Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

NJUJORK, 2.11.02. - Antimonopolski spor između kompanije Microsoft i konkrenata dobio je razrešenje!

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: NJUJORK, 2.11.02. - Antimonopolski spor između kompanije Microsoft i konkrenata dobio je razrešenje!

[ Pregleda: 1768 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.verat.net

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon NJUJORK, 2.11.02. - Antimonopolski spor između kompanije Microsoft i konkrenata dobio je razrešenje!02.11.2002. u 17:13 - pre 260 meseci
- Antimonopolski spor između kompanije Microsoft i njegovih konkurenata dobio je konačno svoje razrešenje sudskom odlukom koja je zadovoljila čelnike te kompanije i ministarstvo pravosuđa, ali je konkurencija
već najavila žalbu višoj sudskoj instanci.

Predstavnici Majkrosofta i ministarstva pravosuđa izrazili su zadovljstvo postignutim dogovorom, uz ocenu da će njime biti okončana praksa maratonskih amtimonopolskih parnica.

Sudija Okružnog suda u SAD Coleen Kollar-Kotelly noćas je donela veliku pobedu kompaniji Bila Gejtsa time što je prihvatila sve odredbe njihovog antimonoploskog sporazuma sa ministarstvom pravde, odbacivši zahtev devet država da najvećem svetskom proizvođaču kompjuterskog softvera budu uvedena oštrije ograničenja.

Sudija Kolar-Koteli upozorila je, međutim, osnivača kompanije Bila Gejtsa i rukovodstvo Majkrosofta da će ih smatrati lično odgovornima za sprovođenje njenih instrukcija.

Spor je pokrenulo devet država, kojima se pridružio i Distrikt Kolumbija, sa zahtevom da se Majkrosoftu uvedu ograničenja koja bi ponovo ustanovila kompetitivne uslove poslovanja u kompjuterskoj industriji. Sudija je, međutim, ocenila da bi takva ograničenja zapravo pomogla konkurentskim firmama.

Kompanija Sun Microsystems Inc. inače najžešći kritičar Majkrosofta, najavila je da će savezne države uložiti žalbu.

Advokat kompanije AOL Time Warner)Pol Kapučo ocenjuje da je presuda "učinila da slab sporazum ojača". On je kazao da će program Netskejp, veb-brauser kompanije koju zastupa, biti argument u parnici protiv Majkrosofta "u cilju da se promoviše kompetitivnnost i izbegne dalje antikompetitivno ponašanje".

Majkrosoft je gotovo potpuno izbacio Netskejp iz posla krajem 90-tih, kada je lansirao program Internet Explorer u operativni sistem Windows, koji je instaliran u 90 odsto personalnih računara na svetu.

Sporazumom je predviđeno da Majkrosoft ubuduće ne sme da sklapa ekskluzivne ugovore koji bi nanosili štetu konkurenciji. Kompanija mora da dopusti da potrošači mogu da izaberu i programe konkurentskih firmi koje će instalirati u svoje računare. Majkrosoft će morati i da obelodani izvesne tehničke pojedinosti koje će konkurenciji olakšati da svoj softver prilagodi sistemu WIN.

Konkurencija i kritičari Majkrosofta smatraju, međutim, da sporazum ima mnogo rupa i da će biti velikih problema u njegovom sprovođenju. Devet saveznih država i Distrikt Kolumbija iznose argument da dogovor neće valjano zaštiti potrošače i da ipak neće pružiti drugim kompanijama fer uslove za nadmetanje sa sistemom WIN.

 
Odgovor na temu

srlexic
Srdjan Jankovic
Product & Marketing Manager
Zrenjanin

Član broj: 4798
Poruke: 446
*.dclient.hispeed.ch

Sajt: www.economy.rs


+1 Profil

icon Re: NJUJORK, 2.11.02. - Antimonopolski spor između kompanije Microsoft i konkrenata dobio je razrešenje!03.11.2002. u 13:49 - pre 260 meseci
S obzirom kako se Bil Gejts zadovoljno smeskao na izlasku iz sudnice, izvesno je da ova presuda ne znaci nista

Naravno, kada se pogleda ekonomska strana spora, sigurno Sud nece podvajati ili odvajati Microsoft na delove kao sto je to ranije bilo predvidjeno. Kompanija koja donosi milijarde USD buzetu SAD nikako se nece ugroziti
Economy.rs poslovni portal
*************************************************
http://www.economy.rs/

Biznis Centar
*************************************************
Web hosting - http://www.economy.rs/bizniscentar/web-hosting/
Registracija domena - http://www.economy.rs/bizniscentar/registracija-domena/
Izrada web sajta - http://www.economy.rs/bizniscentar/web-dizajn/
 
Odgovor na temu

srki
Srdjan Mitrovic
Auckland, N.Z.

Član broj: 2237
Poruke: 3654
*.verat.net



+3 Profil

icon Re: NJUJORK, 2.11.02. - Antimonopolski spor između kompanije Microsoft i konkrenata dobio je razrešenje!03.11.2002. u 16:03 - pre 260 meseci
Ma nema to veze. I Rokfeler je pridonosio budzetu USA pa su mu ipak razbili kompaniju na vise delova zbog monopola.
I mislim da ovo ipak nesto znaci jer sve sto je i trebalo da urade je da zabrane ekskluzivne ugovore i da omoguce da se izbaci IE i OE iz windowsa ako neko ne zeli to da koristi.
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: NJUJORK, 2.11.02. - Antimonopolski spor između kompanije Microsoft i konkrenata dobio je razrešenje!

[ Pregleda: 1768 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.