Gledam neke statistike, posle nekoliko godina ekspanzije komunikacije e-mail-om, zapoceo je lagani pad koriscenja ovog vida komunikacije (spam ne racunam u komunikaciju). Meni je tesko da prihvatim tu cinjenicu, ja i dalje dobar deo komunikacije obavljam e-mail-om, ali tako je kako jeste - i pored sve vece rasprostranjenosti i dostupnosti interneta, nema povecanja komunikacije e-mail-om. Mislim da je jedan od glavnih razloga spam. Secam se vremena od pre par godina kad je procenat spama u ukupnom broju poruka poslatih meni bio 20%, pocelo je da smeta kad je presao 50%, do skoro je bio 80%, poslednjih meseci je presao 90%. Ako ovako nastavi, uskoro ce dostici nekih 97-98%, sto bi za mene bilo dovoljno za polako odustajanje od upotrebe e-mail-a. Vecina ljudi je vec dobar deo internet komunikacije prebacila na razne messanger-e, ja jos uvek nisam, ne samo zato sto sam po prirodi tradicionalista, vec i zato sto iz razno-raznih razloga ne volim da sam non-stop online, ali, voleo, ne voleo, bolje je i to nego traziti iglu u plastu sena (tj. korisne poruke u gomili spama). Znam, postoje razne anti-spam varijante, ali, nijedna ne moze biti savrsena - svaka ili obrise po neku vaznu poruku ili propusta dobar deo spama, najcesce i jedno i drugo. Evo, gledam, desetak poslednjih poruka koje sam poslao nema odgovora - neke nisu stigle na odrediste jer ih je neki antispam program obrisao zato sto neko spamuje sa istog domena, neke su stigle ali ih primalac u gomili spama nije primetio, neke su stigle i primalac ih je primetio ali ocekuje ili da dodjem pa da ga pitam licno, ili da ga zovem telefonom... mislim ne shvatam sta se to moze reci telefonom a ne moze e-mail-om, mislio sam da je sklonost telefonu samo uvrezena navika koja ce nestati, ali nije i izgleda nece.
Zanima me vase misljenje, kolike su sanse da se dogodi jedna neverovatna stvar - da u opstoj evoluciji interneta e-mail izumre, i to sve u neko skorije vreme (sledecih 10-ak godina)?
daj mi smirenost da prihvatim ono sto ne mogu da promenim,
hrabrosti da promenim ono sto mogu
i mudrosti da to dvoje razlikujem.

Primecuje li ovo jos neko?
Re: Primecuje li ovo jos neko?