Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Pravna zastita pisanog dela?

[es] :: Izdavaštvo :: Pravna zastita pisanog dela?

[ Pregleda: 1016 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

ing.

Član broj: 121966
Poruke: 11
*.adsl-a-1.sezampro.yu.



Profil

icon Pravna zastita pisanog dela?14.04.2010. u 13:47 - pre 170 meseci
Nisam siguran da sam postavio temu na pravo mesto,tako da bih molio moderatore da "me" premeste na pravo mesto .

Napisao sam strucan rad...tema za sad nije ni bitna.
U radu nista nije receno novo u smislu da sam nesto novo izmislio.Medjutim,kod nas o tome niko nista nije rekao.Takodje,sve inostrane knjige koje se mogu pronaci,nisu pisane na slican nacin.Iskreno,jesam koristio neke delove tih knjiga,ali nista nije prevedeno doslovce,tacnije prepisano.Da budem precizniji,ni ti autori nista nisu smilili novo vec su samo dali svoju viziju onoga sto je dostupno svima.Moja "zloupotreba" njihovih knjiga bila je samo u smislu formiranja ideje,kako bi bilo najbolje da se ja izrazim u svom radu.Dakle,koncept svog rada sam formirao na osnovu dostupne literature.
Dosta sam koristio i publikacije koje su dostupne na internetu.Tu je vec nesto prepisivano,ali najvise slike i komentari uz njih...ali opet ponavljam (kao papagaj ) to su sve stvari koje su dostupne svima i koje postoje dugi niz godina.
Da ne mrsim vise,nisam smislio nista novo vec sam sakupio "delove" i sistematizovao ih u celinu.

Posto ima nekih indicija da ce moj rad biti pretocen u knjigu,pitanje je kako i gde mogu rad da zastitim, recimo kao autorsko pravo!?

Bio sam u Zavodu za zastitu intelektualne svojine gde su me odbili recima,da mi je potrebna pismena saglasnost svih autora tekstova koje sam koristio.To koliko ima logike toliko i nema jer brojne su strucne knjige kod nas izasle...ne verujem da je neko trazio pismenu saglasnost od prethodnih autora.

Sta dalje da radim?

Na kraju da se slikovito izrazim...Svima (ne bas svima) je poznato kako npr. radi sporet.Jel krivicno delo ako neko opise njegov rad na svoj nacin i navede da je koristio tehnicku dokumentaciju sporeta od npr. Gorenja!?
 
Odgovor na temu

[es] :: Izdavaštvo :: Pravna zastita pisanog dela?

[ Pregleda: 1016 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.