Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pregrevanje procesora - kako sam resio problem

[es] :: Matične ploče, procesori i memorije :: Pregrevanje procesora - kako sam resio problem

[ Pregleda: 4092 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

stod
Dragan Stojanov
Beograd

Član broj: 3973
Poruke: 32
195.252.99.*



Profil

icon Pregrevanje procesora - kako sam resio problem27.09.2012. u 16:12 - pre 140 meseci
Na ovom forumu sam nasao gomilu interesantnih i korisnih stvari, koje su mi mnogo pomogle, pa sam presrecan jer mogu i ja da pomognem nekom.

AMD procesor Athlon II 5000+ (mislim da je to tacna oznaka), kuciste AM2, poceo je da se pregreva i to drasticno.Vrlo cesto se gasio. Otvorim racunar, skinem hladnjak, izduvam i ocistim gomilu prasine (neverovatno koliko je toga bilo...), vratim hladnjak na mesto, ukljucim racunar i...

Radi! Temperatura se smanjila. Ali, ne potraja to dugo, opet se dosta greje, manje nego pre ali ipak previse. Posto nisam menjao pastu kad sam skidao hladnjak, kupim pastu, po propisu ocistim procesor i hladnjak, stavim novu pastu i opet isto. Pomislio sam da sam stavio previse ili premalo paste, pa sam jos tri puta menjao pastu, svaki put stavljajuci razlicitu kolicinu, ali nista, opet isto.

Vec sam pomisljao da je vreme da zamenim racunar, kad mi pade na pamet da okrenem hladnjak za 180 stepeni. Pri tom sam i za nijansu dotegao srafove koji drze nosac hladnjaka pricvrscen za maticnu plocu. I uspeo sam. Temperatura se vratila na normalu!!!

Ali, tu nije kraj! Posle nekog vremena konvertujem ja neku muziku u mp3 i posle 2-3 minuta rada racunar se ugasi. Da skratim pricu, shvatim da se racunar ponasa kao da nema hladjenje, tj. usijava se. Otvorim racunar i imam sta da vidim - hladnjak seta po procesoru kao da nije zakacen. I nije bio. Sta se desilo? Pukla je kukica (ne znam kako drugacije da je nazovem, ako neko zna, molim da me ispravi) na nosacu hladnjaka, za koju se kaci metalna "klackalica" koja fiksira hladnjak. I sad je sve postalo jasno. Najverovatnije je plastika odavno napukla, pa nije mogao da se napravi dobar kontakt izmedju procesora i hladnjaka, pa samim tim i hladjenje nije bilo adekvatno, i to je bio problem sve vreme, ali to nikako nisam mogao da primetim. Vremenom je plastika sve vise popustala, da bi na kraju i pukla.

E sad se pojavljuje drugi problem. Nosac hladnjaka je vrlo tesko, skoro nemoguce naci u prodaji kao novi deo, pa sam kontaktirao jedan servis za racunare gde su mi rekli da ga imaju po ceni od 1500 dinara. Uf, previse. Neko mi rece, a to sam i ja skapirao posle par poziva servisima da nosac moze da se nadje na nekoj staroj maticnoj ploci. I dok sam razmisljao gde da nadjem polovnu plocu sa polovnim nosacem, sinula mi je sjajna ideja: da resim problem uz pomoc stapa i kanapa, tacnije parcetom zice. Provukao sam zicu kroz nosac i prebacio je preko klackalice, zategao kljestima i zavrsio posao! To za sad radi perfektno, temperatura procesora je ok i racunar radi kako treba. Naravno, to je samo privremeno resenje, dok ne nadjem nosac.

Ako neko ne zna o cemu pricam, ovako izgleda taj nosac:



Nadam se da sam pomogao, jer vidim da je pregrevanje relativno cest problem kod AMD, pa pregledajte detaljno sve. Pozdrav.

[Ovu poruku je menjao Binary Mind dana 27.09.2012. u 22:10 GMT+1]
 
Odgovor na temu

boyan3001
BG

Član broj: 284396
Poruke: 424
*.dynamic.sbb.rs.

Sajt: rs.linkedin.com/pub/bojan..


+647 Profil

icon Re: Pregrevanje procesora - kako sam resio problem27.09.2012. u 17:04 - pre 140 meseci
Jedno od mogucih resenja za taj nosac kako kazes je da umesto da ganjas njegovu zamenu, kupis kuler za procesor koji ima svoj nosac. To imas uz neke bolje kulere. Trik je u tome da ti nosaci prate vise generacija procesorskih podnozja, tako recimo svi AMD-ovi AM socketi imaju oko sebe isti raspored rupa za te nosace. Intel s druge strane ima neke svoje, ali svejedno, uz dobar kuler ces dobiti i jedan i drugi sistem. Treba da posmatras taj kuler kao dugorocnu investiciju ispod koje samo menjas ploce i procesore kad do toga dodje ;)
Ja sam se tako recimo izuo za Noctuu NH-D14, pre skoro 2 godine i super stvar, procesor kulira na 30C, a i svaki sledeci ce sigurno.
Realno...
 
Odgovor na temu

stod
Dragan Stojanov
Beograd

Član broj: 3973
Poruke: 32
*.ptt.rs.



Profil

icon Re: Pregrevanje procesora - kako sam resio problem11.03.2013. u 18:18 - pre 135 meseci
Opet ja! Definitivno sam rešio da zamenim nosač, doneće mi neko iz inostranstva, samo ne znam šta da tražim.
Molim Vas nek' mi neko kaže kako se ovaj deo "zove" na engleskom. Hvala Mnogo!
 
Odgovor na temu

Miroslav Cvejić
Technical Lead
Revel Systems UAB
Vilnius, Lithuania

Moderator
Član broj: 802
Poruke: 6609
109.121.57.*



+536 Profil

icon Re: Pregrevanje procesora - kako sam resio problem11.03.2013. u 19:19 - pre 135 meseci
Daj, bani u bilo koji servis i dobićeš to sa slike za flašu piva. Ja u servisu imam bar 3 takve neispravne ploče na stolu (mrzelo me da ih bacim) sa kojih to može da se skine. Što trošiti kombinaciju donošenja iz inostranstva nešto čeka ima u izobilju kod nas? :)


 
Odgovor na temu

[es] :: Matične ploče, procesori i memorije :: Pregrevanje procesora - kako sam resio problem

[ Pregleda: 4092 | Odgovora: 3 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.