Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Softverske firme u Srbiji?

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Softverske firme u Srbiji?

Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 15094 | Odgovora: 60 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net



+7176 Profil

icon Re: Softverske firme u Srbiji?07.03.2004. u 09:00 - pre 245 meseci
Citat:

moram da priznam da mi onda to deluje previše optimistično. znači li to da se uz male izmene (plate sa 30% povećati na 50% onih u EU), i uz poslovanje po zapadnom modelu, može dobiti produktivnost i do 100% ?!?


Kolega Varagic je vec napisao - problem je i trziste koje ima olaksane zahteve prema IT industriji u odnosu na EU/USA. Dok su zahtevi mahom tipa "imam nekog malog, sve ce on to da odradi za 'iljadu maraka", "ma treba ono... 'vako.. za racunovodstvo" , takva ce biti i industrija.

Ako poslujes sa inostranstvom iskljucivo, imas odlican project management, motivisuce uslove (oprema, dobre plate, firmina kola, dosta slobodnih dana, kursevi/sertifikati, putovanja po seminarima/kongresima/sajmovima za vodje projekta/senior pozicije... itd ) onda ces verovatno poslovati skoro kao neka EU firma.

Zasto "skoro" - postoji jos jedan faktor, po meni - i to faktor sredine, vaspitanja i sl.., a to je faktor "sve se moze" u Srbiji - koji je u stvari ili lakomost na pare, ili neka teska subjektivnost (sve ja mogu, ja sam najveci baja) - na zapadu ces dobro da razmislis pre nego sto kazes "mogu to da odradim" ili ne, jer je rec manje-vise jaka kao i pisani ugovor bar sto se tvojih prava i obaveza u firmi tice - u Srbiji jos i dalje vazi ono "e, je*i ga - zaje*ali smo se.. sta sad - softver/hardver/zena mi nije dala/ je kriv"... Ako ti Nemac kaze "moze da se odradi" (mada, istini za volju - ne kaze to cesto :-) ima bre da se otkine 20 sati dnevno ako treba da to uradi.

Mislim da je razlog za ovo poslednje tranziciono drustvo - gde se jos nije zapatila :-) trzisna ekonomija, tj. gde clan drustva (recimo zaposleni u IT firmi) nije bas potpuno svestan kako jedan ekonomski sistem funkcionise i sta se stvarno desava ako se on ponasa neodgovorno - prvo sa firmom a kasnije i na mnogo vecim instancama ako se ta greska umnozava svuda.


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Softverske firme u Srbiji?

Strane: < .. 1 2 3 4

[ Pregleda: 15094 | Odgovora: 60 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.