Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Par pitanja na temu PC & gitara

[es] :: Muzička produkcija :: Par pitanja na temu PC & gitara

[ Pregleda: 2577 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

SasaDee

Član broj: 19683
Poruke: 173
213.244.197.*

Sajt: www.sasad.co.sr


Profil

icon Par pitanja na temu PC & gitara04.04.2006. u 23:26 - pre 220 meseci
Ovih dana sam pregledavao teme na temu i vidim das ima dosta strucnih i iskusnih korisnika pa bih se obratio svim forumasima za par saveta. Da budem iskren, malo mi se zavrtelo u glavi od raznog softwera i pluginova ali sam shvatio da ovih nekoliko programa koje imam sasvim zadovoljavaju moje potrebe tako da ne bih bez potrebe sirio pricu na tom planu.

Pre svega da napomenem da sam zapoceo sve ovo samo iz hobija i licnog zadovoljstva tako da mi ne trebaju neki vrhunski rezultati. Ono sto hocu da snimim je gitara na 2-3 kanala, usna harmonika i eventualno glas. Za neku ritam masinu sledi pitanje kasnije. Da napomenem jos jednu stvar: Eventualne preporuke i savete mi saljte u okviru softvera koji pominjem posto nemam uslove za skidanje Cakewalk i slicnih produkta od po par MB a takodje nemam ni vremena da ih proucavam. Naravno, ako postoji neki program slicne jednostavnosti i pogodan za download, a da bolje obavlja posao, javite.

Mislim da ce mi Audacity sasvim lepo zavrsiti posao sto se tice snimanja pratnje i imam par pitanja na temu prosirivanja mogucnosti programa. Programi koje imam za procesiranje zvuka gitare su ReValver i Guitar FX Box. Nasao sam jos i Amplitube koji nije preveliki i upravo ga skidam.

Dakle, kako da konfigurisem Audacity da snima gitaru vec procesiranu u Revalveru ili FX Boxu?

Kako da koristim VST pluginove u Audacity? Nasao sam par pluginova i VST enabler ali ne mogu da ih koristim live nego sam u kasnijoj obradi. Otezavajuca stvar je da Audacity cesto pada kad hocu da probam neki plugin. Sto se tice VST pluginova, nasao sam nekoliko izvora na netu ali ima ih za razlicite instrumente a i imena im nisu deskriptivna pa ne zanm tacno sta da jurim. Zato bih pitao i za neki dobar plugin za gitaru, pedalu ili pojacalo i eventualno za link.

I jos jedno pitanje za sada je vezano za ritam masinu. Ni tu nemam prevelike zahteve pa bih molio za preporuku. Imam neke 2 koje bi mi zavrsile posao ali bi mi odgovarala neka koja radi sa Audacityjem kao sto sam pitao i za ove gitarske efekte. Ove 2 koje imam ne snimaju u *.wav tako da ne mogu ni da uvezem ritam u program.
If it was easy everybody would do it,
if you got a problem, well, you gotta work through it.
 
Odgovor na temu

KnightOfDoom
Otpusten.
Beograd

Član broj: 27310
Poruke: 497
*.dialup.neobee.net.



+1 Profil

icon Re: Par pitanja na temu PC & gitara05.04.2006. u 13:13 - pre 220 meseci
Kao "zamenu" za cakewalk mozes da skines Kristal Audio.Free je i nije velik (3.5mb).
http://www.kreatives.org/kristal/

..:: MUZICKI-FORUM ::..
All Glory to The Hypnotoad !
 
Odgovor na temu

SasaDee

Član broj: 19683
Poruke: 173
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.sasad.co.sr


Profil

icon Re: Par pitanja na temu PC & gitara05.04.2006. u 21:03 - pre 220 meseci
Hvala za link. Sad cu da skidam pa da vidim kako ce da izgleda. Inace, skinuo sam Amplitube ali nisam znao da je plugin. Ima vrlo lep interfejs pa sam mislio da je samostalan program.

Koliko sam video, ovde ucestvuju ili pravi profesionalci ili kompletne neznalice poput mene :). Prvi verovatno nece da se bakcu sa mojim pitanjima a drugi ionako ne mogu da pomognu. Nadam se da ce ipak biti neki savet :;.

Pozdrav!
If it was easy everybody would do it,
if you got a problem, well, you gotta work through it.
 
Odgovor na temu

z@re
Zarko Bulatovic
Split

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Par pitanja na temu PC & gitara08.04.2006. u 03:26 - pre 220 meseci
Ne znam za taj ReValver, ali GuitarFX BOX ne podrzava ni jedan plugin API, on je cista standalone aplikacija. Mozes pod "files" tab-om u GFXBOX-u ukljucit opciju "output", dakle sve sta se procesira ide u neki wav file. Kasnije taj wav mozes obradit u bilo kojem editoru, ili ga ukljucit u neki multitrack project.

http://audacityteam.org/vst/
http://audacity.sourceforge.net/ help/faq?s=install&item=vst-enabler

Na prvoj adresi mozes skinut VST Enabler za AudaCity. Na drugoj pogledaj kako se koriste.

Iako, nisam radio u AudaCity-u, ali ne vjerujem da on ima mogucnost realtime procesiranja VST efekata. Zajebano je nasnimit gitaru cisto onako u wav file, na clean, pa ona kasnije radit offline procesiranje. Radje iskoristi neki besplatan realtime VST host, ala MiniHost, tako da cujes ono sta sviras isprocesirano, isto ko i kod GuitarFX BOX-a. Naravno, vrijedi ista stvar za output - u file, pa onda ubaci u AudaCity.

Postoji jos dobrih VST-ova za gitaru, npr Slayer/Slayer2, Guitar Rig...itd.

Sta se tice ritam masine, batali ritam masine :) Ako ces vec sinteticki bubanj, najbolje rjesenje je pisanje MIDI trake sa bubnjevima, pa kasnije procesiranje preko nekih VSTi drummera, ili preko soundfontova.


Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

SasaDee

Član broj: 19683
Poruke: 173
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.sasad.co.sr


Profil

icon Re: Par pitanja na temu PC & gitara08.04.2006. u 21:48 - pre 220 meseci
Z@re, sad si mi otvorio jos vise pitanja. Pre svega, imas li link za taj mini host posto google daje previse rezultata za te 2 obicne reci. Sto se tice ritma, ja sam pod ritam masinom podrazumevao i te midi programe posto Audacity moze da uveze midi fajl. Dakle da li imas neki program za preporuku?

Sto se tice gitare, naravno da je vise nego pozeljno da se gitara cuje procesirana. Provalio sam opciju za snimanje i nasnimavanja svirke u FXBoxu ali Audacity daje neku opciju vise, bar podesavanje glasnoce za svaki kanal, sto je vrlo zgodno za pocetnike poput mene. Ako ne postoji nikakva mogucnost da se Audacity natera da procesira zvuk gitare u realnom vremenu Da li i kako moze da se natera da radi na sledeci nacin: Snimim ritam gitaru u Audacity i onda je reprodukujem na zvucnike ili slusalice a onda sviram solo kroz ReValver ili FXBox i oba zvuka cujem ali da Audacity snima samo solo. Generalno pitanje je da li neko ima ideju kako da se premosti nedostatak Audacity-ja da ne moze da snima efekte u realnom vremenu.

Hvala na dosadasnjoj pomoci i pozdrav!
If it was easy everybody would do it,
if you got a problem, well, you gotta work through it.
 
Odgovor na temu

z@re
Zarko Bulatovic
Split

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Par pitanja na temu PC & gitara08.04.2006. u 22:32 - pre 220 meseci
Nije "Mini Host", vec "MiniHost"...kad upises to ispravno u google, odma je na prvom rezultatu ;)

http://www.tobybear.de/p_minihost.html

Citat:
SasaDee:
Da li i kako moze da se natera da radi na sledeci nacin: Snimim ritam gitaru u Audacity i onda je reprodukujem na zvucnike ili slusalice a onda sviram solo kroz ReValver ili FXBox i oba zvuka cujem ali da Audacity snima samo solo. Generalno pitanje je da li neko ima ideju kako da se premosti nedostatak Audacity-ja da ne moze da snima efekte u realnom vremenu.


Moze, ali problem je sta ti moras imat dva zasebna input kanala, za sta ti treba malo specijalnija zvucna kartica, koju nevjerujem da imas. Znaci da zvucna moze odjednom hvatat zvuk na tim kanalima, a ne kao standardne, gdje odabires s kojeg ces kanala snimanje (Line in, ili Mic in). Dalje, trebao bi ti input splitter, uredjaj koji ce izlaz iz gitare renderirat u dva izlaza, bez gubljenja snage. To sve spojis, ta dva kanala, GuitarFX BOX podesis da procesira preko input #1, a Audacity snima preko input #2, popalis oba, i to ide.

Medjutim to je jako tromo rjesenje, i treba ti dodatnog hadrvera. Moja preporuka je sljedeca :

- Napravis traku osnovnog ritma (o bubnjevima cemo kasnije)
- WAV file te trake ubacis da svira za background u GFXBOX-u. Opcija Files / Play background.
- Nemoj ukljucit opciju da GFXBOX mixa procesirani zvuk sa background trakom u output file.
- Podesi nekakav output file u GFXBOX-u.
- Udri start, fino cujes ritam, sviras gitaru, snima se u output.

Sad taj output file ubacis u AudaCity projekt, kao drugu traku, prva je ritmicka. Podesis fino channel mixing za gitarsku traku, pozicioniras gitaru ispravno u stereo geometriju, znaci puno blize LR stranama nego centru. Kad je to gotovo, taj mixdown ritam gitare i bubnja snimis u WAV file. Pa ides opet u GFXBOX, kao sta je gore navedeno, s tim da ti sad za background ne svira samo bubanj, vec i ritam gitara, pa ti po tome sviras solo, koji se procesira i snima u file. I onda opet u AudaCity, ubacis ga u postojeci projekt, itd...

Tesko da ces natjerat AudaCity da procesira VSTove u realnom vremenu. Nisam radio sa AudaCity-em, ali tu opciju nemaju komercijalni sound processori sa VST podrskom, tipa Adobe Audition.

Sta se tice ritma, prva stvar koju moras napravit je izrada MIDI trake. Za izradu MIDI trake ces morat nac nekakav sekvencer. Ima ih i besplatnih sta ce odradit ovaj posao dobro, toplo ti preporucavam da pogledas Shareware Music Machine stranice na www.hitsquad.com/smm . Posto MIDI zvuci glupo i djecje na karticama koje nemaju hardverski wavetable ili nesto slicno, mi tu nasu MIDI ritam traku trebamo pretvorit u nesto sta zvuci sta blize realnom bubnju. Za postic taj cilj, mozes ili koristiti VSTi instumente, ili soundfontove.


[Ovu poruku je menjao z@re dana 09.04.2006. u 00:31 GMT+1]

Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

SasaDee

Član broj: 19683
Poruke: 173
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.sasad.co.sr


Profil

icon Re: Par pitanja na temu PC & gitara08.04.2006. u 22:44 - pre 220 meseci
Sad je vec jasnije :))). Samo da proverim nesto posto mi se cini da si se zbunio u pisanju. Ka dsi pominjao uvoz solo gitare u Audacity odmah si preskocio na ritam koji ce se cuti u FXBoxu. Pretpostavljam da je lapsus u pokusaju da jednostavno nabrojis korake.

Hvala za ove savete i pozdrav!
If it was easy everybody would do it,
if you got a problem, well, you gotta work through it.
 
Odgovor na temu

SasaDee

Član broj: 19683
Poruke: 173
*.vdial.verat.net.

Sajt: www.sasad.co.sr


Profil

icon Re: Par pitanja na temu PC & gitara08.04.2006. u 22:58 - pre 220 meseci
Da dodam jos jedno pitanje, koji VST plugin bi bio dobar za konverziju midi bubnja u pravi? Narocito bi mi se svidelo da zvuci kao iz 70-ih.
If it was easy everybody would do it,
if you got a problem, well, you gotta work through it.
 
Odgovor na temu

z@re
Zarko Bulatovic
Split

Član broj: 29849
Poruke: 443
*.cmu.carnet.hr.



+25 Profil

icon Re: Par pitanja na temu PC & gitara08.04.2006. u 23:36 - pre 220 meseci
Sorry, nemam sad bas vremena radit nesto...

VST pluginovi za bubanj...recimo meni najdrazi je Battery 2, caka ti je u tome, sta svaki MIDI notu u drumsetu (dakle bas bubanj, dobos, crash cinela) mozes zamjenit s jednim ili vise samplea. Podrzava i neke osnovne efekte nad sampleovima, mozes ih malo dinamicki procesirat, itd...

Ali, moras imat gotove sampleove negdje. Toplo ti preporucam da se raspitas po googletu u vezi "soundfontova", sta su i kako se koriste. Nije toliko komplicirano, ali ne da mi se sad ovdje pisat, jer ces sigurno nac opsirnije informacije na internetu oko toga.

Q: HSP56 Micromodem nece da radi kompjuter ga prepozna a kad treba da se konektujem nece ne daje ni znaka zivota. u cemu je problem.

A: Crko mozda od grmljavine mozda od spanaca. Uglavnom baci ga u WC solju jako povuci vodu. Skupi 5e i uzmi drugi i ne postuj temu na pogresno mesto.
 
Odgovor na temu

[es] :: Muzička produkcija :: Par pitanja na temu PC & gitara

[ Pregleda: 2577 | Odgovora: 8 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.