Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

da li je m$ IE mrtav...

[es] :: Web razvoj :: da li je m$ IE mrtav...

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 6612 | Odgovora: 45 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.dial.InfoSky.Net

Sajt: localhost


+5 Profil

icon Re: da li je m$ IE mrtav...19.07.2003. u 04:28 - pre 253 meseci
evo, ja nastavljam ovde, uprkos trenutno aktuelnoj sličnoj temi, zato što mi se ova čini tehnički jača... (tamo se uglavnom confiq prepucava o superiornoj operi ;)

dakle. desile su se neke očekivane stvari. netscape navigator, prvi brendirani browser je i zvanično mrtav. mozila je preživela, i nadživela. ima svoju fondaciju www.mozillafoundation.org , ima par miliona u banci, i dovoljno volontera širom sveta da joj osiguraju još dug i miran život. a imamo i inicijative za neke vrlo zanimljive akcije ;)


zeldman ima neke zanimljivosti iz života i smrti netskejpa. po njegovom tumačenju, onoga trenutka kada se netscape udružio sa sun-om, i obznanio svetu da nam u budućnosti neće trebati operativni sistemi, već će biti dovoljan browser+podrška za javu, m$ se probudio iz zimskog sna u kome je ignorisao internet, i uzvrati žestinom vojne supersile ;)

Citat:

Microsoft had slept through the Netscape-fueled growth of the web, and might have slumbered indefinitely. But when Netscape told the world that its browser, combined with Sun’s Java, would make operating systems obsolete, Microsoft recognized the threat to its business and hit back like a military superpower crushing a small, upstart nation.


ovo, i još nekoliko detalja o embedovanom browseru budućnosti na http://www.zeldman.com/daily/0703a.shtml#mistake

(btw, pogledajte i yet-another izveštaj o rupama u praktično svom windows softveru)



dalje, tim bray predlaže povratak "optimised for" ili "best viewed with" dugmića na naše stranice, ali u malo obrnutom kontextu.. dugmence koje će korisnicima ie-a govoriti: batalite više to g****... ;)

Citat:

Grass-Roots We in blogland could make a difference; here’s a modest proposal. Remember the old “Better in Netscape” and “Better in IE” buttons that people used to put on their websites? We need a tight, crisp “Use a Better Browser” button that has a mouse-over and is linked to a message somewhere, and the message is simple:

If you were looking at this in any browser but Microsoft Internet Explorer, it would look and run better and faster.

I’d put one of those buttons on ongoing if it was good. I bet a few thousand other bloggers would too, if a few of us took the lead.

When Do We Start? Today. Why not?


http://www.tbray.org/ongoing/When/200x/2003/07/17/BrowserDream

e da, usput, ptičica mi je rekla da je UNION banka švajcarske standardizovala svoj intrAnet oko mozile, tako da...

počelo je počelo ;)


[Ovu poruku je menjao -zombie- dana 19.07.2003. u 05:27 GMT]
 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.dial.InfoSky.Net

Sajt: localhost


+5 Profil

icon Re: da li je m$ IE mrtav...19.07.2003. u 04:45 - pre 253 meseci
a ova tema je u međuvremenu aktuelizovana i skorašnjom temom na perl forumu gde je Dragi Tata tražio i našao perl IDE u već pominjanom komodu:

prvo jedan blagi m$ zealot ;) komentariše kako m$ rešenja otvaraju poslove..

Citat:
Reljam:
Ako te interesuje, pogledaj http://www.netcaptor.com - to je IE rendering engine sa svim tim foricama o kojim ti pricas (ad blocker, cookie manager, form completion, popup blocker, tabbed interface, itd.).

Inace ovde se i vidi jos jedna dobra stvar oko IE-a - solidan rendering engine koji mogu da koriste druge kompanije da prodaju bolje proizvode i da na taj nacin konkurisu Microsoftu i da zaposljavaju vise ljudi, a da potrosaci dobiju izbor. OSS varijanta ne zaposljava ljude, osim ako mislis da svima treba support za browser, a cak i onda ti ljudi nisu programeri. Znam da je na ESu mnogo popularno pljuvati Microsoft, ali nisu stvari toliko crno/bele kao sto deluje.


ja uzvraćam kako OSS otvara još više potencijalnih poslova, samom svojom suštinom: otvorenim kodom, i ukazujem na vrlo kvalitetan primer:

Citat:
-zombie-:
a što se tiče pravljenja novog software-a na rendering engin-u, ja te stvarno *molim* da pogledaš recimo activeState Komodo. mozilla nije samo browser. osim gecko rendera, ima i ceo XUL (xml user interface language) user interface, XPI (cross platform programming interface), i mnoge druge stvari zbog kojih je mozilla u stvari ceo framework za pisanje aplikacija...

AS komodo http://activestate.com/Products/Komodo/ -- je win/linux IDE za nekoliko jezika: pyton, perl, php, tcl, xml, regex, webservise, XSLT (sa debuggerom), i još po nešto.. da vidiš kadve se aplikacije (koje imaju mnooogo malo zajedničkog sa samim browserom) mogu praviti na mozilla framework-u.. (i naravno, da se skupo prodaju za koju stotinu $$, što sumnjam da je slučaj sa netcaptor-om i sličnim zajebancijama..)

(a pravljenje skinovanih browsera sa par dodatnih stvarčica je toliko prosto na mozilla frameworku da ne mogu da ti opišem...)


i koji mesec kasnije, i glavni m$ zealot ;) provaljuje kako je komodo u stvari dobra aplikacija, ni sam ne znajući da u suštini radi u mozilinom frejmworku (od njega i jedina mana komoda, i same mozile, a to je da je malo spor -- no i to je na redu da se popravi ;).

Citat:
Dragi Tata:
Rešenje je .... Komodo!!!

Već sam skinuo eval verziju i radim sa njome. Šefovima se posebno dopada što podržava i Python (neki od njih su veliki zaljubljenici u ovaj jezik)

Hvala Leki, MrYoo-u i caboom-u na korisnim savetima.


http://www.elitesecurity.org/poruka/177558

 
Odgovor na temu

-zombie-
Tomica Jovanovic
freelance programmer
ni.ac.yu

Član broj: 4128
Poruke: 3448
*.dial.InfoSky.Net

Sajt: localhost


+5 Profil

icon Re: da li je m$ IE mrtav...19.07.2003. u 05:21 - pre 252 meseci
auu.. baš sam se zalufao na ovoj temi. evo i trećeg u nizu ;)

jeste da nije 100% vezano za m$ IE, ali jeste za m$, jeste za browsere, jeste za pomenutu ne-neophodnost operativnih sistema (kako prevesti "obsolite") i jeste za razvojne platforme (web vs "sanduk" ;).

opet ću citirati tima braya (malo kasnim sa ovim.. nisam bio tu koji dan, pa mi je promakao ovaj članak, iako je dospeo i na slašdot ;)


Citat:

I’ve been following some discussions about the future of software applications, and a phrase that came up in my dinner with Robb Beal has been echoing in my mind. What it comes down to is this: if you want to develop software, you can build for the Web and/or Unix and/or OSS platforms; or alternatively, you can be a sharecropper. Your choice, but I think it’s an easy one. Especially since the users out there want you to do the right thing.

What‘s a Sharecropper? I found a good definition at InterAction Design:

A farmer who works a farm owned by someone else. The owner provides the land, seed, and tools exchange for part of the crops and goods produced on the farm.

It’s a lousy position to be in, because you’re never going to make much, and if the land’s owner finds something better to do with the land, you’re history.

A practical example of this is Watson, the product mentioned above, which did very nicely, thank you, on the Macintosh, until the owner of the land brought out Sherlock, a very nice program that did many of the same things.

Are You a Sharecropper? If you’re developing software for the Windows platform, yes. Or for the Apple platform, or the Oracle platform, or the SAP platform, or, well, any platform that is owned and operated by a company. They own the ground you’re building on, and if they decide they don’t like you, or they can do something better with the ground, you’re toast. They can ship their own product and give it away till you go bust, then start charging for it; and use secret APIs you can’t see; and they can break the published APIs you use. All of these things have historically been done by platform vendors.


http://www.tbray.org/ongoing/When/200x/2003/07/12/WebsThePlace

mrzi me da prevodim.. valjda svi čitate engleski ;) a evo i nastavka..

http://www.tbray.org/ongoing/When/200x/2003/07/14/ShareCrop2

 
Odgovor na temu

Dragi Tata
Malo ispod Kanade

Član broj: 1958
Poruke: 3906
..g-c5300-3.dialup.nethere.net



+6 Profil

icon Re: da li je m$ IE mrtav...19.07.2003. u 08:11 - pre 252 meseci
Citat:
-zombie-:
i koji mesec kasnije, i glavni m$ zealot ;) provaljuje kako je komodo u stvari dobra aplikacija, ni sam ne znajući da u suštini radi u mozilinom frejmworku (od njega i jedina mana komoda, i same mozile, a to je da je malo spor -- no i to je na redu da se popravi ;).


Najpre hvala na tituli glavnog m$ zealota - trudimo se. Slučajno znam da je Komodo zasnovan na Mozili, jer sam u Task manageru video mozilla.exe kad sam mislio da mi se Komodo zaglavio (a u stvari mu samo treba sat i po da se učita).

Inače, ne sećam se da sam nekad tvrdio da Mozila ne valja - nisam je nikad ni probao. Jednostavno, nemam vremena da se bavim browserima, operativnim sistemima i sličnim besmislicama - život je previše kratak a dan ima samo 24 sata. Trenutno se bavim .NET Frameworkom, učim Perl, a želeo bih da ukapiram Loki biblioteku i principe dizajna koje ona uvodi - da ne pominjem da treba koji sat posvetiti i porodici. Misliš li da imam vremena i želje da isprobavam razne browsere? IE je možda i najgori među njima, ali je dovoljno dobar za ono što meni treba.
 
Odgovor na temu

salec

Član broj: 6527
Poruke: 1738
*.rcub.bg.ac.yu



+25 Profil

icon Re: da li je m$ IE mrtav...21.07.2003. u 12:03 - pre 252 meseci
Citat:

What‘s a Sharecropper? I found a good definition at InterAction Design:

A farmer who works a farm owned by someone else. The owner provides the land, seed, and tools exchange for part of the crops and goods produced on the farm.

It’s a lousy position to be in, because you’re never going to make much, and if the land’s owner finds something better to do with the land, you’re history.



N a p o l i č a r ? Mislio sam da toga ima samo u pripovetkama Laze Kostića...
 
Odgovor na temu

CONFIQ
♫♪♥♪♫

Član broj: 4218
Poruke: 1994
*.red.bezeqint.net

ICQ: 82327428


+10 Profil

icon Re: da li je m$ IE mrtav...21.07.2003. u 15:55 - pre 252 meseci
Citat:
-zombie-:
zeldman ima neke zanimljivosti iz života i smrti netskejpa. po njegovom tumačenju, onoga trenutka kada se netscape udružio sa sun-om, i obznanio svetu da nam u budućnosti neće trebati operativni sistemi, već će biti dovoljan browser+podrška za javu, m$ se probudio iz zimskog sna u kome je ignorisao internet, i uzvrati žestinom vojne supersile ;)


~Say... we'll beat MS with their own weapon. They've built in a browser into the OS, we will built in an OS into the browser!
 
Odgovor na temu

[es] :: Web razvoj :: da li je m$ IE mrtav...

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 6612 | Odgovora: 45 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.