Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

[Dijagnostika] Actual Execution Plan, uputstvo

[es] :: MS SQL :: [Dijagnostika] Actual Execution Plan, uputstvo
(TOP topic, by mmix)

[ Pregleda: 5536 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

mmix
Miljan Mitrović
Profesorkin muz
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944
Poruke: 6042



+4631 Profil

icon [Dijagnostika] Actual Execution Plan, uputstvo01.04.2009. u 14:03 - pre 183 meseci
Svima sa vremena na vreme zatreba pomoc oko optimizacije nekog querija koji radi sporo, ne radi uopste, itd, itd. Posto je veoma tesko dijagnostikovati te probleme samo na osnovu samog query-a i opisa problema, gledajte da uz takva pitanja kacite i nesto sto se zove "Actual Execution Plan" ili "Estimated Execution Plan" ako Actual nije moguce dobiti (tj ako skripta nije htela da se izvrsi ili traje beskonacno dugo vremena). Onome ko pokusava da vam pomogne taj plan kazace sta i kako je SQL radio da izvrsi vas query i vazan je korak u dijagnostici problema (narocito onih vezanih za performanse). Posto pretpostavljam da vecina vas nije radila sa execution planovima ovu temu cu okaciti i topovati da bih vam pokazao kako da izvucete taj plan u .sqlplan fajl da bi ste mogli da ga okacite ovde. Uputstva su za SQL 2008 (mada je ista prica za SQL 2005), a ako neko jos ima SQL2000 i voljan je nek okaci uputstvo za tu verziju (iz Query Analyzera), mada mislim da . Elem:


1. Iz SQL Managment Studia otvorite query prozor i ubacite odgovarajucu skriptu koju analizirate.
2. Na toolbaru iznad, ukljucite "Display Estimated Execution Plan" (koji ce se pojaviti odmah) i "Display Actual Execution Plan" (koji ce se pojaviti posle izvrsenja skripte). Ako ste iskljucili toolbar, iste dve ikonice.komande imate u lokalnom meniju (rclick na sam query). Na slici su dugmici zaokruzedni crvenom bojom:



3. Ako je moguce izvrsite skriptu posto je Actual Plan uvek bolje za analizu od Estimated.
4. Udjite u tab odgovarajuceg plana (Actual ili Estimated, u oba slucaja tab ce se zvati Execution plan) i desnim dugmetom na povrsini plana prizovete pomocni meni iz kojeg izaberete komandu "Save execution plan as..":



5. Snimite plan na disk i posle ga okacite uz poruku koju ostavljate na forumu.


Disclaimer: Iz execution plana se mogu videti svi objekti koji ucestvuju u izvrsavanju skripte ali ne i podaci (rezultati) skripte, tako da je privatnost tih podataka zasticena. Medjutim ako sama shema vase baze i tih objekata predstavlja iz nekog razloga poslovnu tajnu vase firme mozete se naci u nebranom grozdju. Budite sigurni da smete da otkrivate te informacije pre nego okacite fajl.

Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan, sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv… - Z.Đinđić
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

[es] :: MS SQL :: [Dijagnostika] Actual Execution Plan, uputstvo
(TOP topic, by mmix)

[ Pregleda: 5536 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.