Po meni je najveca prednost OpenBSD-a sama politika cistoce sistema, bas onako UNIX tradicionalno. Bazicna instalacija ti instalira samo bazu sistema, cisto bez ikakvih dodatnih paketa, i opcionalno jos X11 ako navedes. Dalje sve radis sam, a definitivno nije tesko dovlacit pakete sa ftp-a, i instalirat ih sa pkg_add.
Ima i OpenBSD ports stablo, samo kako je sigurnost na prvom mjestu, tako se vise koristi repozirotij prekompajliranih paketa, jer su oni sigurno testirani na propuste, patchani, itd...
Ni ja nisam imao znatnijih problema sa hardverom, takorec sve je radilo OOTB. Cak sam i uspio nabuzit 3D akceleraciju desktopa, preko UtahGLX/Mesa3D stvari, jer je graficka starije generacije (MGA-G400).
Ali, najvise me odbija u desktop radu cinjenica nepostojanja kernel podrske za DRI, tako da mozes zaboravit hadversku akceleraciju ako imas karticu mladju od 2001. godine koja nije podrzana preko UtahGLX (ovaj projekt je trenutno u teskom mrtvilu). I eto, ako ti nije HW podrzan direktno u kernelu, mozes se kiselit. Eto, tebi za zvuk je lako, jer postoji OSS, ali ako imas neki egzoticni kontroler/periferiju/mrezni uredjaj, ne mozes prakticki nista konstruktivno napravit oko toga. Core je cisti monolit, znaci driveri su direktno upakirani u jedan kernel binary, kojeg konfiguriras preko conf fileova. Sve sta nema u tom core-u, je fakticki nepodrzano.
[12:33am] <alek> deca od 3-5 godina prvi spoznaju ljubav bozju :)
Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.
A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.