Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Teorija Relativnosti

elitemadzone.org :: MadZone :: Teorija Relativnosti
(Zaključana tema (lock), by Tyler Durden)
Strane: << < .. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 427161 | Odgovora: 2583 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti14.08.2004. u 07:05 - pre 240 meseci
Do sada smo se složili (Ajnštajn, Cibernoid , Sprečo i oni koji su radili proračun „očekivanog rezultata“ Majkelsonovog eksperimenta) u sljedećem: Optička dužina puta svjetlosti u „okomitom kretanju“ svjetlosti i Zemlje iznosi 2ct'. Ta dužina odgovara dužini krakova jednakokrakog trougla sa osnovicom na x-osi (dužine K0K' = 2vt') i visinom trougla l0 = PO2 = ct0. Takav trougao uspostavlja se prvi put u Majkelsonovom interferometru istekom vremenskog intervala 2t' i ima koordinate vrhova (u K0 u odnosu na K0): K (0,0), O2(vt',l0) i K'(2vt',0). U tom momentu svjetlost iz „okomitog kretanja“ počinje ulaziti u durbin (detektor), a svjetlost iz „paralelnog kretanja“ još uvijek ne stiže u durbin. Ovom momentu eksperimenta nisam našao da je bilo ko posvetio pažnju, čak se u udžbenicima ova slika pogrešno crta („potura nam se čavče pod golupče“, pogrešan crtež kao istinit). U momentu kada se sretnu u tački x-ose K'(vt,0) prizma (razdelnik) i odbijeni zrak iz paralelnog kretanja istekom vremenskog intervala t gore pomenuti jednakokraki trougao se pomjerio duž x-ose u novi položaj (osnovica trougla se pomjerila za dužinu vt-2vt'). Insistiram na ispravnom crtežu „okomitog kretanja“ i u ovom momentu, jer od ovog momenta dalje kretanje po x-osi nema uticaja na elemente koji određuju uslove interferencije svjetlosti iz „paralelnog“ i „okomitog“ kretanja (ostaju nepromijenjeni, ct-2ct' se ne mijenja). Imate li primjedbi na ove detalje? ( Izvinjavam se onima koji će ovdje vidjeti samo „cjepidlačenje“).
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti14.08.2004. u 12:07 - pre 240 meseci
Slika ostaje ista, bez obzira za koji ugao, u odnosu na bilo koju osu, se zaokrene aparatura, zajedno sa povrsinom zemlje ili u odnosu na nju. Drugi karakteristicni polozaj je kada je brzina simetricna na oba kraka.
Citat:
U tom momentu svjetlost iz „okomitog kretanja“ počinje ulaziti u durbin (detektor), a svjetlost iz „paralelnog kretanja“ još uvijek ne stiže u durbin.

Preciznije receno za ocekivani rezultat: u tom momentu svjetlost iz „okomitog kretanja“ počinje ulaziti u durbin (detektor), a svjetlost iz „paralelnog kretanja“ koja je fazno pomerena takodje istovremeno počinje ulaziti u durbin (detektor).
Detektor belezi faznu razliku dva talasa u jednoj tacki u jednom trenutku (odnosno srednju vrednost intenziteta superponiranog EM polja), a ne prostorno ili vremensko rastojanje dva talasna fronta.



[Ovu poruku je menjao Cybernoid II dana 19.08.2004. u 10:16 GMT]
#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti14.08.2004. u 16:21 - pre 240 meseci
Interferenciona slika uvek postoji, specijalan slucaj, npr kod lasera, za faznu razliku jednaku nuli je Gausova raspodela. Imas li nesto protiv da sliku nastalu usled superpozicije dva koherentna talasa zovemo interferencionom slikom, a pojavu superpozicije dva koherentna talasa interferencijom.
Procitaj ponovo celu recenicu, obrati paznju na izraz "ocekivani rezultat".
Zamisli to ovako:
Ocekivan rezultat:iz jedne tacke krenu dva koherentna talasa, jedan malo posle drugog, krecu se razlicitim putevima i sretnu u isto vreme na istom mestu.
Rezultat eksperimenta: je da koherentni talasi u stvari krecu istovremeno iz iste tacke, krecu se razlicitim putevima i sretnu u isto vreme na istom mestu.

Mala ispravka, za prethodnu poruku, posto je ocekivani horizolntalni put duzi, da svetlost stigne u isto vreme kad i vertikalni zrak, ocekivalo se da horizontalni zrak treba da krene malo ranije i da fazno prednjaci.

Citao sam neke delove knjige Milana R. Pavlovića. To je samo jedan od pokusaja da se, zbog nerazumevanja teorije relativnosti, ona proglasi suprotnom zdravom razumu i svakodnevnom iskustvu.


#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti14.08.2004. u 21:42 - pre 240 meseci
Cibernoid, što se tiče naziva, monohromatska, koherentna, superpozicija, interferencija, slika – u redu.
Što se tiče „očekivanog rezultata“ ja pod tim podrazumijevam: pomoću interferencije (i njene slike) utvrditi proračunom utvrđenu razliku optičkih puteva svjetlosti ct – 2ct' (odmah dodajem – proračun razlike ct – 2ct' naveden uz opis eksperimenta dvaput je veći od stvarne razlike- proračun nije valjan);
Što se tiče obrtanja evo jednog od citata: „ Iako su vremena dolaska zraka 1 i 2, po klasičnoj fizici, na interferometar trebala biti različita, nije se moglo uočiti pomjeranje interferencionih pruga, kada se interferometar zarotirao za 900, tako da je ogledalo O2 došlo u pravac kretanja Zemlje, a O1 normalno na njega.“ Zbog ovog obrtanja sam ja i „servirao“ Nedeljku onaj „eksperiment“ sa udubljenim ogledalom (da bi pokazao da ovo obrtanje ništa nije izmijenilo, te je samo po sebi i besmisleno u cilju provjere relativnog kretanja, ct-2ct' i dalje ostaje kako je i naznačeno).
Vaš opis (u posljednjoj poruci) „očekivanog rezultata“odgovara mom opisu „događaja“, ali ne odgovara ni jednom opisu koji se servira učenicima i studentima (zato sam ga nazvao poturanje čavče pod golupče).
Vaš opis rezultata eksperimenta podudara se sa Ajnštajnovim zaključkom, ali u stvarnosti to nije tako (jednostavnije : to je neistinit opis ). Što eksperiment nije potvrdio očekivanu razliku – to je druga priča.
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti14.08.2004. u 22:31 - pre 240 meseci
“Glavni glumac“ u Ajnštajnovom filmu opšte i specijalne teorije relativnosti nije „relativistički faktor“ već dužina 2ct', oko nje se sve okreće: E', m', i Lorencovo (x'+vt'). Tu je uzrok svih Ajnštajnovih istina i zabluda. Dužina 2ct' je geometrijska sredina za 2ct1 i 2ct2, geometrijska sredina za 2l0 i ct. Dužina 2ct' je jednaka Lorencovoj dužini (x'+vt'). F∙ct = mc2, F∙2ct' = m'c2, F∙2ct0 = m0c2.
Dužinu 2ct' možemo iskazati putem Pitagorinog pravila, (ct)2-(vt)2=(2ct')2=(2ct0)2+(2vt')2.
.
Naravno, sve navedeno bez „dilatacije“ i „kontrakcije“, tačno za 0<v<c<∞.
U koncentričnim kružnicama r1=ct i r2= vt dužina 4ct' je tetiva u ct, tangenta na vt, (2ct' je to isto u koncentričnim kružnicama dva puta manjih poluprečnika, polutetiva u ct ). A „relativistički faktor“ – to je onaj „Nedeljkov pogled“ ( sinα = cos β, sin β=vt/ct = vt'/ct' = vt0/ct0).
Možda će biti od koristi sljedeća jednakost:
vtv∙tg2α = 2vt'∙tgα = 2l0 = 2ct'∙sinα = ct∙sin2α


 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti16.08.2004. u 06:55 - pre 240 meseci
Deset godina (uzalud) tražim pomoć u „istraživanju“, od koga treba i od koga ne treba, (vjerovatno „luđački“, jer sam često, iza leđa, čuo podsmijeh i izrugivanje: „Šta ćeš, rat je. Prolupao čovjek“.). Mnogi su mi savjetovali da potražim pomoć u „inostranstvu“, na internetu... Ni kompjuter nisam imao (do prije dvije godine), a moje „inostranstvo“ je moja država ( od Triglava do Đevđelije). Otud i ona trema i uzbuđenje, tuga i radost, nada,... , u mojoj prvoj poruci na ES-u. Zahvaljujem sugovornicima i timu „moderatora“ što su me ovoliko „trpili“ (prvi put čuo za izraz „tagovi“, „(La)Tex“) dok, malo, nisam uvježbao kucati formule.
Preširoka je oblast u kojoj tražim pomoć (od matematičara i fizičara, pogotovu od budućih profesora matematike i fizike), „svaki sistem ima svoje jedinice (mjere)“, λ0 = 2l0 = cτ0 , 2r/c = c/a = t, 2r/v = 2v/ar = nt = T/π (meni primjenjivo i u „svijetu atoma“ i na kretanje nebeskih tijela).
--------
Za moderatora: Ako Vam smeta prvi pasus – izbrisat ću ga.



 
0

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Nedeljko
Član broj: 314
Poruke: 8632
*.dial.InfoSky.Net



+2790 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti16.08.2004. u 10:18 - pre 240 meseci
Sprečo, nemoj se ljutiti, ali rasprava je tekla tokom koji je pomalo čudan. OK, ako si dao neke alternativne formule za brz proračun paradoksa blizanaca, onda ako želiš da tvrdiš da nema dilatacije vremena i kontrakcije dužina, onda moraš da objasniš i razne druge fenomene kao što je na primer Mesbauerov efekat ili kašnjenje atomskog časovnika koji se "vozio" u Konkordu u odnosu na onaj koji ga je"čekao" na Zemlji. To su eksperimentalno dobijeni rezultati i moraju se u svakoj teoriji uzaeti u obzir. Nisi odgovorio ni na jedno od tih pitanja.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
0

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Nedeljko
Član broj: 314
Poruke: 8632
*.dial.InfoSky.Net



+2790 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti17.08.2004. u 03:45 - pre 240 meseci
Dakle, ljudi su sinhronizovali dva atomska časovnika i jedan ostavili da stoji u jednom mestu na Zemlji, a drugi su stavili u Konkord da se "vozi". Kada se ;asovnik koji se "vozio" vratio u mesto sa koga je poleteo, pokazao je kašnjenje za "rođakom" koji ga je "čekao", i to tačno onoliko koliko predviđa TR u granicama preciznosti merenja. Koju to "logiku" treba primeniti, pa objasniti taj fenomen bez dilatacije vremena? Taj eksperiment je zaista izvršen i zajedno sa merenjem vremena raspada ubrzanih čestica predstavlja direktno merenje dilatacije vremena.

Preparat koji zrači, pri visokim temperaturama pokazuje plavi pomak (smanjenje talasnih dužina zračenja) koje se ne može objasniti bez TR. Prema TR se plavi pomak javlja zbog brzog kretanja čestica preparata u odnosu na posmatrača. Nerelativistička teorija predviđa koje će se talasne dužine videti sa tačke gledišta te čestice kao izvora zračenja. Međutim, posmatrač se kreće u odnosu na česticu, pa vidi kraće talasne dužine emitovanog zračenja. To se zove Mesbauerov efekat i predstavlja direktno merenje kontrakcija dužina.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti17.08.2004. u 06:30 - pre 240 meseci
ZZZZ- Milan Kecman (ako još uvijek čitate ove poruke), molim Vas ponovite (ovdje) onaj Vaš opis mjerenja talasnih dužina (i frekvencije, naravno). Izgleda, morat ću (privremeno) napustiti „seciranje“ Ajnštajnovih iskaza (a nisam to priveo kraju). Ponovo molim Milana Pavlovića da se uključi u diskusiju.
Za „atomske časovnike“ dovoljno objašnjenje može biti i sljedeće: Gravitaciono polje ( intenzitet, gustina) ima uticaja na broj „emitovanih čestica“ iz nekog sistema (materije) analogan uticaju pritiska okoline tečnosti na broj molekula koje će napustiti tu tečnost (pored uticaja koji na isti proces ima energetsko stanje same tečnosti).
Brzina kretanja neke čestice određuje i njeno energetsko stanje. Za koje vrijeme će čestica predati okolini svoju energiju (kretanja) zavisi i od okoline (sredine) kojoj predaje energiju i od energije čestice.

 
0

zzzz
milan kecman
bluka

zzzz
Član broj: 11810
Poruke: 2156
*.dialup.blic.net



+197 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti17.08.2004. u 08:13 - pre 240 meseci
Čitam ja ovo redovno.Nebih ponavljao,ali upućujem na ono šaljivo:"Nema ništa
brže od loptice za tenis".
Ne vjerujem da će se Milan Pavlović uključiti.Ozbiljan je to čovjek,dao komplet
knjigu na uvid,i nema namjeru ući u neka prepucavanja.
________________________________

Najbolja kritika formule za Sagnac effect:
https://www.omicsonline.org/op...090-0902-1000189.php?aid=78500

OK evo prave formule:P=2wft^2 [period]
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti17.08.2004. u 11:42 - pre 240 meseci
Ipak, idem dalje na „seciranju“ Ajnštajnovih podvala. Na strani 34. „Moja teorija“ naveo je Lorencovu jednakost: x' = (x-vt)/sin α. Zatim eliminira nazivnik razlomka (stavljajući za brzinu c beskonačnu vrijednost) i ostavlja jednakost x' = (x-vt), tvrdeći da su to sada Galilejeve transformacije, za koje je između ostalog t' = t. Kako su i zašto „najveći matematičari svijeta“ i „najveći umovi čovječanstva“ prihvatili ovu „govornu akrobaciju“ za istinu to samo Bog zna. O stavljanju „beskonačne vrijednosti“ za brzinu c već sam pisao (ni srednjoškolac ne bi u jednakost ubacivao nemoguću vrijednost, ni u šali), a sada želim naglasiti druge neistine koje nam se kroz ovaj tekst proturaju. Prekrižimo li „relativistički faktor“ u Lorencovoj jednakosti (jer to je Ajnštajnov cilj kada za c stavlja beskonačnu vrijednost), dobit ćemo matematički iskaz koji ne možemo nazvati „jednakost“ i time sigurno nismo dobili „Galilejeve transformacije“ (pogotovo što ovo x' nije to što Ajnštajn na crtežu 2. označava da jeste). Druga, mnogo značajnija, neistina je jednakost t' = t , koju Ajnštajn uspostavlja svojom „akrobatskom matematikom“. Ovakve jednakosti može uspostavljati samo "genijalni A. Ajnštajn.
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti17.08.2004. u 13:05 - pre 240 meseci
Citat:
Sprečo: Ipak, idem dalje na „seciranju“ Ajnštajnovih podvala. Na strani 34. „Moja teorija“ naveo je Lorencovu jednakost: x' = (x-vt)/sin α. Zatim eliminira nazivnik razlomka (stavljajući za brzinu c beskonačnu vrijednost) i ostavlja jednakost x' = (x-vt), tvrdeći da su to sada Galilejeve transformacije, za koje je između ostalog t' = t. Kako su i zašto „najveći matematičari svijeta“ i „najveći umovi čovječanstva“ prihvatili ovu „govornu akrobaciju“ za istinu to samo Bog zna. O stavljanju „beskonačne vrijednosti“ za brzinu c već sam pisao (ni srednjoškolac ne bi u jednakost ubacivao nemoguću vrijednost, ni u šali).


Pa, ako bi zaista rigorozosno koristili racun bi bio korektan ali ne bi bio razumljiv vecini srednjoskolaca. Postoji nesto sto se zove klasicni limit svake nove teorije, koji kaze da klasicna teorija mora biti njena aproksimacija odnosno granicni slucaj.

Ako n eksperimentata daje numericko slaganje sa teorijom relativnosti, a n razlicitih alternativnih teorija za svaki pojedinacni slucaj takodje daje numericko slaganje sa eksperimentom, koja logika je u pravu?
Ako recimo izvrsimo jos jedan eksperiment i on se takodje slaze sa teorijom relativnosti, zasto je ne prihvatiti, nego traziti neke dopunske teorije i pretpostavke? Zar zaista mislis da je cista slucajnost numericko poklapanje rezultata eksperimenta i teorije relativnosti? Da li je teorija logicki pogresna ili je lose objasnjena i nerazumljiva bez rigiroznih matematickih detalja.
#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti17.08.2004. u 16:58 - pre 240 meseci
A zar mislite da je čista numerička slučajnost poklapanje rezultata sa mojim jednakostima i sadržajima (malo širim od Ajnštajnovih)?
Inertnost ljudskog mišljenja samo potvrđuje da je to isto mišljenje formirano u skladu sa prirodnim zakonima. Fizičari su uporno ponavljali Majkelsonov ogled, a ogled im uporno potvrđivao pogrešno utvrđen „očekivani rezultat eksperimenta“. Umjesto da posumnjaju u svoje postavke i pretpostavke radije su doveli pod sumnju prirodne zakone.
Primjer tromosti (inercije) ljudskog mišljenja upravo je prezentirao i Cibernoid (prethodnom porukom). Čini mi se da sam bio strpljiv u pokazivanju i dokazivanju da će se za svako 0<v<c<∞ , i svako 0<l0<∞, dakle uvijek , u svakom mogućem konkretnom fizičkom sadržaju (a ne samo u inercijalnim i elektro-magnetnim kretanjima) koje tretira mehaničko kretanje u prostoru i vremenu, obistinjavati i Ajnštajnove i Lorencove matematičke i fizičke istine (ali ne po postavkama Ajnštajnove pogrešne logike). Samo zbog tromosti mišljenja nije u stanju da sagleda da su Ajnštajnove i Lorencove relacije samo podskup šireg skupa, tek jedan uzgredni detalj. Pa ako je nešto sveobuhvatnije, lakše za razumijevanje i primjenu, uz to još ne traži da se odreknemo vlastite pameti, zašto toliki otpor? Naravno, uzrok je tromost, inercija ljudskog mišljenja. Kada pogledate sadržaje poruka i sadržaje reagovanja na te poruke, uočit ćete uporno zaobilaženje značajnijih sadržaja u poruci, daleko interesantnijih od ove „prazne priče“ (hoćemo li štap iz Pariza prenijeti u Njujork sa jednom ili dvije paralelne translacije i hoće li njegovo obrtanje uticati na njegove dimenzije).
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti17.08.2004. u 17:47 - pre 240 meseci
Za konkretno razmišljanje može korisno poslužiti i sljedeće pitanje: Koje t' se obistinjuje u STR ( Ajnštajnovo ili Lorencovo)? Sad će Srki „uskočiti“ jednostavnom izjavom: Lorencove transformacije služe samo za prelaz iz sistema u sistem, uvijek će se obistinjavati Ajnštajnova relacija.“ Kada bi ga podsjetio na Nedeljkov proračun, ne bi ni reagovao na to. Cibernoid bi nas podsjetio na to da su Lorencove jednačine izvedene iz Maksvelovih jednačina za elektromagnetno polje, na šta bi ja dodao da su onda Lorencove jednačine i „nadležne“ za primjenu na elektromagnetna kretanja, ali bi dodao i protupitanje: A čemu onda služi Ajnštajnovo t', treba li nam uopšte?
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti17.08.2004. u 20:03 - pre 240 meseci
Citat:
Neko (svoje) mišljenje (ne mora biti tačno) izgradio sam vezano za zakretanje svjetlosnih zraka pri prolazu „kroz Sunčevu atmosferu“

Kako objasnjavao ovo?
Citat:
http://arxiv.org/abs/astro-ph/0302294We have determined the relativistic light deflection of the quasar J0842+1835 as Jupiter passed within 3.7' on 2002 September 8, by measuring the time delay using the VLBA and Effelsberg radio telescopes at 8.4 GHz. At closest approach, General Relativity (GR) predicts a radial (static) deflection of 1190 microarcsec, and tangential (retarded) deflection in the direction of Jupiter's motion of 51 microarcsec. Our experiment achieved an rms position error of <10 microarcsec, and measured this retarded deflection to be 0.98 +/- 0.19 (rms error) times that predicted by GR. The increase positional accuracy for this VLBI phase referencing experiment was achieved by using two calibrator sources. Comments on the interpretation of this experiment are given.


Da li i jupiter ima jonizovanu atmosferu koja skrece svetlost?

Evo spiska ostalih eksperimanata:
Citat:
http://arxiv.org/abs/gr-qc/0103036The status of experimental tests of general relativity and of theoretical frameworks for analysing them are reviewed. Einstein's equivalence principle (EEP) is well supported by experiments such as the Eotvos experiment, tests of special relativity, and the gravitational redshift experiment. Future tests of EEP and of the inverse square law will search for new interactions arising from unification or quantum gravity. Tests of general relativity at the post-Newtonian level have reached high precision, including the light deflection, the Shapiro time delay, the perihelion advance of Mercury, and the Nordtvedt effect in lunar motion. Gravitational wave damping has been detected to half a percent using the binary pulsar, and new binary pulsar systems may yield further improvements. When direct observation of gravitational radiation from astrophysical sources begins, new tests of general relativity will be possible.

Detaljan proracun MM eksperimenta Tomislava Ivezica
Citat:
http://arxiv.org/abs/physics/0101091In this paper we present an invariant formulation of special relativity, i.e., the ''true transformations relativity.'' It deals either with true tensor quantities (when no basis has been introduced) or equivalently with coordinate- based geometric quantities comprising both components and a basis (when some basis has been introduced). It is shown that this invariant formulation, in which special relativity is understood as the theory of a four-dimensional spacetime with the pseudo-Euclidean geometry, completely explains the results of the Michelson-Morley experiment. Two noncovariant approaches to the analysis of the Michelson-Morley experiment are discussed; the coventional one in which only the path lengths (optical or geometrical) are considered, and Driscoll's approach (R.B. Driscoll, Phys. Essays \QTR{bf}{10,}394 (1997)), in which the increment of phase is determined not only by the segment of geometric path length, but also by the wavelength in that segment. Because these analyses belong to the ''apparent transformations relativity,'' they do not agree with the results of the Michelson-Morley experiment.


Citat:
http://arxiv.org/abs/physics/0103026Different formulations of special relativity are theoretically discussed. First an invariant formulation, i.e., the ''true transformations (TT) relativity,'' is exposed. There a physical quantity is represented by a true tensor which comprises both components and a basis. Also the usual covariant formulation and the ''apparent transformations (AT) relativity'' are considered. It is shown that all the experiments are in agreement with the ''TT relativity'' but not always with the ''AT relativity.''


http://arxiv.org/find ima mnogo strucnih tekstova, verujem da ces tamo naci odgovore na pitanja koja si postavio.

#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti18.08.2004. u 06:09 - pre 240 meseci
Cibernoid, možete navesti i hiljadu primjera na koje možemo primijeniti Sprečinu „relativističku algebru“ ( jer ta algebra obuhvata i Lorencove i Ajnštajnove matematičke istine, i još mnogo više od toga), ali to neće izmijeniti činjenicu da nam A. Ajnštajn „vještom
pričom“ („govornom akrobatikom“, netačnim i proturiječnim tvrdnjama) „potura čavče pod golupče“. Vaš „misaoni aparat“ je zablokiran Ajnštajnovim, vještački stvorenim, autoritetom. Da nije tako Vi bi uočili u jednoj od mojih ranijih poruka izjavu (tvrdnju): Nisu Ajnštajnove tvrdnje „krive“ za prostornu i vremensku razdvojenost događaja već Hajgensova relacija ar = v2/r. Da nije tako Vi bi preispitali (pomoću „više matematike“) dobijenu jednakost ct – 2ct' = 2Lv2/c2, za koju ja tvrdim da je netačna ( koja „kao spomenik najvećim umovima svijeta“ stoji napisana u svim udžbenicima koji tretiraju Majkelson-Morlijev eksperiment). Naravno, Vi ćete prije posumnjati u moj „zdrav razum“, nego što ćete posumnjati u tu relaciju. Moju tvrdnju da „mnogobrojne refleksije“ u Majkelsonovom interferometru ( kako bi se za PO = l0 dobila dužina 11 m), kao ni „zakretanje interferometra“ nemaju uticaja na „uspostavljeno stanje“ nakon K0K' = 2vt'. Da nije tako Vi bi se zainteresovali za matematičku istinu: F∙2ct' = p∙c = hc/λ0 = E'. Da nije tako Vi bi pitali: Ako je 2ct' glavni glumac u Ajnštajnovom filmu o specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti ko je glavna glumica?
Ovo, u prethodnoj porici, citata na „talijanskom“, ni riječi ne razumijem (jedina riječ koju od djetinjstva koristim je riječ fajn, jer je i moja mati koristi).
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti18.08.2004. u 09:22 - pre 240 meseci
Ako ne razumes engleski, nadam se da razumes hrvatski
http://www.ifs.hr/hr/seminars_detail.php?seminar=75
tamo imas i e-mail autora, pa ako negde ima tekst na hrvatskom i bude voljan da ti ga posalje, probelm nepoznavanja jezika je resen.
Mozda je neko ko posecuje ovaj forum voljan da ti prevede i ostale tekstove.

Citat:
Da nije tako Vi bi preispitali (pomoću „više matematike“) dobijenu jednakost ct – 2ct' = 2Lv2/c2, za koju ja tvrdim da je netačna ( koja „kao spomenik najvećim umovima svijeta“ stoji napisana u svim udžbenicima koji tretiraju Majkelson-Morlijev eksperiment). Naravno, Vi ćete prije posumnjati u moj „zdrav razum“, nego što ćete posumnjati u tu relaciju.

To je pogresno ocekivana vrednost. Ona je izracunata na osnovu klasicne teorije i logike. Nikada niko nije tvrdio da je ta relacija tacna. Ona je bila pretpostavljena, testirana eksperimentom i utvrdjeno je da je netacna. ja sam dao tacan proracun za faznu razliku jednaku nuli. Isti proracun pomocu vise matematike dao je pomenuti hrvatski autor u tekstu na engleskom.

Ako je tvoja algebra toliko univerzalna, kako glasi tvoj proracun za Peru i Zoku?
Daj tvoje izraze i objasnjenja pa onda imamo osnov za diskusiju. U protivnom cu smatrati tvoje poruke neozbiljnim i provokativnim.

Za ostale koji znaju engleski
http://math.ucr.edu/home/baez/crackpot.html
molim vasu ocenu.

#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti18.08.2004. u 14:57 - pre 240 meseci
Cibernoid, izgleda da se ne razumijemo (inače često „vadim mast okolini“, kažem da govorim srpskohrvatski) kad kažem: Ne valja ni račun (računanje, izračunavanje rezultata) ni rezultat računanja (rezultat računanja ne spada ni u oblast koju nazivamo „približni račun“, jer je greška oko 50%). Istovjetan je način računanja naveden u fizici Đurić-Ćulum (peti dio) i po Saveljevu.
Svu „matematiku“ koju sam do sada dao „preskočio si“, ignorisao je, ne bi da je ponavljam.
 
0

McKracken
Vladimir Jovanovic
HuxleyDev

Član broj: 465
Poruke: 2941
212.62.59.*

ICQ: 203079925


+7 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti18.08.2004. u 16:32 - pre 240 meseci
Sprečo, to se zove smaranje okoline time što uporno mešaš babe i žabe. Zamolio bih te da pročitaš jednom sve linkove.

"Relativisticka algebra" ima smisla kao i "nadsvetlosna leksika", i da ima ikakvog smisla bila bi objavljena kao neki rad, i prosla bi "peer review" sto očigledno nije slučaj.


Tema će biti zaključana na par dana, dok Sprečo ne pročita malo literature koja je data na uvid

//edit: Tema otkljucana .. samo nastavite da przite

 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
195.222.32.*



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti19.08.2004. u 05:11 - pre 240 meseci
Evo jedne korisne relacije iz „relativističke algebre“:
x'∙sin α = x∙(1-cos α) = (ct-vt) = 2l0/(1+cos α) = 2ct'∙tg α/2 = (ct+vt)∙tg2α/2, pogodne i za izračunavanje trigonometrijskih veličina (cos α = vt/ct).
 
0

elitemadzone.org :: MadZone :: Teorija Relativnosti
(Zaključana tema (lock), by Tyler Durden)
Strane: << < .. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 427161 | Odgovora: 2583 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.