Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore i Majkrosofta potpisali Protokol o strateškom partnerstvu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore i Majkrosofta potpisali Protokol o strateškom partnerstvu

[ Pregleda: 1608 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.dialup.sezampro.yu.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore i Majkrosofta potpisali Protokol o strateškom partnerstvu13.04.2006. u 22:32 - pre 219 meseci
Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) i Majkrosofta SCG potpisali su u Podgorici Protokol o strateškom partnerstvu, kojim su se obavezali na informatičko obrazovanje poslodavaca i zaposlenih, suzbijanje piraterije i podršku razvoju biznisa. Dokumentom je predviđeno da Majkrosoft SCG, osim podrške kancelarijama i poslovnim jedinicama UPCG, članovima te organizacije “pruži priliku da budu korisnici njihovog ekskluzivnog asortimana ponude” i učesnici obuke koju će sprovoditi stručnjaci te kompanije.

Protokol su potpisali generalni direktor Majkrosofta SCG Dejan Cvetković i predsjednik UPCG Predrag Mitrović.

Mitrović je ocijenio da je legalizacija softvera u interesu poslodavaca. Cvetković je podsjetio da do 1. maja građani i firme mogu iskoristiti mogućnost legalizacije softvera uz popust od 20 odsto na cijene. Cijena legalizacije zavisi od broja računara i softvera koji se koriste, a na primjer, najjeftiniji Windows XP bez popusta košta 180 dolara.

Kompanije mogu legalizovati softvere jednokratnom kupovinom, iznajmljivanjem na dvije godine, a velika i srednja preduzeća sa Majkrosoftom mogu potpisati i ugovore kojim su predviđeni dodatni servisi. Cvetković je ocijenio da je nivo piraterije u Crnoj Gori manji nego u svim ostalim državama regiona s obzirom na to koliko ima preduzeća, kolika je država i kada je počela saradnja Majkrosofta sa njom. U toj kompaniji procjenjuju da je procenat piratskih softvera u firmama između 75 i 78 odsto.

Prema riječima rukovodioca kancelarije Majkrosofta u Crnoj Gori, Olivera Obradovića, legalan softver već koriste državna uprava, Univerzitet, škole, opštine i jedan broj finansijskih institucija, a među prvima su to, prije tri godine, počeli ProMonte, Telekom i Luka Bar. O legalizaciji Majkrosoft pregovara sa Centralnom bankom, poslovnim bankama i Poštom Crne Gore. Najavljeno je da će prezentacija Majkrosofta namijenjena članovima UPCG biti održana u ponedjeljak na Ekonomskom fakultetu, a na njoj će poslodavcima biti objašnjene prednosti legalizacije. Slični skupovi biće održani i u Baru i Kotoru.

Vijesti - Pobjeda

* * *

Veliki broj malih i srednjih crnogorskih preduzeća zainteresovan je da legalizuje softver, a u Majkrosoftu, koji sprovodi legalizacijsku kampanju u Crnoj Gori, očekuju da će se do njenog završetka, 1. maja, prijaviti ukupno 100.

- Mislim da će preko 100 preduzeća u narednih 20 dana, koliko je ostalo do kraja kampanje, obaviti legalizaciju, ne računajući velike kompanije, finansijske institucije, Zajednicu opština koji su taj proces već započeli - rekao je agenciji Mina-business direktor kancelarije Majkrosofta u Crnoj Gori, Oliver Obradović.
U okviru kampanje Majkrosofta, koja je počela 1. marta, crnogorskim preduzećima i građanima je omogućeno da kupe softvere te američke kompanije po povoljnijim uslovima.

Cijena softvera je u kampanji 20 odsto niža od standardnih. Standardna cijena najjeftinijeg softvera odnosno WindowsXP-a za tržište Jugoistočne Evrope iznosi oko 180 dolara, što je, kako tvrde u Majkrosoftu, znatno niže nego u svijetu. Kampanja, smatra Obradović, treba da omogućiti svim subjektima da legalizuju softver i nastave da rade prema zakonskim propisima.

- Zadovoljan sam što su crnogorska mala i srednja preduzeća shvatila da ne mogu da funkcionišu korištenjem piratskih softvera, već da moraju poštovati zakone o zaštiti intelektualne svojine kao što se to radi svuda u svijetu - kazao je on.

Obradović je podsjetio da legalni softver u Crnoj Gori ima kompletna državna uprava, Univerzitet, akademske institucije i škole.
Legalan softver imaju i Telekom, Monet i Luka Bar, u kojima je legalizacija završena prije više tri godine, kada se kampanja sprovodila u Srbiji.
Nosioci legalizacijske kampanje su crnogorske kompanije Čikom, Didžit Montenegro i Trejdkom, koje će prodavati legalni softver i pružati sve potrebne informacije. Za kontrolu sprovođenja projekta legalizacije softvera biće zaduženo Ministarstvo ekonomije i Tržišna inspekcija. Nivo softverske piraterije u poslovnom okruženju u Crnoj Gori, prema podacima Majkrosofta, je između 75 i 78 odsto. Za svaki procenat smanjenja softverske piraterije u poslovnom okruženju, moguće je, smatraju u američkoj kompaniji, otvoriti 30 radnih mjesta u softverskoj industriji, a 120 u ostalim koje se oslanjaju na informacionu tehnologiju.

Vijesti

* * *




 
Odgovor na temu

srlexic
Srdjan Jankovic
Product & Marketing Manager
Zrenjanin

Član broj: 4798
Poruke: 446
212.62.44.*

Sajt: www.economy.rs


+1 Profil

icon Re: Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore i Majkrosofta potpisali Protokol o strateškom partnerst14.04.2006. u 22:44 - pre 219 meseci
Interesantno je da je kampanja Microsoft-a u CG-i uspesna, dok u BiH je prosla katastrofalno...
Economy.rs poslovni portal
*************************************************
http://www.economy.rs/

Biznis Centar
*************************************************
Web hosting - http://www.economy.rs/bizniscentar/web-hosting/
Registracija domena - http://www.economy.rs/bizniscentar/registracija-domena/
Izrada web sajta - http://www.economy.rs/bizniscentar/web-dizajn/
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Predstavnici Unije poslodavaca Crne Gore i Majkrosofta potpisali Protokol o strateškom partnerstvu

[ Pregleda: 1608 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.