Exciter - efekat koji sluzi za "osvezavanje" zvuka, uglavnom istice visoke frekvencije, malo drugacije od ekvilajzera, lepse. Dobri za dodavanje na finalni snimak, ali i na vokalu i bubnjevima ponekad cine cuda. Popularni softverski exciteri su BBE Sonic Maximizer (ja ga ne volim) i Steinberg Magneto (e, njega volim) :) ...od onih koji su za dzabe, dobar je Digitalfishphones Dominion.
Maximizer - naziv za efekte koji "grubo" obradjuju dinamiku zvuka, uglavnom ih vezuju za limitere. Od soft maximizera (limitera) Meni su najbolji Waves-ovi limiteri - L2 i L3 (ovaj drugi ima i multiband opciju)
Harmonizer je efekat koji ti omogucuje da uz osnovni tonalitet necega sto si odsvirao ili otpevao, cujes i neku harmoniju istog materijala. Recimo, otpevas ton C, i namestis harmonizer da uz tvoj glas pravi npr. kvintu od tvog glasa, i dobices svoj prateci vokal uz osnovni...ovo je naravno jednostavno objasnjenje. Nije lose koristiti ga za instrumente (praviti sam sebi harmonije npr. na gitari), ali na vokalu uglavnom zvuci glupo.
Ima dosta softverskih efekata koji rade harmonizaciju...ja sada pokusavam da se setim nekog od svih mogucih koje sam probao (a harmonizere najmanje koristim od svih efekata)...cini mi se da ima Waves-ov Ultra Pitch
[Ovu poruku je menjao acaradio dana 13.12.2005. u 08:33 GMT+1]
CRTACI.info - magični svet crtanog filma