Citat:
tdjokic: Meni licno je za rad lakse kad ima redje ispleteni sirm. Buduci da sam vec spomenuo da novi kablovi imaju i foliju, kakvu stari nisu imali, da te pitam konkretno - kakva je uloga te metalne folije (aluminijum), zar i ona ne doprinosi smanjenju gibitaka? Folija prakticno zaptiva 100% sto ni jedan sirm ne moze, ali je naravno osetljivija na ostecenje kad se kabl suvise ostro savije. Ja se u to ne razumem, ali mora da postoji neki vazan razlog (ili elektricni ili proizvodni) sto je koriste.
Tako je i folija doprinosi zaštiti od smetnji sa strane. Teorijski jeste 100 % ali to praktično nikada nije tako. Druga stvar je što faradejev kavez mora da ima određenu debljinu da bi bio efikasan. Ne znam tačnu formulu ali efikasna debljina zavisi od jačine signala smetnje i njegove frekvencije. Što je frekvencija niža debljina kaveza treba biti veća, što je smetnja jača debljina treba biti veća. Pošto se radi o velikim frekvencijama onda kabal ne mora da ima bebeo oklop. Druga stvar je to što nije potrebna ogromna zaštita od smetnji jer prosečan signal koji se prenosi nije toliko slab da bi smetnja mnogo uticala na kvalitet signala. Jednostavno nije isplativo za TV koristiti neke space kablove!!!!!!
Citat:
HerQl: moj savet u vezi sa koaxom je:
1)da ima gust shirm (oklop)
2)izolacija izmedju bakarnog voda i shirma da je od penastog materijala (nikako plastika,guma...)
3)i da nije precnik kabla jako mali
4)i da ima foliju
[Ovu poruku je menjao HerQl dana 14.01.2006. u 18:41 GMT+1]
Potpuno se slažem, sve navedeno utiče na signal i zato treba kupiti što sličniji kabl. Opet kažem u većini slučajeva razlika u ceni je neznatna.
2 sxy 4 ma shirt