Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Freelance u Srbiji

[es] :: E-Poslovanje :: Freelance u Srbiji

[ Pregleda: 2616 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Z1k4

Član broj: 218224
Poruke: 75
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Freelance u Srbiji12.10.2013. u 08:31 - pre 128 meseci
Imam pitanje za one koji se bave Freelancing-om u Srbiji, a to je da li placate neki porez na tu zaradu sa neta, bilo da je Adsence, Odesk ili sta vec.
Koliko znam, po zakonu bi trebalo prijaviti svaku uplatu novca, mada cisto sumnjam da ce neko prijavljivati zaradu od 100-150 eur mesecno.

Moje pitanje je, da li postoje sume nekon kojih se mora obavezno prijaviti taj dohodak, primera radi 500-1000+ eur da bi se izbegli pravni problemi?
Cisto sumnjam da ce drzava da proverava sitne transackicje sa MB-a od 100-tinak EUR, mada zanima me koji iznosi postaju sumnjivi.

Kakva su vasa iskustva sa tim?
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Freelance u Srbiji12.10.2013. u 08:57 - pre 128 meseci
Poreske ustanove u Srbiji nisu u stanju i ne žele da direktno nadgledaju račune svojih građana, jer ne mogu da odrade niti one poslove koji ih se direktno tiču, a to je oporezivanje domaćih preduzeća. Dalje, nije svrha poreske ustanove da pregleda bankovne račune i koliko ko primi novca, niti imaju na tako nešto direktna prava.

Upravo zato što nemaju kontrolu i ne mogu direktno da nadgledaju koliko novca ko primi, napravili su zakon tako da svako ko primi "ostali dohodak" da je to dužan sam da prijavi i to u jednom određenom kratkom roku. Ako građanin ne prijavi, oni ga već imaju u šaci, kad ikad kasnije, prije zastarenja poreske utaje, dođe do otkrivanja takve transakcije, poreska može da opali kazne.

Sistem je smišljen da bude bezobrazan i da se svi manji, naivni biznismeni uhvate u takve klopke. Jer oni veći, imaju svoja riješenja, a ko je mudar, neće nikad ni primati na račun u Srbiji.

Mnogi misle da se računi i transakcije na njima automatski prate, ali to nije istina. Ipak je to Srbija, a transakcije se ne prate automatski ni u S.A.D. niti u Njemačkoj, niti u Francuskoj niti u Italiji. Jedan bankovni račun nije fiskalna kasa i ne prijavljuje automatski poreskoj ustanovi.

Transakcije preko 10000 eura uvijek se prate. Ta suma može biti u Srbiji i niža. Kod takvih transakcija poreska ustanova će prije da krene u lov, jer oni hvataju sve veće zvjerke. Ali, opet, vratimo se na to, da je to Srbija, najveće zvjerke su u politici, pa da poreska ustanova tako revno hvata zvjerke, onda bi se i politika očistila od mangupa. Ruka ruku mije, tako ne treba se brinuti oko tih malih transakcija.

Neka se javi neko ko je imao problem sa poreskom upravom zato što je primio takve transakcije. Neke kolege u Srbiji primaju stalno novac na privatni račun bez problema.

Ipak, tako nešto se ne preporučuje. Bolje je otvoriti račun u inostranstvu, Hrvatska je blizu, otvori se račun dok si rekao keks kod Erste banke ili u Austriji, pa se dobija VISA kartica. Treba se premjestiti iz opasne zone u bezbjednu.
 
Odgovor na temu

Z1k4

Član broj: 218224
Poruke: 75
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+2 Profil

icon Re: Freelance u Srbiji15.10.2013. u 08:18 - pre 127 meseci
Hvala na informacijama, mada me zanima da li postoji neka "siguran" iznos po transakciji oko koga se nece dizati previse prasine?
Primera radi, 300-500 eur mesecno, da li bi to izvazvalo neki problem ili ne?

Sto se mene tice, na neke vece iznose, 800+ eur ne bi mi bio problem da platim sta treba, ali placati doprinos za 200 eur i manje mislim da je maltretiranje.

Ako neko moze da mi napise svoja iskustva sa odokativnim brojkama i detaljima to bi mi bilo od velike pomoci, ako ne na ovoj temi onda u privatnoj poruci.
 
Odgovor na temu

Thetaworld
General Partner
RCD usluge

Član broj: 2317
Poruke: 520

Sajt: www.rcdusluge.com


+60 Profil

icon Re: Freelance u Srbiji15.10.2013. u 09:08 - pre 127 meseci
Poreza na ostale prihode, izlistava druge prihode gdje se spominje:

1) prihodi po osnovu ugovora o delu;
4) prihodi po osnovu trgovinskog zastupanja;
10) nagrade, novčane pomoći i druga davanja fizičkim licima koja nisu zaposlena kod isplatioca;
16) svi drugi prihodi, osim prihoda od poljoprivrede i šumarstva fizičkog lica koje doprinose za obavezno socijalno osiguranje plaća po rešenju u skladu sa zakonom kojim se uređuju doprinosi za obavezno socijalno osiguranje, koji nisu oporezovani po drugom osnovu ili nisu izuzeti od oporezivanja ili oslobođeni plaćanja poreza po ovom zakonu.

Oporezivi prihod za prihode iz stava 1. ovog člana čini bruto prihod umanjen za normirane troškove u visini od 20%.

Stopa poreza na ostale prihode iznosi 20%.

Način utvrđivanja i plaćanja poreza nalaže da se po članu 100a takvi ostali prihodi samooporezuju:

Samooporezivanjem utvrđuju se i plaćaju porezi na sledeće prihode:
(4) druge prihode iz člana 85. ovog zakona.

Ako isplatilac prihoda nema obavezu da obračuna porez po odbitku, obavezu utvrđivanja poreza samooporezivanjem ima i obveznik koji ostvaruje zarade i druge prihode u ili iz druge države, kod diplomatskog ili konzularnog predstavništva strane države, odnosno međunarodne organizacije ili kod predstavnika i službenika takvog predstavništva, odnosno organizacije, kao i ako od nerezidentnog isplatioca ostvaruje zaradu po osnovu pravila nagrađivanja (opcije na akcije i dr.) iz člana 14. stav 3. ovog zakona.

a član 99 nalaže da se porezi plaćaju po odbitku:

Po odbitku od svakog pojedinačno ostvarenog prihoda utvrđuju se i plaćaju porezi na sledeće prihode:

8) ostale prihode, ako je isplatilac prihoda pravno lice ili preduzetnik.

A, po članu 101. ta samo-obaveza nastaje u momentu isplate.

Ne može se biti "pošten" u državi koja nepošteno uzima, ne gledajući i ne obazirući se na situaciju svojih građana. Ne vidim što bi se neko pravio pametan i ispadao glup i kod samih poreskih službenika prijavljujući tamo nekih 200 eura ili nek je i 2000 eura što mu je došlo na račun. Iz priče jednog kolege u Srbiji, znam da su ga blijedo gledali kad je došao da isplati novac koji smo mu poslali za usluge. Nisu znali ni kako ni šta da urade, vratio se čovjek izblamiran što je krenuo da prijavi "ostali dohodak" i da zatraži uputstvo kako to da plati.

Jedno je teorija, drugo je praksa. Onaj ko želi da bude "korektan prema državi", neka se napravi preduzetnikom ili neka radi preko nekog preduzeća.

Vjerovatno da ne postoji osoba koja u praksi nije prekršila taj zakon.

Po tom članu 85. novčane pomoći fizičkim licima spadaju u ostale prihode koji se oporezuju, tako svako ko je primio ikad novac iz inostranstva i čak i od rođaka, prijatelja, itd, postao je "utajivač poreza" u Srbiji. Zakon je fašistički dizajniran., a režim je spreman po zakonu da postane fašistički onda kad počne da kažnjava ljude i sprovidi taj zakon. Ko ide u poreznu upravu i prijavljuje tih nekoliko stotina eura, podržava taj sistem. Država isto zna da kad bi krenuli po građanima i kažnjavali ih po zakonu, da bi došlo do velikih problema, demostracija, promjene režima, znači izgubili bi svoje tople pozicije u državnim ustanovama. Zato ne diraju obične građane. Pošto oni ne diraju obične građane koji ne plate te poreze, znači i oni krše zakone. Tako su licemjerni i zakon i onaj ko ga je pravio i oni koji ga sprovode. Treba biti glup, pa vjerovati u neku pravdu i poštenje prema državi, ako je država takva prema svojim građanima.

To sigurno nije demokratija. Još nisam čuo da je neko od građana želio da se takvi zakoni izglasaju. Prema tome, to je grupna diktatura onih koji su na vlasti. Novčane pomoći od prijatelja, rođaka bi trebale da budu izuzete, ali nisu. Izuzete su samo pomoći koje se šalju u svrhu medicinskih liječenja.

Tiho odbijanje sprovođenja takvog zakona je stvarni oblik demokratije. Znači, ili podržavaš nametnutu fašističku diktaturu ili je tiho odbijaš i tako mijenjaš vremenom sistem na bolje.
 
Odgovor na temu

[es] :: E-Poslovanje :: Freelance u Srbiji

[ Pregleda: 2616 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.