[ Pregleda: 585 | Odgovora: 4 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.