Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Sajt? Pomoć i savet

[es] :: Web razvoj :: Sajt? Pomoć i savet

[ Pregleda: 1546 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Nikola.cod

Član broj: 235345
Poruke: 8
194.106.174.*



+1 Profil

icon Sajt? Pomoć i savet12.02.2011. u 11:04 - pre 159 meseci
Već sam zatražio pomoć na drugim mestima, ali nisam dobio. Nadam se da sam pogodio kategoriju/podforum.

Izlozicu vam svoj "problem".
Imam jaku želju i volju da napravim sajt, ali ne znam kakav sajt: o čemu? na koju temu? i tako to ...
Znači, izrada sajta mi ne predstavlja problem (dobro poznavanje web dizajna, programiranja, seo), do sada sam uradio mnogo njih ali svi su bili gubljenje vremena i bacanje para.
Sajt bi bio na srpskom jeziku, isključivo za naše područje, ne želim skoro nikakvu zaradu.
Ali šta najbolje prolazi kod nas? Forum? Blog? Sajt za oglase, prodaju? Zabava? Vesti, zanimljivosti? Torrent tracker? ili nešto drugo? Ili sve na jednom mestu?
... Uopšte nemam ideju...

Hvala na svakom odgovoru.
 
Odgovor na temu

madcama
Valjevo

Član broj: 103936
Poruke: 794
*.dynamic.isp.telekom.rs.



+184 Profil

icon Re: Sajt? Pomoć i savet12.02.2011. u 17:54 - pre 159 meseci
A zasto ti uopste zelis da imas sajt kad ne znas o cemu da bude?
Po temi http://www.elitesecurity.org/t385534-0 ja sam terorista.
Use The Force my young Luke Filewalker.
 
Odgovor na temu

IQ2K5

Član broj: 279436
Poruke: 11
*.adsl.net.t-com.hr.



+2 Profil

icon Re: Sajt? Pomoć i savet12.02.2011. u 19:32 - pre 159 meseci
Uz pitanjeg koje je gornji poster postavio, s kojim se slažem, postavlja se još par pitanja poslije čitanja ovog posta.

Kažeš da ne želiš zaradu, a onda pitaš što najbolje prolazi kod nas. Kako mjeriš uspješnost potencijalnog sajta? Prema posjeti?

Ako je posjeta ono što si podrazumijevao pod time, zašto ne iskoristiš znanja i vještine SEO, koji spominješ kao jednu od svojih kompetencija, da pronađeš koje su to najpopularnije teme na datom tržištu? Uz listu tema (niche)*, lako bi istražio koje od tih se kvalificiraju, i lako bi ih iskombinirao sa slijedećim stavkom, kojemu bih u ovome slučaju dao jednaku važnost, a to je da odabereš ne samo nešto što je traženo, nego i nešto što tebe osobno interesira, i tu onda grubo rečeno postoje 2 motivacije za uspjeh, gdje za razliku od velikog broja sajtova započetih samo sa komercijalnim namjerama, bez interesa, od strane nedovoljno discipliniranih/motiviranih osoba, tvoj sajt ima veće šanse da ostane na životu, pa makar i ne postigao zadane komercijalne ciljeve.

Dalje si u pitanju pobrkao izgleda temu sajta, i format sajta; forum, blog, classifieds sajt, torrent tracker, to bi bile softverske podloge sajta, ali i dalje ostaje pitanje teme kojom bi se sajt bavio, a tema će na kraju i diktirat format sajta. Ovdje bih ti predložio da pronađeš neki uži dio određenog tržišta koji te osobno interesira (ovo nije imperativ, ali bar u početku, dok nema nekih priljeva od toga (za koje kažeš da ih ne želiš, ali željet ćeš ih čim uložiš vrijeme i trud u sajt, i vidiš kako posjeta konstantno raste, trust me), i za koji ćeš lakše rangirat na pretraživačima za neko široko polje, što ti ne bih preporučio, bar ne za početak, dok nemaš iskustva sa ovakvim projektima i resurse za ulaganje u marketing. Ovdje prvenstveno mislim na npr. odabir teme "hoteli u beogradu", ili "jeftini hoteli u beogradu", umjesto teme "hoteli" ili "hoteli u srbiji", gdje pod riječju "tema" podrazumijevam i to da zadana tema odgovara nekom tržištu, i da ima relevantne fraze koje se pretražuju preko google i drugih pretraživača.

* Za listu nekih tema oko kojih bi mogao izgradit sajt, otiđi na npr. www.amazon.com , i malo se prošetaj kroz kategorije, pogledaj šta te interesira, šta interesira druge, pogledaj onda listu dobro prodavanih knjiga, kod njih često postoji ne samo faktor interesa, nego i faktor hitnosti i očaja, što su sve neki od omiljenih okidača internet marketera. Uz to, potraži list of niches na google, www.google.com/search?q=list+of+niches , naići ćeš na tone sajtova sa listama poput ove ovdje -- http://luisgalarza.blogspot.co...156-hot-profitable-niches.html -- što bi ti trebalo dati inspiraciju za odabir teme sajta.

Samo pazi da tema bude interesantna i tebi i ciljanoj publici, a poželjno je i da ima neki startni komercijalni potencijal, ali to je već tvoj odabir, držim da će jednom poslije sajt ako bude imao ikakvu posjetu imati i šansu da bar isplati sve svoje troškove, čisto na bazi prodaje oglasa, za čega će ti biti potreban samo adekvatan traffic.
While the worryers are worrying, the planners are planning and the accountants are figuring our why we can't afford it, I'm busy getting it started-
 
Odgovor na temu

[es] :: Web razvoj :: Sajt? Pomoć i savet

[ Pregleda: 1546 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.