Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Imac G4 (lampa) - napajanje (korisna informacija)

[es] :: Mac hardware :: Imac G4 (lampa) - napajanje (korisna informacija)

[ Pregleda: 2504 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

PPZ
Elektronicar, Panasonic professional
Broadcast equipment Authorized Service
Atina, Grcka

Član broj: 8528
Poruke: 2404
*.adsl.forthnet.gr.

ICQ: 38998013


+4 Profil

icon Imac G4 (lampa) - napajanje (korisna informacija)10.12.2007. u 15:42 - pre 199 meseci
Juce otvorim svog Imac-a da zamenim bateriju koja je vec duze vremena bila prazna, a nova ceka nekih 4 meseca da bude postavljena

Sastavim kompjuter, kad on nece da butuje.Mrtav.Nema chime-a, ne reaguje uopste.Pokusam sa resetom PRAM-a,NVRAM-a, i sta sve jos ne.Ali nista.
Na kraju krenem da pregledam sta se desava.Ranije mi se desavalo ponekad da nece da startuje, ali ja sam to resavao vadjenjem strujnog kabla, i ponovnim vracanjem.To sam pripisivao tome sto je baterija prazna pa je korumpiran sadrzaj PRAM-a.Medjutim ovog puta je problem bio ozbiljan, jer nije hteo da krene ni posle vadjenja/vracanja kabla.Ni bez baterije, ni sa baterijom

Rasturio sam moju lampu, i izmerio napajanje, i imao sam sta da vidim : Kad je odspojen konektor sa maticne poloce, napajanje treba da daje 12V (+-0.5) na Zutim i Crnim zicama koje dolaze sa napajanja.Paznja, u konektoru se nalaze i zice koje idu na HDD i DVD, ali idu SA maticne ploce.Treba pazljivo pratiti zice.Potoje 4 zute i 4 crne koje idu sa napajanja, kao i jedna plava (ta nas ne interesuje).Kod mene nije bilo napona uopste!

Skinuo sam napajanje, koje se sastoji od dva dela.Jedan deo je iznad vrata od superdrive-a, a drugi tacno naspram.Taj deo iznad vrata od superdrive-a je ustvari napajanje, a drugi deo je switching AC-DC konvertor.Ja sam otvorio oba, posto nisam znao gde je problem.U AC-DC konvertoru postoji kondenzator 100μF/50V koji treba zameniti.Posle toga ako se meri napon na izlazu konvertora treba biti reda od 300-400V DC (jednosmernog napona).
To doduse nije bio problem, jer je konvertor radio kako treba, problem je bio u drugom delu, koji je Switching napajanje 12V/13A (!)...

U drugom delu sam zamenio SVE male kondenzatore, iako su delovali odlicnog kvaliteta, i instrument je pokazivao da su ok.Nazalost nisam dobio nista.Napajanje nije startovalo.
Konacno, proucio sam kako je napravljeno napajanje, posto su sva switching napajanja napravljena manje-vise standardno.U primarnom delu, oscilator je napravljen pomocu jednog hibridnog kola sa dva IC-a i nekoliko aktivnih/pasivnih komponenti.Odmah pored hibrida se nalazi i kondenzator od 22μF/50V koji je u kolu oscilatora, i sluzi za start celog sklopa.Ja sam ga zamenio originalnim 22μF/63V ali nisam dobio nista time.Onda sam poceo da eksperimentisem, i otkrio da kad stavim kondenzator 10μF/63V napajanje startuje sasvim normalno i daje potrebnih 12,1V!
Ostavio sam ga par sati pod opterecenjem, da ga "isprovociram" da vidim da li ce imati problema u oscilacijama (taj deo oscilatora pobudjuje jedan FET tranzistor snage, i ako frekvencija oscilatora nije dobra moze lako da se samospali, posle nekog vremena, ili da jednostavno prestane da radi.Ili da podivlja, sto je najgora varijanta...)...
Medjutim nisam video nikakav problem, napajanje se nije pregrevalo, cak bih mogao da kazem da se manje zagrevalo nego ranije.Sve sam montirao nazad u moj omiljeni kompjuter, stavio novu termalnu pastu na heatpipe procesora, usrafio, pritisnuo dugme i kompjuter je OZIVEO!!!
Evo od sinoc radi besprekorno, nisam imao nikakvih problema.Napominjem da ako eksperimentisete sa tim napajanjem, ako oscilacije nisu dobre to se moze cak i cuti.Transformator napajanja ce pistati, ili zujati, pod opterecenjem...
Ja sam probao i sa kondenzatorima od 4.7μF i 6.8μF, radilo je i sa njima, ali je imalo problem da ne startuje odmah.Prvo se iz AC-DC konvertora culo nekakvo cak-cak-cak i tek je onda startovalo.Po montazi 10μF taj fenomen je nestao.

E sad, znam da je originalni kondenzator bio 22μF, i ZNAM da bi trebalo da radi sa originalnim.Medjutim NEZNAM zasto ne radi.Jedino logicno objasnjenje je da sam ja koristio obicne elektrolitske kondenzatore, koji imaju mnogo vecu toleranciju, a i karakteristike im se razlikuju od originalnog, koji je bio LOW ESR.Takve kondenzatore mozete pronaci u nekom starom napajanju od kompjutera, ili na nekom maticnoj ploci.
U principu jedino sto je potrebno zameniti je kondenzator 100μF/50V u AC-DC konvertoru, i kondenzator od 22μF/50V u samom napajanju, i vas Imac ce biti kao nov.

Ovo pisem jer je moguce da imate isti problem, a u servisu vam kazu da novo napajanje kosta 200 eura (kao meni!)...

Naravno moja masina je G4/800 , ali mislim da je napajanje isto i od vecih "rodjaka" G4, sa brzim procesorima i DDR memorijama...
Sva sreca sto sam svestan svoje nesvesti.U suprotnom bih bio nesvestan svoje svesti...
 
Odgovor na temu

[es] :: Mac hardware :: Imac G4 (lampa) - napajanje (korisna informacija)

[ Pregleda: 2504 | Odgovora: 0 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.