Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

legalni polovni sw? hm.....

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: legalni polovni sw? hm.....

[ Pregleda: 1444 | Odgovora: 6 ]

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Bounty

Član broj: 27090
*.or4.marketscore.com.

icon legalni polovni sw? hm.....31.03.2005. u 15:06

jel ima neko neki info o ovome, da li je mozda kupovao??

http://www.binmarket.co.sr/

jel ima jos neko ko prodaje polovan sw u srbiji, beogradu

srbo ti je chudo od coveka, protiv njega ne imade leka
31.03.2005. u 15:06 

pctel
Beograd

Član broj: 13030
*.sbb.co.yu.

Sajt: www.pcteldoo.co.yu

icon Re: legalni polovni sw? hm.....01.04.2005. u 00:32
Polovni OEM sofrware ne moze da se proda, zato sto se nalepnica nikako ne moze skinuti sa racunara. Sam CD bez nalepnice kosta 5 EUR-a nov.
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
01.04.2005. u 00:32 

cicika
Tijana Dojčinović
Zemun

Član broj: 24659
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: galeb.etf.bg.ac.yu/~dt000..

icon Re: legalni polovni sw? hm.....01.04.2005. u 00:39
To je malo ilegalno, čini mi se.

Software se prodaje ili sa licencom za jedan računar ili sa tzv. corporate licencom gde se jedan isti komad softvera instalira na više mašina, uobičajeno u mreži. Pritom takvu vrstu licence može da dobije isključivo pravno lice.
Use The Force!
CicikatoR :o)
“Who said anything about slicing you up? I just wanted to carve a little Z on your forehead — nothing serious.”
01.04.2005. u 00:39 

Bounty

*.or4.marketscore.com.

icon Re: legalni polovni sw? hm.....01.04.2005. u 10:59
pa kako onda prodaju isto to na ebayu i drugim sajtovima kad je ilegalno?
koji softver moze da se kupi legalno a da je polovan (jeftin)? i naravno gde, kod nas
01.04.2005. u 10:59 

crews_adder
Serbia

Član broj: 28500
*.dial.b92.net.

Sajt: uk-en.help-eu.com/pages/i..

icon Re: legalni polovni sw? hm.....01.04.2005. u 11:56
Postojala je u Nemackoj firma (Waibel) koja se bavila proizvodnjom Hi-End PC-a, koja je pocela sa otkupljivanjem polovnog software-a koji je kasnije ugradjivan u PC po zelji kupaca. To je pokrenulo polemiku u javnosti (tamosnjoj, po magazinima, itd.) o legalnosti takvog postupka. Naravno, najglasniji u tvrdnji da se radi o nelegalnoj stvari bili su, logicno, proizvodjaci tog software-a (citaj: Microsoft).

Medjutim, ja mislim da je to potpuno LEGALNA stvar, naravno, ako se ne radi o OEM verziji. Jedini uslov je da prethodni korisnik, znaci prodavac, ne koristi vise tu licencu, taj broj. Evo primera: ja sam kupio originalni Windows2000 SB (GER), imam i kutiju, CD, broj licence... Hocu da predjem na Windows 2003, u Srbiji ne mogu da "nadgradim" postojecu verziju na 2003, zbog politike Microsoft (da to nije mozda (zlo)upotreba monopolskog polozaja?). Mogu u Nemackoj, ali to se nekako kosi sa politikom MSFT-a (tako su mi rekli). Znaci, preostaje mi mogucnost da kupim verziju Office 2003 ENG ili lokalizovanu (SER), a onda sta sa licencnim softverom? Da kupim jos jedan? Pa nisam valjda blesav.

Ili za slucaj da hocu da zaradim kintu, prodam Office 2000 i instaliram sebi OpenOffice.

Zato lepo prodam nekome kome to treba za manje pare (BTW, nisam ga nikada registrovao) i kupim sebi ono sto mi treba. Ista stvar se desava i sa prelaskom sa npr. WIN98SE na WinXP.

Sta je tu nelegalno?

Mozda to sto se ugrozava monopolski polozaj Microsofta?

U svim gore navedenim slucajevima se radi o jednoj licenci za jedan PC. U suprotnom, "legalnom" postupku, bila bi situacija sa dve licence za jedan PC, a to bi u izvesnom smislu znacilo i krsenje te iste Microsoftove licence, zar ne?

Prema tome...
01.04.2005. u 11:56 

pctel
Beograd

Član broj: 13030
*.sbb.co.yu.

Sajt: www.pcteldoo.co.yu

icon Re: legalni polovni sw? hm.....01.04.2005. u 12:55
Citat:
Bounty: pa kako onda prodaju isto to na ebayu i drugim sajtovima kad je ilegalno?

pa, na internetu nema sta se ne prodaje - od lekova do medicinskih usluga preko placeva na Mesecu, Jupiteru, Veneri pa do nacrta za izradu atomske bombe... mislim, problem je naci nesto sto je potpuno legalno

Ima na internetu i retail software-a, koji se stvarno moze prodavati, ali preko 90% je OEM...
Boze,
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.
01.04.2005. u 12:55 

Bounty

*.tehnicom.net.

icon Re: legalni polovni sw? hm.....13.04.2005. u 10:50
pusti sad mesec, pricamo o konkretnim stvarima..
znaci sad ako sam dobro razumeo, jedini softver s kojim mozes da trgujes je retail?
13.04.2005. u 10:50 

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: legalni polovni sw? hm.....

[ Pregleda: 1444 | Odgovora: 6 ]

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.