Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Da li je to kradja?

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Da li je to kradja?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8272 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

boccio
Boris Krstović
Spoonlabs.com
nbgd

Član broj: 7594
Poruke: 2458
*.cpe.vektor.net.

Sajt: bocc.io


+771 Profil

icon Re: Da li je to kradja?28.06.2007. u 17:11 - pre 204 meseci
Citat:
broker: Jeste li vi procitali Zakon ili diskutujete onako kako bi vi voleli da bude?

To isto mogu i ja da pitam tebe :)

Citat:
broker:Kao autor imas pravo da odlucujes o tome sta i kako dozvojavas u vezi svog autorskog dela ukljucujuci i njegove izmene. Niko ne sme da sa tvojim autorskim delom radi nesto za sta nema tvoje odobrenje. Da li ces ti to da dozvolis ili neces iza koje pare, to je tvoja stvar.

Brokeru, covece :) Pa i jeste kvaka u tome da se u 99% slucajeva narucilac/poslodavac stiti klauzulom da ti radis za NJEGA i sve sto uradis u radno vreme pripada NJEMU. Zaposleni u firmi radi za firmu, i to nije njegovo AUTORSKO DELO. Cak i novinarski tekst koji se napise je podlozan izmeni urednika, i novinaru ako se to ne dopada moze samo da pokupi svoje prnje i ode :)

A pazi sad jos gori primer: zamisli (po ovoj tvojoj teoriji), da jedan programer u Microsoftu krene da proglasava deo koda koji je napisao svojim autorskim delom, i da ne dozvoljava svom team leaderu da promeni nesto u tom delu (izbaci funkciju, stagod), jer je to NJEGOVO delo, i on nece da dozvoli da to neko menja :) Mislim...daj budi realan. Sta mislis, da to zaista moze, da li se vec ne bi nasao neki saljivdzija medju 5.000 programera koje imaju da ih prca na taj nacin, cisto fore radi?

Pricas bezveze, uhvatio si se tog "autorskog dela" i hoces posto-poto da primenis to na ovu pricu. Devojka (ili kogod) je uradila dizajn za firmu, prekinula odnos, i sada sme da postavi taj rad u svoj portfolio ukoliko nigde nije bilo explicitno napomenuto da NE SME to da uradi (a verovatno nije). A doticna firma (posto ima prava na taj rad), moze da potpise ispod njega koga god hoce - jer rad pripada firmi. A sve vise se ljudi stite ugovorima u kojima se izvodjac (dizajner, programer, etc.) ODRICE prava na delo (Intellectual Property Rights) i ne sme da ga prodaje dalje, proglasava svojim, menja, etc. Jos ako na to dodas eventualni NDA koji se potpisuje, dizajner moze zesce da najebe ako vrapcu u parku zucne da je radio taj sajt :)

Sve je ovo teoretski, jer u ovoj temi mi ne znamo da li je ista od ovoga ugovoreno i potpisano, jednostavno pricamo o principu (bar ja).
Jeff, one day you’ll understand that it’s harder to be kind than clever.
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
77.46.232.*



+11 Profil

icon Re: Da li je to kradja?28.06.2007. u 18:53 - pre 204 meseci
Ja sve vreme pricam o moralnom autorskom pravu koje samo pravo da se zna ko je autor, i ono je neotudjivo. Sva druga prava su materijalna i otudjiva su: i pravo naknade za koriscenje autorskog dela, i pravo izmene, i pravo prerade i dalje prodaje, i dalje gobjavljivanja i sva ostala prava su otudjiva i stvar dogovora. Jedino samo pravo na to da se zna ko je autor nije otudjivo, autor je onaj ko je stvarni autor dela i ne moze to da prenese ni na koga cak i da hoce.

Devojka je ovde imala upravo taj problem, ne sa parama, ne sa izmenom svog dela, vec sa tim da je neko drugi potpisan kao autor njenog autorskog dela. Nas Zakon je po tom pitanju potpuno na njenoj strani.

Evo citat iz Zakona:

Citat:

4.1. Moralna prava autora
4.1.1. Pravo paterniteta
Član 14
Autor ima isključivo pravo da mu se prizna autorstvo na njegovom delu.
4.1.2. Pravo na naznačenje imena
Član 15
(1) Autor ima isključivo pravo da njegovo ime, pseudonim ili znak budu naznačeni na svakom primerku dela, odnosno navedeni prilikom svakog javnog saopštavanja dela, izuzev ako je to, s obzirom na konkretni oblik javnog saopštavanja dela, tehnički nemoguće ili necelishodno.
(2) Autor se može u pojedinačnim slučajevima na izričit način odreći prava iz stava 1. ovog člana.


Nadam se da je tu jasno da autor ima iskljucivo pravo autorstva, pravo na naznacenje imena koga se moze odreci ali izricito, sto znaci da u ugovoru mora postojati stavka kojom se autor odrice tog prava.

Citat:

Član 58
Moralna prava autora ne mogu se prenositi ugovorom.


A ovo je valjda vise nego jasno: autor ne moze svoje iskljucivo pravo autorstva prenositi ugovorom. Za sva druga prava, iskljuciva ili ne, Zakon autoru omogucava da odluci o svemu u vezi svog autorskog dela ili da prenese pravo odlucivanja, osim u jednom: ne moze da odlucuje niti da prenese pravo autorstva.

Devojka ima upravo taj problem: nekome drugome je pripisano autorstvo nad njenim autorskim delom.

A evo sta kaze Zakon o stvaranju autorskog dela u radnom odnosu:

Citat:


7. AUTORSKO DELO STVORENO U RADNOM ODNOSU

Član 96
(1) Ako je autor stvorio delo tokom trajanja radnog odnosa, izvršavajući svoje radne obaveze, poslodavac je ovlašćen da to delo objavi i nosilac je isključivih imovinskih prava na njegovo iskorišćavanje, u okviru svoje registrovane delatnosti, u roku od pet godina od završetka dela, ako opštim aktom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Autor ima pravo na posebnu naknadu, zavisno od efekata iskorišćavanja dela.
(2) Autor dela stvorenog u radnom odnosu zadržava na tom delu sva autorska prava osim prava iz stava 1. ovog člana.
(3) Posle isteka roka iz stava 1. ovog člana, isključiva imovinska prava na delu stiče autor.
(4) Ako je autorsko delo računarski program, trajni nosilac svih isključivih imovinskih prava na delu je poslodavac, ako ugovorom nije drukčije određeno.

Član 97
Kriterijumi za utvrđivanje visine i način plaćanja naknade iz člana 96. stav 1. ovog zakona određuju se opštim aktom ili ugovorom o radu.

Član 98
(1) Prilikom izdavanja sabranih dela, autor ima pravo da i pre isteka roka iz člana 96. stav 1. ovog zakona objavi svoje delo stvoreno u radnom odnosu.
(2) Za objavljivanje dela iz stava 1. ovog člana nije potrebna dozvola poslodavca.

Član 99
Prilikom korišćenja dela stvorenog u radnom odnosu, poslodavac je dužan da navede ime, pseudonim ili znak autora.



Dakle, firma ima samo na imovinska prava iskoriscavanja autorskog dela i duzna je da, prilikom koriscenja dela, potpise autora.

Ugovori koji sadrze stavke suprotne Zakonu, nemaju pravnu vaznost.
 
Odgovor na temu

Mister Big Time
The Consigliere
enterparadajz
Belgrade

Član broj: 15306
Poruke: 4747

Sajt: www.go2bed.net


+43 Profil

icon Re: Da li je to kradja?29.06.2007. u 02:18 - pre 204 meseci
Ma kakva kradja... i ja kad radim preko firme sajt stavim Copyright Ime organizacije/klijenta, godina, i Development: naziv firme za koju sam JA radio i koja je meni platila.

Toliko o footer-u, a meta tagovi su nebitni u toj prici.

Uostalom ako ti neko ne veruje da si ti radio mozes da se pozoves na reference iz te i te firme... tako da ne mora da pise tvoje ime - u principu pricam.
 
Odgovor na temu

Java Beograd
Novi Beograd

Član broj: 11890
Poruke: 9514
*.eunet.yu.



+10254 Profil

icon Re: Da li je to kradja?30.06.2007. u 16:06 - pre 204 meseci
Koji zakon ?
OTPOR blokadi ulica, OTPOR blokiranom Beogradu, OTPOR blokiranoj Srbiji
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
77.46.232.*



+11 Profil

icon Re: Da li je to kradja?30.06.2007. u 18:17 - pre 204 meseci
Zakon o autorskim i srodnim pravima
 
Odgovor na temu

BluesRocker

Član broj: 20536
Poruke: 1130



+394 Profil

icon Re: Da li je to kradja?30.06.2007. u 20:18 - pre 204 meseci
<offtopic>Drago mi je da je neko očistio temu jer nije zaslužila da se zaključa samo zbog nečijeg flejma.</offtopic>

Ovo što Broker priča je tačno, i važi svuda u svetu jer je zakon o autorskom pravu sličan u većini zemalja sveta. Postoje i razne konvencije na osnovu kojih se nacionalni zakoni modifikuju i usklađuju.
Romanes Eunt Domus
 
Odgovor na temu

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Član broj: 314
Poruke: 8632
195.252.119.*



+2790 Profil

icon Re: Da li je to kradja?19.07.2007. u 10:18 - pre 204 meseci
Šta ste napali brokera, koji se poziva na zakon koji je kod nas važeći, za razliku od drugih koji se pozivaju na svoju "intuiciju" kakvi bi (po njihovom mišljenju) zakoni trebali da budu.

Autorstvo i vlasništvo nad autorskim delom su potpuno različite stvari. Po ugovoru kakvi se tipično potpisuju u softverskim firmama, vlasništvo nad kodom urađenim u firmi pripada firmi, to jest automatski se prenosi sa autora, kao inicijalnog vlasnika, na firmu. Međutim, autorstvo se ne može preneti. Čak i ako potpisani ugovor tako nešto predviđa, on je ništavan kao protivzakonit. Ne možemo se mi dogovoriti da kršimo zakon i potpisati ugovor koji bi nas oslobodio obaveze poštovanja zakona. Zakon nadjačava ugovor.

Situacija je sasvim slična u svim zemljama koje priznaju kopirajt i uobičajene konvencije o autorskim pravima.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
212.62.59.*



+11 Profil

icon Re: Da li je to kradja?19.07.2007. u 10:46 - pre 204 meseci
Ma ne zicam se ja. :)

Navikao sam da ES ima samo privid strucnosti, posto vrlo cesto "strucnjaci" samo imaju "dobar nastup" ali se ne pripreme kako treba. Simptomaticno je da sto manje neko zna to je zdusniji u napadanju na onoga ko zna :)

Ja naravno, nisam nikakav pravni strucnjak, ali moram priznati da je Zakon o autorskom i srodnim pravima jedan od onih koji i laik moze da procita i da mu sve bude jasno. Uostalom, ocigledno je da su se i ovi "strucnjaci" ucutali kada sam im citirao zakon, sto samo znaci da su pricali napamet, a da ga prethodno nisu procitali.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.web.vodafone.de.



+7174 Profil

icon Re: Da li je to kradja?19.07.2007. u 11:52 - pre 204 meseci
Broker je u pravu.

Autorstvo se ne moze otudjiti nikakvim ugovorom - ni u jednoj normalnoj zemlji. Copyright i vlasnistvo se moze preneti na drugo lice bez ikakvih limitacija - za pare ili za dzabe, ali autorstvo se ne moze otudjiti :)

Ali tu se stvar zavrsava. Ugovori o licenciranju intelektualne svojine gde jedna strana kupuje IP obicno sadrze klauzule i o prikazivanju - tako da obicno kupac u ugovoru zahteva da mu se daje pravo da kupljeni IP predstavlja kao svoj u sklopu veceg dela ciji je prodati IP sastavni deo i gde se autor odrice prava da se njegovo ime prikazuje kao ime autora.

Ovo je obicaj u vecini slucajeva gde kupac nema "dodatnu vrednost" od stavljanja imena autora na delo cija je prava kupio.

Ako takav ugovor postoji - web sajt ili bilo sta drugo moze da stavi: Design by XYZ (ime firme) bez ikakvih problema i da ne navede "pravog" autora.

(C) Ime Firme - uopste nije sporno, jer se kopirajt moze preneti.
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Da li je to kradja?

Strane: 1 2

[ Pregleda: 8272 | Odgovora: 28 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.