Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Stivo za administratore

[es] :: Linux/UNIX serveri i servisi :: Stivo za administratore

[ Pregleda: 2059 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Filipenko666
kkk

Član broj: 237272
Poruke: 238
*.ptt.rs.



+1 Profil

icon Stivo za administratore24.11.2011. u 12:58 - pre 151 meseci
Da li neko od strucnjaka moze da me usmeri i preporuci neku literaturu u elektronoskoj formi (sto obuhvatniju i prakticniju, generalno kao celina) vezanu za odrzavanje servera u firmama. Sta treba znati najosnovnije pa graditi dalje (mreze, Cisco, SQL, AD, Oracle...). Znam da je svaka oblast pregolema ali eto ako imate nesto kao savet sto je nejizrazenije na trzistu. Nisam pocetnik ni u jednom poslu niti struci ali nisam ni ekspert kao neki koji se time profesionalno bave.

Puno vam hvala na smernicama, preporukama
 
Odgovor na temu

diplodok
Miloš Biković
BGD

Član broj: 62170
Poruke: 151
*.dynamic.sbb.rs.



+18 Profil

icon Re: Stivo za administratore25.11.2011. u 21:02 - pre 150 meseci
Teško je reći šta bi ti bilo najbitnije. Zamislio sam relativno malu mrežu i počeo da zamišljam da se uvećava. Tako gledano scenario nadogradnje mreže (i potrebnih znanja) bi mogao biti ovakav:

Da bi mreža uopšte postojala treba je znati isprojektovati i iskablirati. U maloj firmi (ispod 10 računara) posao može da završi i workgroup sa eventualno jednim serverom za podatke. Kako sistem raste najpre može zatrebati generalno poznavanje Windows servera i rola (DNS/DHCP/FTP...). Ako imaš AD u firmi verovatno imaš i potrebu za email serverom i neku bazu (SQL/Oracle). Mislim da tek tada do izražaja mogu doći mrežni uređaji koje bi trebalo poznavati/podešavati. I to prvo Mikrotik i neupravljivi svičevi. Cisco uređaji su vrlo skupi, postoje korektne jeftinije alternative koje u biznisu umerenog obima mogu da završe posao. Ipak ako se u priču ubaci IP telefonija, potreba za brojnim VLAN-ovima i security podešavanjima na L2/L3 u priču se moraju ubaciti ozbiljniji uređaji (čitaj:Cisco).

Treba ipak imati u vidu i da je to preširoka tema za jednog čoveka - ne može se to sve savladati na kvalitetan način. Najbolje bi bilo da se generalno upoznaš sa konceptima i da nakon toga odlučiš u kom smeru želiš da se razvijaš.

Zanimljiva knjiga je naprimer The Practice of System and Network Administration.
 
Odgovor na temu

dendic
servisi ,odrzavanje
Mostar

Član broj: 10678
Poruke: 1856



+10 Profil

icon Re: Stivo za administratore27.11.2011. u 22:25 - pre 150 meseci
Prouci CISCO akademiju,administrciju Linuxa,administraciju Windows servera,pojedini clanci od ethernet tehnologija,protokola,WAN,IP telefonije,Mikrotika,wireless mreza...skidaj PDF dokumente,PPT prezetacije,pogledaj na tutorial.org
 
Odgovor na temu

[es] :: Linux/UNIX serveri i servisi :: Stivo za administratore

[ Pregleda: 2059 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.