Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

EU pooštrava mere protiv piraterije

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: EU pooštrava mere protiv piraterije

[ Pregleda: 1861 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon EU pooštrava mere protiv piraterije 10.02.2005. u 14:29 - pre 233 meseci
Carinska služba Evropske unije zaplenila je 2003. blizu 100 miliona falsifikovnih i piratskih proizvoda u vrednosti od milijardu evra, u poređenju sa 85 miliona takvih proizvoda zaplenjenih u prethodnoj godini, što predstavlja porast od devet odsto.

Oko 70 odsto zaplenjene robe, kao što su kompakt diskovi, parfemi i igračke, poticalo je iz azijskih zemalja, pre svega iz Kine. Najnoviji statistički podaci pokazuju da uvoz falsifikovane robe i dalje raste, što znači da su potrebne nove mere i dalja saradnja između članica Unije.

U porastu su falsifikovanje i piraterija dečjih igračaka, ali i lekova i prehrambenih proizvoda, što predstavlja stvarnu opasnost po potrošače, a zaplenjena količina predstavlja tek vrh ledenog brega, jer se procenjuje da carinsku proveru izbegne robe u vrednosti od oko 400 milijardi evra.

Belgija je 2003. zaplenila najveću količinu robe - oko 55 miliona falsifikovanih i piratskih proizvoda, a na drugom mestu je bila Nemačka sa oko 13 miliona zaplenjenih proizvoda.

Statistički podaci svih 25 članica EU pokazuju da je najviše povećana zaplena piratskih igračaka i video igrica - na 12 miliona. Rastuću pretnju zdravlju potrošača predstavljaju falsifikovani prehrambeni proizvodi, kao što su slatkiši i žvakaće gume, alkoholna i druga pića, kojih je 2003. zaplenjeno za 77 odsto više nego prethodne godine.

Takođe je zaplenjen veliki broj piratskih CD i DVD proizvoda, kao i cigareta. Kad je reč o piratskoj luksuznoj robi, kao što su nakit, odeća i tašne, njihova zaplena je smanjena za 58 odsto, jer se šverceri preorijentišu na robu masovne proizvodnje, ukljucujući i lekove poput falsifikovane "vijagre". Kina se smatra za glavnog izvoznika piratskih proizvoda koja je izvor više od 60 odsto falsifikovane robe.

Evropska komisija je u novembru navela Kinu, Ukrajinu i Rusiju kao najveće proizvođače piratske robe - od ručnih tašni i slavina do automobila. EU je upozorila te zemlje da suzbiju falsifikovanje ili će se u protivnom suočiti s mogućim sankcijama Svetske Trgovinske Organizacije.

Komisija se nada da će "imenovanjem i sramoćenjem" navesti krivce da primene sporazume o svetskoj trgovini i povedu borbu protiv piraterije. Falsifikovana roba, uključujući knjige, softvere, DVD, lekove i modnu odeću, mogu se u Kini naći na svakom koraku, uprkos povremenim strožim kažnjavanjima i hapšenjima.

Američka vlada procenjuje da kineska piraterija nanosi kompanijama širom sveta štetu od 50 milijardi dolara (39 milijardi evra) godišnje u izgubljenoj prodaji. Novi sporazum o carinskoj saradnji između Brisela i Pekinga, potpisan pred kraj prošle godine, mogao
bi zaustaviti izvoz piratskih proizvoda.

EU je inače sa svoje strane već usvojila nove propise o suzbijanju piraterije putem harmonizovanja postojećih nacionalnih propisa. U okviru tog zakona, za falsifikatore, koje nacionalni sudovi proglase krivima, predviđene su različite kazne, uključujući zaplenu imovine i bankovnih računa.

SEIZED IN 2003
Cigarettes 33.2m
Compact discs (music, games, films) 32.6m
Toys and games 12.3m
Clothing 3.8m
Food and drink 1.5m
Perfumes 1m
Watches and jewellery 674,000
Electrical goods 523,000
Computer goods 79,500
Other 6.37m
Total 92.2m

http://www.timesonline.co.uk/article/0,,2-1476053,00.html

http://europa.eu.int/rapid/pre...language=EN&guiLanguage=en

 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: EU pooštrava mere protiv piraterije

[ Pregleda: 1861 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.