|
MirosIav Beograd
Član broj: 62687 Poruke: 77 *.ETF.BG.AC.YU.
|
Evo vam mojih utisaka posle nedelju dana koriscenja Sony Ericsson-a P990, mozda nekom pomogne :). Sve sto pisem se odnosi na najnoviji sofver, od 1.8.2007. i rad bez poklopca ( zbog qwert tastature sam ga i kupio ).
Pre svega, nisam imao nikakvih problema sa stabilnoscu, restartima, kocenjem ili prepunom memorijom. Sa tweak peaks-om se rad ubrza na podnosljivo, solidno za pametni telefon.
Najgora stvar, koja se ne moze popraviiti, je vrlo mala mogucnost podesavanja ikonica i dugmica. Nemoguce je promeniti bilo koju od cetiri ikone na pocetnom ekranu, nemoguce je premestati precice u glavnom meniju iz foldera u folder. Stvar sa pocetnim ekranom malo izvlaci Activity meni u kojem se precice mogu menjati. Od dugmica sa strane, samo se internet dugme moze podesiti da radi nesto drugo, ali to su samo par unapred odredjenih funkcija, a ne startovanje bilo kojeg programa ili fajla. Srecom, jedna od tih funkcija je i vrlo potrebni Task manager. Sve to znaci da je potrebno dosta pritiskanja dugmica i ekrana da bi se doslo do nekog programa. Velika mana je i to sto vecina programa nema exit funkciju, vec ostaje u memoriji kada se pritisne back dugme. Kada se ne koristi poklopac, ekran je osetljiv na dodir i nije moguce sve obaviti tastaturom, tako da je cesto potrebno pritisnuti OK, Done, Cancel isl. na ekranu. A ekran se lako izgrebe, po meni je to stvar na koju treba obratiti paznju kada se kupuje polovni P990. Ja sam svoj zastitio folijom. S druge strane, tastatura je neupotrebljiva kod pregleda dugih lista ( npr. kod biranja lokacije ), vec se mora besomucno skrolovati.
Telefonom se moze raditi sa jednom rukom, ali je sa dve brze.
Programi koji se dobijaju uz telefon su poprilicno losi sem mozda Quickoffice-a.
Media player je djubre - ne moze da pusta muziku sortiranu po direktorijumima, vec samo po albumima, izvodjacima ili nazivima. Znaci, ako imate stotinak pesama na kartici, zaboravite na normalno slusanje kompilacija. Plejer skenira sadrzaj kartice pre nego sto pusti pesme, sto traje poprilicno dugo ako ih imate dosta. Bolje je slusati muziku preko LCG Jukebox-a ili Alon Audio Recorder-a. Radio je osrednjeg kvaliteta, slican kao kod onih jeftinih Nokia. RDS vise ne radi nego sto radi. Najveci problem kod slusanja muzike preko P990 ( i radio i mp3 ) je slaba jacina zvuka, koja je na granici normalnog. Stariji mp3-jevi treba da se pojacaju da bi se mogli cuti na ulici.
File manager je takodje ocajan, moze da vidi samo media direktorijum na unutrasnjoj memoriji. Za rad sa fajlovima meni je najbolji X-Plore ( veoma je brz, ima unutrasnji viewer teksta, html i doc fajlova, moze da otvara zip i rar, ... ), a Swiss Manager pored rada sa fajlovima moze posluziti i umesto Task Manager-a.
Homepage se u Operi ne moze menjati ( to je prvi bookmark, ali se ne moze obrisati ).
Kamera je solidna, po danu na nivou starijih digitalnih foto aparata.
Baterija traje jedan do tri dana, sve u zavisnosti koliko se aktivno koristi telefon. Bilo bi dobro puniti je svako vece.
Telefon se ne moze koristiti bez SIM kartice, iako ima flight mod.
Sve u svemu, jedan poprilicno glup smartphone, sa mnogo funkcija koje su lose odradjene. Za preporuku samo onima kojima sve to treba u jednom uredjaju. Kome nije potreban radio i ekran osetljiv na dodir neka uzme Samsung i600.
Toliko, pitajte ako vas jos nesto interesuje, a ako neko zna programe koji resavaju neki od mojih gore pomenutih problema, neka vice :).
|