Citat:
E sad, ima dve mogućnosti: jedna je da se kod Linux-a performanse sistema povećavaju sporije nego linearno sa povećanjem na primer broja procesora. Međutim, zašto li bi ga neko onda stavljao na izuzetno skupu opremu sa više hiljada procesora, bila ona namenska ili ne? Sa druge strane, možda kod Linuxa performanse rastu brže nego linearno sa povećanjem broja procesora (npr. kvadratno ili eksponencijalno). Ali to i nije baš u skladu sa teorijom. Šta li je ovde pisac hteo da kaže?
ja ne znam da li si uopste svestan koliko si odvalio, ali se bar nadam da ces jednom postati. pre svega, ako se ukljucujes u raspravu bilo bi ljubazno, ako ne zbog sebe onda bar zbog ostalih, da se upoznas sa osnovnim pojmovima tematike o kojoj se prica.
Citat:
Ja sam na to odgovorio citatom da Linux pokreće najveći broj superkompjutera u svetu. Na to mi je odgovoreno stavljanjem reči "superkompjuter" pod znake navoda.
mi pre svega govorimo ovde o vise namenskim
industrijskim masinama, stvar sa "superkompjuterima" je sto zaista i jesu "superkompjuteri" odnosno namenske masine za uzak krug problema - tzv. racunaljke.
Citat:
Začudo, niti u članku na koji sam bacio link, niti na lokaciji
www.top500.org se ta reč nigde ne stavlja pod navodnike. Iz toga sam zaključio da pisac smatra da pomenute mašine ili nisu "super" ili nisu "kompjuteri". Pošto je pominjao klastere, zaključio sam da je ovo drugo u pitanju. Koliko sam upućen, klaster je mreža računara koji dele neke bar resurse. Ali kako da se u članku ne pominje da Linux pokreće najviće "superklastera" nego superkompjutera. I kako to da na listi ne piše da se radi o "superklasterima", nego o superkompjuterima?
ovako, poenta je da svaki od tih super-racunara ima bar pseudo-cluster arhitekturu i pristup memoriji je sve samo ne simetrican i u najboljem slucaju je lokalno simetrican. ukoliko zelis da se upoznas sa istima, internet je vise nego bogat resursima. takve arhitekture su sve samo ne linearne i u praksi daleko skuplje za opstu namenu i cesto slabijih performansi (npr. DB/Directory/Workgroup server).
pored ostalog, na takvim arhitekturama je linux, odn. OS, najmanje kriticna komponenta koju je najlakse zameniti.
Citat:
A što se tiče skalabilnosti, i najpišljivija mreža će biti 100% linearna ako je primenjeni algoritam takav (npr. ray tracing). Međutim, ne vidim kakve to veze ima sa temom.
kao sto rekoh, upoznavanje sa problematikom nije naodmet...
[Ovu poruku je menjao caboom dana 29.08.2005. u 14:12 GMT+1]