Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Problem pri defragmentaciji hard diska

[es] :: Storage :: Problem pri defragmentaciji hard diska

[ Pregleda: 2138 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

AIvan

Član broj: 130582
Poruke: 17
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Problem pri defragmentaciji hard diska04.11.2008. u 23:05 - pre 188 meseci
Pri poslednjem pokretanju defragmentacije particija C i D, D je odradjena bez problema medjutim na C mi je posle 13% pisalo da je defragmentacija zavrsena, ali da neki fajlovi ne mogu da se defragmentisu i da cekiram disk (napominjem da sam probao defragmentaciju nekoliko puta ali uvek sa istim ishodom). Izvrsio sam i check diska ali nisam dobio obavestenje o bilo kakvim greskama. Znam, postoji dosta boljih programa od defaultn-og windows-ovog ali mislim da to nije problem. Takodje u zadnjih dva meseca pojavio mi se dva puta plavi ekran sa porukom da se windows mora ugasiti kako bi se sprecila ozbiljna ostecenja istog. Molim za pomoć, da li je u pitanju hard disk, koji je inace Sata II 160GB, i jos je u garanciji? U prilogu postavljam i sliku pri defragmentaciji (Printscreen) kao i sliku natpisa pri pojavi plavog ekrana.
Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

iMiki
Milorad Latovljev
Beograd

Član broj: 68615
Poruke: 651
*.publikum.co.yu.



Profil

icon Re: Problem pri defragmentaciji hard diska06.11.2008. u 08:40 - pre 188 meseci
Kad se radi defragmentacija prvo se radi CHECK DISK pa tek onda defragmentacija, bas onako kako su opcije poredjane u tools opcijama od hard diska.

Verovarno si imao crosslink-ovane fajlove i defragmentacija je ostetila neke bitne fajlove pa ti se zato javlja plavi ekran (BSOD).

Crosslink-ovani fajlovi hoce da se pojave ako se racunar nasilno gasi (nestanak struje na pr.) u trenutku snimanja na hard disk.

Ako imas mogucnosti presnimi ceo hard na neki drugi, formatiraj ga (prvo obrisi particije) pa stavi nov sistem i u buduce prvo CHECK DISK pa onda defragmentacija ili koristi neki ozbiljan softver.
 
Odgovor na temu

AIvan

Član broj: 130582
Poruke: 17
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Problem pri defragmentaciji hard diska06.11.2008. u 21:51 - pre 188 meseci
iMiki, prvo hvala na trudu i pomoći da rešim ovaj problem. Što se tiče redosleda, iskreno nisam znao da se pre defragmentacije prvo radi check disk-a, ali ako je tako ispravno tako ću raditi. Podsetio si me, u poslednjih mesec dana dva-tri puta sam probao da igram jednu igricu (koja se kao ne instalira već samo pokrene exe file sa ikonicom igre sa diska) i kako pomenuti file probam da pokrenem samo ekran postane crn i ne dozvoljava nikakvu radnju pa sam iz tog razloga morao restartovati komp na dugme, možda to ima neke veze? Takođe u isto vreme (da li ima veze ili ne to ne znam) na zadnjoj strani kućišta mi ne radi jedan USB ulaz, bilo šta da priključim na isti dobijam istu informaciju da komp ne može da registruje šta je priključeno?!

Sve u svemu tvoj predlog je prebacivanje svega sa C (particije koja je problem) na drugu particiju i formatiranje iste ponovo. S obzirom da mi je na C operativni sitem, da li da onda jednostavno reinstaliram sistem, tj. uradim kompletno novu instalaciju što mi je iskreno i najlakše i da li bi tada crosslink-ovani file-ovi nestali? Takođe, da li je tvoje mišljenje da hard nije oštećen, tj. ne zahteva nošenje računara u neki servis na pregled (npr. gde je i uzet pošto je još u garanciji)?
 
Odgovor na temu

iMiki
Milorad Latovljev
Beograd

Član broj: 68615
Poruke: 651
*.publikum.co.yu.



Profil

icon Re: Problem pri defragmentaciji hard diska07.11.2008. u 09:06 - pre 188 meseci
Posto si radio defragmentaciju ne bi trebalo da imas crosslink-ova, ali imas ostecenih fajlova. Primetices da ti neki mp3 krci ili ima deo druge pesme, isto tako i slikama moze da fali deo ili da imaju deo druge slike ili deo mp3 pesme ili programa.

Zamisli da imas dve knjige na izgled potpuno iste ali razlicitog sadrzaja i tim knjigama ispadaju listovi. Desi se da iz obe knjige ispadnu listovi i vratis listove ali pratis samo brojeve strana ali ne i kojoj knjizi pripadaju. Tako nekako izgledaju crosslink-ovani fajlovi posle defragmentacije. Zato prvo radis check disk da proveris koji list pripada kojoj knjizi.

Najbolje je da formatiras C i instaliras svez sistem, prethodo bitne podatke skloni negde pa ih posle proveri da li su ispravni.

Sto se tice ispravnosti harda check disk bi trebalo da ga proveri. U servisu uvek mogu da te otkace (dok je hard u garanciji) izgovorom da nisi dobro instalirao sistem ili drajvere. Hard u sustini radi i nepravi probleme za koje sto posto mozes da kazes da je do njega.

To sto ti se sistem gasio (plavi ekran) moze da bude i od ne adekvatnih drajvera, virusa, lose memorije.

Kada se zablokiras sa igricom probaj sledece stvari.

Pritisni Windows taster, mozda ti dozvoli da se vratis u Windows i uradis restart.
Probaj kombinaciju tastera Alt+F4, sluzi za prekidanje procesa.
Probaj kombinaciju tastera Ctrl+Alt+Del, pojavice se Task Manager pa iz njega imas restart.

Ako bas moras da gasis komp na dugme, gledaj da to bude u nekom trenutku kad lampica od harda ne svetli.
Mozes da podesis u Control Panel -> Power Options da racunar uradi shutdown kad stisnes i zadrzis prekidac za paljenje.
 
Odgovor na temu

AIvan

Član broj: 130582
Poruke: 17
*.dynamic.sbb.rs.



Profil

icon Re: Problem pri defragmentaciji hard diska07.11.2008. u 22:32 - pre 188 meseci
iMiki,
Napominjem da kad sam radio check diska (obe particije) svih pet koraka je završio, restartovao se i ništa mi nije izašlo da nije u redu, pretpostavljam da neka greška na disku postoji da bi me obavestio o istoj?! Meni komp inače radi odlično, nemam nikakvih problema osim nabrojanih (AMD dual core 64 4000+, Asus ploča, 2GB rama transced, Hard 160GB SataII, GE force 8500 512MB...), konfiguracija je kao što vidiš ok, drajveri su ok, antivirus NOD32 + Comodo firewall, ali ne volim kad me nešto sitno zeza......šta misliš da ja sačuvam podatke i lepo uradim novu instalaciju XP-a?

Hvala na savetima.
 
Odgovor na temu

[es] :: Storage :: Problem pri defragmentaciji hard diska

[ Pregleda: 2138 | Odgovora: 4 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.