Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pitanja vezana za mac i os x sistem-e

[es] :: Mac software :: Pitanja vezana za mac i os x sistem-e

[ Pregleda: 5014 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

brzaposta

Član broj: 317607
Poruke: 15
*.dynamic.sbb.rs.



+1 Profil

icon Pitanja vezana za mac i os x sistem-e25.09.2013. u 21:01 - pre 128 meseci
Nikada do sada nisam koristio mac tj apple-ove laptopove,pa me zanimaju neke stvari. Bicu vam jako zahvalan ako mi odgovrite na sledeca pitanja

1) Da li moze da se uzme za nekih 350 pa i malo vise kusur eura, neki macbook air od 13'' ali da bude ocuvan i da radi kao nov sto se kaze? (Uzimam racunar samo za internet, filmovie, muziku i online surfovanje)

2) Da li je Mac Os X sistem laksi za upotrebu od WIndows-a, i u cemu je rezlika?

3) Kada radim recimo seminarski rad na apple-u, u officu, da li ce biti ista ekstenzija, tj da li ce profesor moci da vidi moj rad ako ima windows?

4) Koja programe trebam instalirati dodatno pri cistoj instalaciji os x lion ili leopard 10.6 ili koja vec verzija je?

5) Da li cu moci isto da koristim email ili moram na iCloud...ako sada recimo koristim mozilu i udjem pa idem na mail tacka kom, i to udjem na nalog, moze li isto tako na mac?

6) Da li postoji mogucnost da se nadogradi memorija, noviji tip procesora ili neka nova komponenta na polovan mac...ako recimo nadjem na ebay-u to?

7) i za kraj, zasto je po vama bolji mac ili zasto ga koristite sada?

Hvala i pozz
 
Odgovor na temu

banchi
aka mando
"Pulsar 1" Creative Web
Neoplanta

Član broj: 86742
Poruke: 191
*.adsl-a-5.sezampro.rs.

Sajt: www.pulsar-1.com


+9 Profil

icon Re: Pitanja vezana za mac i os x sistem-e25.09.2013. u 21:25 - pre 128 meseci
Ne znam cene polovnih mašina ali to ćeš lako naći na oglasima ako si zainteresovan. Što se ostalog tiče...jednom rečju, sve može što si pitao. Brzo se čovek navikne na bolje, ceo sistem je logičniji i pregledniji.
I ne samo seminarski, nego i diplomski ćeš moći poslati profi :)
Možeš da koristiš gomilu slobodnog softvera.
AV zaboravi.
 
Odgovor na temu

Marcus Naissus
Niš

Član broj: 291521
Poruke: 92
*.adsl-a-1.sezampro.rs.



+45 Profil

icon Re: Pitanja vezana za mac i os x sistem-e01.10.2013. u 19:41 - pre 128 meseci
Evo gledam oglase po internetu (ukucaj na Google samo "Macbook oglasi Srbija", pa pogledaj oglase na raznim sajtovima)... za oko 350 evra bi mogao da nađeš, na primer, neki 13'' MacBook sa Core2Duo na 2,4GHz i 2GB RAM ili nešto slično... znači, to su oni nešto deblji MacBookovi i njima bi mogao da dodaš još RAM memorije... MacBook Air koji bi mogao da nađeš za te pare bi bio slabiji i ne bi mogao da mu dodaš još RAM memorije (na MacBook Air memorija ne može da se upgradeuje... Air je pravljen da bude što tanji, tako da jedino može SSD da mu se menja, ali ni taj SSD nije onaj standardne veličine kao za deblje laptopove).

Što se tiče toga da li je Mac OS X lakši od Windowsa za korišćenje... Meni je OS X dosta lakši za korišćenje i održavanje... održavao sam i Linux i Windows mašine, tako da nisam neki početnik koji ne zna da koristi Windows... ali, na primer, instalacija/deinstalacija većine programa je lakša na OS X (većina programa na OS X se instalira samo tako što aplikaciju odvučeš u Applications folder i gotovo, a kada hoćeš da je deinstaliraš, u većini slučajeva je dovoljno da je samo baciš u kantu... verovatno znaš da ako se na Windows aplikacija samo obriše bez prethodnog pokretanja nekog "uninstallera" da obično dolazi do Registry grešaka... zato kažem da je instalacija/deinstalacija jednostavnija na OS X)... mnogi programi su "univerzalni" što znači da ista verzija podržava više procesorskih arhitektura i ne moraš da tražiš posebne 64-bitne verzije programa za 64-bitni sistem i posebne 32-bitne za 32-bitni sistem... kad upgradeuješ na novu verziju OS X-a ne moraš da instaliraš drajvere za Apple hardware (to OS X sam prepozna, tako da i zvuk i grafika i mreža i kamerica i ostale stvari u Macu rade i ne moraš da juriš drajvere po raznim sajtovima), a i mnogi štampači i razne periferije ne traže da instaliraš drajvere... ne moraš da radiš defragmentaciju kao na Windowsu (file system na OS X je napravljen da prilikom upisa sam smanjuje fragmentaciju, tako da to ne mora naknadno da se radi posebnim programom)... ne moraš da koristiš neki "antivirus" jer OS X već ima svoju zaštitu o kojoj ne moraš previše da razmišljaš (aplikacije podrazumevano rade sa ograničenim privilegijama da ne bi mogle da čačkaju sistemske fajlove bez odobrenja korisnika, OS X ima Xprotect anti-malware sistem koji održava Apple, a od Mountain Liona je tu i GateKeeper)... ima još dosta razloga zašto OS X smatram lakšim, al' da ne nabrajam sad... videćeš ako budeš kupio Mac :)

Microsoftov Office imaš i za OS X... ali ti preporučujem da koristiš iWork, pa dokumenat snimi kao PDF da bi mogli da ga otvore na Windowsu.

Što se tiče toga šta da instaliraš nakon čiste instalacije... možeš da instaliraš programe iz iLife i iWork paketa, VLC player, Skype (ako ga koristiš), Keka (da bi mogao da raspakuješ RAR arhive ako naiđeš na njih), Transmission (ako koristiš Torrente)... to bi trebalo da bude dovoljno za prosečnog korisnika...

E-mail možeš da koristiš preko Mail aplikacije ili iz browsera preko nekog sajta za to... šta ti se više sviđa. Ja lično koristim Gmail iz browsera.

Što se upgradeovanja komponenti tiče, sve zavisi koji Mac uzmeš... na MacBook Air, kao ni na mnogim drugim Ultrabookovima, većina komponenti ne može da se menja (na MacBook Air, kao što sam pomenuo, samo SSD možeš da upgradeuješ i to ako nađeš model SSD-a koji ide u taj MacBook, pošto su manji od onih standardnih)... ako uzmeš neki deblji MacBook ili MacBook Pro, njima već možeš da upgradeuješ i RAM, a i hard disk je standardan hard disk za laptopove, tako da možeš da staviš i neki standardan SSD ako hoćeš (ne moraš da tražiš na eBay... može i RAM i SSD iz neke prodavnice komponenti za PC)... kod većine laptopova procesor (bilo da su Mac ili PC laptopovi) procesor i grafička ne mogu da se menjaju.
 
Odgovor na temu

[es] :: Mac software :: Pitanja vezana za mac i os x sistem-e

[ Pregleda: 5014 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.