Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Digital VS Analog

[es] :: Informatika :: Digital VS Analog

[ Pregleda: 1581 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

stevan_nk
Stevan Bogosavljevic
Niksic,Crna Gora

Član broj: 275514
Poruke: 212
*.crnagora.net.

Sajt: stevyhacker.wordpress.com


+4 Profil

icon Digital VS Analog13.02.2011. u 14:37 - pre 159 meseci
Ovo je vecini mozda poznato ali morao sam da napravim ovu temu jer sam i ja dugo bio u neznanju razlike izmedju digitalne i analogne tehnologije.
preuzeto sa http://stevyhacker.wordpress.com/2011/02/13/digital-vs-analog/

Sve informacije su ili analogne ili digitalne – ljudi vide, čuju, mogu opipati i iskusiti analognu informaciju, ali savremeni kompjuteri rade iskljucivo sa digitalnim informacijama. Ljude često zbunjuje u čemu je razlika, ali stvar je jednostavna. Analogna informacija ima neogranicen broj vrijednosti. Uzmimo za primjer sijalicu sa regulatorom za regulaciju jacine svjetla. Kad gledate u sijalicu i okrecete regulator jacine vidjet cete beskonačne stepene između ugašene do pune jacine svjetla. Ovo što vidite je analogna informacija – savršen glatki prelaz od tamnog do svijetlog.

Digitalna informacija, s druge strane, ima ogranicen broj stepena.Sijalicu kao digitalnu informaciju možete opisati jedino ako definisete zadani broj mogućih stanja žarulje. Možete je opisati npr. sa dva stanja (žarulja svijetli ili ne svijetli), sa tri stanja (svijetlo, prigušeno ili tamno), ili sa milijun stanja (sasvim sjajno, samo nijansu tamnije od sasvim sjajno itd.). Bez obzira na broj stupnjeva, ipak će prijelaz sa tamnog do svijetlog biti postepen, umjesto gladak.

Ako gledate u fotografiju sacuvanu u kompjuteru, ona može izgledati sasvim uvjerljivo, ali ako je povećate dovoljno vidjet ćcete da se ona sastoji od odrecenog broja malih raznobojnih kockica, koje nazivamo pikseli. Što više piksela ima u jednoj slici, bolje će izgledati. Na tradicionalnoj fotografiji, pak, koja je analogna, možete je povećavati mikroskopom i nikada nećete naći male kvadratiće. Slično tome, kad govorite, vi proizvodite analogni zvuk, sa beskonačnim varijacijama u glasnoći i tonu. Ali onog trenutka kada snimite svoj glas na kompjuteru on postaje digitalna informacija; kada pustite snimku ona i dalje zvuči kao vaš glas, ali vaš glas je pojednostavljen, sad ima samo određeni broj glasnoća i tonskih mogućnosti.

Sve ovo opisuje digitalne informacije u prilično negativnom svjetlu: samo kao približni prikaz realnog svijeta. Ali sve digitalne informacije mogu biti reducirane na brojeve, što im daje dvije velike prednosti. Prvo, omogućava nam iskorištavanje snage kompjutera (analogni kompjuteri su postojali u prošlosti, ali su bila osuđeni na propast). Drugo, jednom kad smo nešto sveli na broj, može se kopirati i ponovno kopirati bez ikakvog gubitka ili mijenjanja, stoga se informacija nikad neće kvariti. Digitalni zapis svoga glasa možete kopirati sa kompjutera na kompjuter i kopija će biti identična. Analogna informacija, zbog svoje finoće, svaki put se pri kopiranju malo mijenja. Ako snimite svoj glas na analogni medij poput kasete, svaki put kad kopirate sa kasete na kasetu, kvalitet će se pogoršati.
 
Odgovor na temu

nkrgovic
Nikola Krgović
Beograd

Član broj: 3534
Poruke: 2807

ICQ: 49345867
Sajt: https://www.twinstarsyste..


+655 Profil

icon Re: Digital VS Analog13.02.2011. u 15:06 - pre 159 meseci
Citat:
stevan_nk
Ako gledate u fotografiju sacuvanu u kompjuteru, ona može izgledati sasvim uvjerljivo, ali ako je povećate dovoljno vidjet ćcete da se ona sastoji od odrecenog broja malih raznobojnih kockica, koje nazivamo pikseli. Što više piksela ima u jednoj slici, bolje će izgledati. Na tradicionalnoj fotografiji, pak, koja je analogna, možete je povećavati mikroskopom i nikada nećete naći male kvadratiće.

Vidis, ovde si malo u zabludi... Kada uvelicavas klasicnu fotografiju doci ces opet do "zrna" na filmu. Malih komadica emulzije, koji cine fotografski film.

Stavise, apsolutno svaka analogna informacija se moze uspesno kvantifikovati u prebaciti u digitalni domen. Ovo nije moguce izvesti bez gubitaka, jer uvek postoji sum kvantizacije, ali je moguce.

Konacno, cela priroda je kvantifikovana. Ako nista, svaka materija je sastavljena od cestica, cak i dimenzije kao sto su vreme ili temperatura ne mogu biti menjane u beskonacno malim koracima, vec i tu postoji najmanji moguci kvant za koji je moguce izvesti promenu.

Lepo sto se trudis u osnovnoj skoli, ali "analogna informacija" postoji samo u domenu matematickog modela. Iako je matematika JAKO zgodba - priroda je ipak sustinski razlicita. U stvarnom svetu nema beskonacnosti. :D
Please do not feed the Trolls!

Blasphemy? How can I blaspheme? I'm a god!'
 
Odgovor na temu

mulaz
Ljubljana

Član broj: 47602
Poruke: 2239
*.dial-up.dsl.siol.net.

Jabber: mulaz@elitesecurity.org
Sajt: www.mulaz.org


+184 Profil

icon Re: Digital VS Analog13.02.2011. u 15:35 - pre 159 meseci
A i svetlost sijalice se u glavi "meri" sa brojem fotona koji udju/udare u zivce u oku, znaci sasvim digitalno :)
Bolje ispasti glup nego iz aviona
http://www.mulaz.org/
 
Odgovor na temu

[es] :: Informatika :: Digital VS Analog

[ Pregleda: 1581 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.