pre nje imao sam jednu omnicu koju sam pravio sam. to je bila varijanta sa rg/6u kablom(od toga je pravljena antena).koliko-toliko precizno. ondak sam kupio u netixu tu famoznu omnicu od 8dBi pojachanja i tamo se neshto navodi 360st zrachenje u horizontali i nekih 18st u vertikali. otprilike jedna deblja pogacha ili gibanica :) matematika kaze da tih 18st u vertikali na 100m udaljenosti od antene , shiri vertikalno tu gibanicu na nekih 32-35 metara po vertikali.
e sada iskustva: prilochno losha! sa pravljenom antenom sam imao na pojedinim tachkama chak i vishe signala, ali je signal bio nestabilan. sa ovom omnicom, chiji proizvodjach chak nije ni naznachen, na 150m od antene i vertikalno nanize nekih 25m imam na pheenet kartici u 11b standardu oko 33% signala ili 200KB protoka. na tplink-ovoj karti 551g, oko 50-ak posto signala i 300KB/sec uz mnogo frejmova prenesenih sa greshkom.ovo se sve dashava na udaljenosti 150m od antene!!! na drugom kraju su korishcene 12dBi usmeren 60st H i 30st V.
na sledechoj udaljenosti-300m od antene, signal jedva da je koristan. ima ga, ali podaci su 98% sa greshkama.ludilo! o ukljuchivanju 11g standarda nisam ni razmishljao. kad to uradim, kartice chak i nemogu da se prikljuche na AP. inache AP je tp-link i jako sam zadovoljan sa njim.
sve sam ovo isprichao da bih ispljuvo ovu omni antenu koja mnogo koshta, a nishta nepruza. pa da se vi nezaje8ete kao ja...eventualno da kazete ako neko josh ima iskustva sa istom antenom...
poz
on kaze: "shta i ti si vodoinstalater ?"
"ne !", kazem ja, "prevarant !"
e nesh kolega :)
cukovanny@gmail.com

iskustva i mishljenje o omni 8dBi anteni 2.4