Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

AI i Java - moguce kombinacije?

[es] :: Veštačka inteligencija :: AI i Java - moguce kombinacije?

[ Pregleda: 7143 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Neco
Nemanja Vujacic
Berane - Beograd

Član broj: 13646
Poruke: 44
*.unilib.bg.ac.yu

Sajt: www.maki-apartments.com


Profil

icon AI i Java - moguce kombinacije?24.05.2004. u 12:22 - pre 242 meseci
S obzirom da planiram da pocnem da ucim Javu, a u vezi AI skoro da ne znam nista, ali sam se zainteresovao iz nekih kratkih predavanja i kasnijim citanjem nekih clanaka, interesuje me kako (i da li je uopste moguce) da se te dvije stvari iskombinuju. Kupio sam knjigu o Javi (Java: Od pocetka... u izdanju CET-a i WROX-a) pa me interesuje je li ju neko citao, kakva je, je li pristupacna za apsolutnog pocetnika u programiranju i da li moze da se upotrijebi i za AI?
Nobody is perfect, I'm Nobody!!!
 
Odgovor na temu

ana
Ana Balevic
LIACS & ACE
Amsterdam

Član broj: 5669
Poruke: 170
*.net
Via: [es] mailing liste

Jabber: ana@elitesecurity.org
Sajt: tesla.rcub.bg.ac.rs/~tauc..


Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?25.05.2004. u 14:13 - pre 242 meseci
Da li te mozda zanimaju inteligenti agenti u Javi?
To je prilicno zanimljiva kombinacija AI&Jave i jos koje cega :)
Evo ga neki introductory materijal da vidis o cemu se radi na:
www.hermans.org/agents/
Ako te zainteresuje, na ovim sajtovima ces naci odlicne linkove za
dalje:
http://agents.umbc.edu/
http://www.botspot.com/
http://alphaworks.ibm.com/


Ana



Pozdrav,
Ana mailto:[email protected]
 
Odgovor na temu

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer
hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
Poruke: 2114
*.et.tudelft.nl

Jabber: filmil@jabber.org
ICQ: 36601391


+3 Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?25.05.2004. u 14:24 - pre 242 meseci
... a za one koji bi da vide i nešto praktično na tu temu: http://jade.cselt.it, http://www.cougaar.org

f
 
Odgovor na temu

ana
Ana Balevic
LIACS & ACE
Amsterdam

Član broj: 5669
Poruke: 170
*.net
Via: [es] mailing liste

Jabber: ana@elitesecurity.org
Sajt: tesla.rcub.bg.ac.rs/~tauc..


Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?27.05.2004. u 00:06 - pre 242 meseci
Kakva su tvoja iskustva sa JADE framework-om?
Da li si imao prilike da radis sa njim?
Trenutno kod sebe imam IBM-ov ABLE...ako si video oba,
baci kratko poredjenje :)




Pozdrav,
Ana mailto:[email protected]
 
Odgovor na temu

filmil
Filip Miletić
Oce Technologies B.V., inženjer
hardvera
Arcen, NL

Član broj: 243
Poruke: 2114
*.adsl.zonnet.nl

Jabber: filmil@jabber.org
ICQ: 36601391


+3 Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?27.05.2004. u 01:20 - pre 242 meseci
Mogu da kažem da imam prilično iskustva sa JADE-om.

IMHO glavna vrednost koju JADE ima je saglasnost sa FIPA preporukama — mada je to mala samopohvala za JADE ljude pošto dobar deo njih su članovi FIPA konzorcijuma i svojim referentnim implementacijama su uticali na apstraktnu arhitekturu FIPA. Generička podrška za ontologije kao i za FIPA specifične ontologije i interakcije nije loša.

Međutim, JADE arhitektura agenta stoji na prilično labavim nogama. Ako želiš da praviš svoje BDI-motivisane agente, programiranje je pravi haos jer ne postoje standardni mehanizmi za kontrolu pristupa internim podacima a model je prilično sličan programiranju mašine stanja i to sa eksplicitnim prebacivanjem kontrole (preemptive). To baš i nije sjajno, pošto programer mora dugačke zadatke da statički deli i zapravo obavlja deo posla kog treba da radi scheduler. Ovo te naravno ne ograničava u pisanju programa, pošto se sve ipak može napisati kako treba, ali je problem što mora veoma mnogo da se razmišlja oko svakog koraka.

Koncept platforme je takođe klimav, pogotovo za primene gde bi agenti trebalo da ostvare puni potencijal: heterogene sredine i nepouzdano umreženje. Istina, mogu se praviti odvojeni kontejneri, ali oni jako zavise od veze između glavnog kontejnera i ostalih; u praksi se svodi na to da ćeš morati da imaš jednu platformu za jedan kontejner i jedan host.

Takođe izlaženje iz standardnih okvira primene (fiksna mreža agenata, platformi i servisa) je hod po mukama. Recimo, pokušavam da uglavim JADE na bežične ad-hok mreže i to zamalo pa radi; nije problem umrežiti celu stvar, već je problem sakriti eksplicitnu kontrolu. U svakom slučaju ispašće nešto zanimljivo.

S druge strane Cougaar ima izvanredno osmišljenu arhitekturu, čiste interfejse, odlično dokumentovane i raznovrsne. Rekao bih da je Cougaar otišao mnogo dalje od JADE i zato ga vredi pogledati ali ima generalno dve mane: jedna je što im je standardizacija bila nizak prioritet. To znači da Cougaar trenutno za slanje poruka koristi RMI, odn. CORBA protokole koji su binarni i stoga nisu baš u „milosti“ FIPA. Zahvaljujući modularnom dizajnu može da se nadogradi FIPA sloj ali to neko treba da napiše. Druga mana je što CougaarME za J2ME podseća na Cougaar samo po arhitekturi a zapravo nije kompatibilan.

Postoji i srednje rešenje, koje sam ovih dana postavio na noge, bar u laboratorijskim uslovima a koje omogućava da jade i cougaar platforme rade zajedno. Polazi se od Cougaar platforme koja ima novi protokol za MTP gossip (iz naše kuhinje! :); to omogućava porukama da stižu na „blackboard“ agenta. Da bi se iskoristila podrška za FIPA, poruke se prosleđuju na zahtev novom MTP-u za JADE platformu koji služi kao „lepak“ između BB-a i JADE IMTP-a; na samoj JADE platformi izvršava se (recimo) jedan agent koji zna koje su poruke namenjene za Cougaar platformu, hvata ih i preusmerava na CougaarBB. Postoji još nekoliko servisnih klasa koje omogućavaju da se zatvori krug od BB-a do JADE IMTP i nazad. Čak ni ne deluje toliko loše...

Krenuli smo takođe sa backportom Cougaar platforme sa J2SE 1.4.2 na J2SE 1.3.1 (što nam treba jer za Sharp Zaurus koji je razvojna platforma postoji samo J2SE 1.3.1) i uspeli smo da, žrtvujući delimično funkcionalnost, pokrenemo nekoliko test primera. Na žalost Cougaar suviše zavisi od mogućnosti koje u Javi postoje tek od specifikacije 1.4.x tako da od toga verovatno neće biti ništa (značajno). Al eto da pomenem.

f
 
Odgovor na temu

Shipa
Milos Sipetic
Beograd

Član broj: 6116
Poruke: 57
*.air.tehnicom.net

Jabber: Shipa@elitesecurity.org


Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?27.05.2004. u 23:49 - pre 242 meseci
ana, ako te interesuje relativno jednostavna primena Jade okruzenja, pogledaj aplikaciju koju sam razvijao za potrebe diplomskog rada

http://www.fonoc.net/users/wifi/shipa/Cobra.exe

u samoj aplikaciji glavna orijentacija nije na Jade-u i agentima, vec na algoritmima koji rade rezonovanje zasnovano na ogranicenjima, ali ti algoritmi su ubaceni u agente, a u paketu se nalazi i source kod, pa ako ti je to interesantno moze ti pomoci da brze pocnes da radis konkretne stvari.

Jade je solidna alatka. Meni je trebao quick fix za diplomski i Jade je odradio posao. mislim da moze uspesno da se izbori sa mnogo mnogo vecim zahtevima nego sto sam ih ja imao. Kada sam trazio agent okruzenje naleteo sam i na Cougar koji je Filip pominjao... definitivno izgleda zanimljivo ali na zalost nisam imao vremena da se udubljujem :(
 
Odgovor na temu

ana
Ana Balevic
LIACS & ACE
Amsterdam

Član broj: 5669
Poruke: 170
195.252.81.*

Jabber: ana@elitesecurity.org
Sajt: tesla.rcub.bg.ac.rs/~tauc..


Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?28.05.2004. u 01:43 - pre 242 meseci
filmil,pa ti si bash u poslu :) bash super :) Inace,za diplomski radim sistem na bazi agenata -tj. prvobitna tema je bila moja ideja inteligentnog agenta koji ce se koristiti kao poboljsanje searcha - za preciznije dobijanje rezulata pretrage, zasnovan na koriscenju postojecih search engina i pracenja ponasanja i preferenci korisnika,ucenja, pa time suzavanja rezultata pretrage na temu koja korisnika stvarno zanima. Medjutim ispala je komplikacija oko toga - profesor bi zeleo da uradim nesto skroz drugacije,mada takodje zanimljivo, radi se o multiagent sistemu namenjenom obrazovanju, tj.nekoj reformi istog, gde bi se omogucilo buducim/sadasnjim studentima/postdiplomcima da na laksi nacin jure studije koje ih zanimaju,racunaju kredite i sl, i fakultetima da to sve azuriraju. Problem je shto josh uvek nije izdefinisan tacan funkcionalni zahtev (...zabavljam se proucavajuci EU nacrte skolstva, kao i baze nasih informacionih sistema ;), ali kad saznam nesto vise baci cu ovde porukicu da me mozda posavetujes koji framework da uzmem kao osnovu... u principu ovaj JADE mi je delovao OK,mada nisam sigurna da li bi ovaj moj rad kacili problemi koji si pominjao...

Shipa, upravo sam skinula sam Cobru , medjutim neshto puca pri pokretanju,baca neki exception,nisam zagledala, hoces da ti posaljem porukicu da bacis pogled. Inace ako te ne mrzi,napisi mi shta si tacno radio za diplomski i na kom faxu...



 
Odgovor na temu

Gojko Vujovic
Amsterdam, NL

Administrator
Član broj: 1
Poruke: 13651



+165 Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?28.05.2004. u 02:18 - pre 242 meseci
Anu za supermoderatora na esu ;)
 
Odgovor na temu

cedomir
Čedomir Rosić
Sys. Ing.
xObrenovac, Karaburma

Član broj: 4570
Poruke: 193
*.sezampro.yu.

Jabber: cedomir@elitesecurity.org
ICQ: 59161631


+1 Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?28.05.2004. u 20:53 - pre 242 meseci
Anu za moderatora na AI, imam utisak da bi to radila bolje od mene :)
http://www.beoblues.com
blues in belgrade - bluz u beogradu
belgrade in blues - beograd u bluzu
 
Odgovor na temu

ana
Ana Balevic
LIACS & ACE
Amsterdam

Član broj: 5669
Poruke: 170
*.net
Via: [es] mailing liste

Jabber: ana@elitesecurity.org
Sajt: tesla.rcub.bg.ac.rs/~tauc..


Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?31.05.2004. u 22:35 - pre 242 meseci
da se vratimo na originalno pitanje :)
evo jedan dobar clanak (Java+AI):
http://www.developer.com/java/article.php/10922_1475381_1




Pozdrav,
Ana mailto:[email protected]
 
Odgovor na temu

Alter Ego
null
Pančevo

Član broj: 1880
Poruke: 453
*.bisinter.net.

Sajt: www.tridenet.com


Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?29.05.2006. u 22:42 - pre 217 meseci
Citat:
Shipa: ana, ako te interesuje relativno jednostavna primena Jade okruzenja, pogledaj aplikaciju koju sam razvijao za potrebe diplomskog rada

http://www.fonoc.net/users/wifi/shipa/Cobra.exe

u samoj aplikaciji glavna orijentacija nije na Jade-u i agentima, vec na algoritmima koji rade rezonovanje zasnovano na ogranicenjima, ali ti algoritmi su ubaceni u agente, a u paketu se nalazi i source kod, pa ako ti je to interesantno moze ti pomoci da brze pocnes da radis konkretne stvari.


Jel može nekako da se dođe do tog tvog rada!?
 
Odgovor na temu

Au197/79
Zlatan Kadragić
Minhen

Član broj: 3556
Poruke: 772
195.252.91.*

Sajt: aurelije.blogspot.com


+47 Profil

icon Re: AI i Java - moguce kombinacije?29.05.2006. u 23:23 - pre 217 meseci
I ja bih rad. Izgleda da je Devedža zarazan :)
Bolje džaba ležat nego džaba radit.
 
Odgovor na temu

[es] :: Veštačka inteligencija :: AI i Java - moguce kombinacije?

[ Pregleda: 7143 | Odgovora: 11 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.