Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 11928 | Odgovora: 55 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.telemaxx.net



+7169 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU29.10.2002. u 15:43 - pre 260 meseci
Malo je smesno koliko se neki trude da uslugu koja:

1. Omogucava ljudima iz jedne drzave da zovu ljude iz druge drzave koristeci 2 telefonske mreze i jednu IP paketnu mrezu

2. Radi u realnom vremenu (ali nije komutirana i losijeg je kvaliteta)

3. Koristi standardnu telefonsku numeraciju

4. Donosi profit provajderu koji terminise pozive sa IP mreze i to od trecih lica koja nisu zaposlena u kompaniji koja je vlasnik ili zakupac IP transportne mreze

nazovu nekim drugim imenom, a ne pruzanjem javne telefonske usluge, i to komercijalnim pruzanjem javne tel. usluge :)

Sve je to lepo i krasno, ali nas (jadan, i jako los) zakon i dalje to zabranjuje pravnim licima.





Takodje, treba kritikovati i Telekom - koliko vidim SMIN mreza ce preusmeriti sav saobracaj sa mobilnih operatera i Crne Gore preko interne Telekom-ove VoIP mreze - ovo je degradacija kvaliteta i moralo bi se zahtevati jedno od ova dva:

1. Smanjenje cene za razgovore koji se rutiraju preko VoIP mreze
2. Mogucnost izbora korisnicima koji ce transport da koriste, recimo biranjem prefiksa


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Rada

Član broj: 1733
Poruke: 15
*.absolutok.com

ICQ: 95045394


Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU29.10.2002. u 16:09 - pre 260 meseci
Ivane, jos samo ovo VoIP i necu vise, evo obecavam :)
Sta ti mislis kako su oni dosli do toga da se izvestan broj ISP-ova bavi VoIP-om? Da li je to bilo na osnovu smanjenja njihovog prihoda ili je to bilo zaknonom zabranjenim prisluskivanjem ? Da li je moguce da se ukidaju primarni nekim ISP-ovima koji su pustili samo jedan smer VoIP-a i to prema njima a da sa sruge strane nesmetano radi linijab?
Jednostavno to zakonom nije regulisano, a Telekom ima monopol nad prenosom glasa a ne i nad Interent-om (koji i te kako zele da naprave).
Ne zelim o tome vise da pricam dok se ne izglasa novi zakon, koji ce biti evropski, bar po recima premijera, a koji VoIP ne tretiraju kao fiksnu telefoniju. Do tada Telekom mora da postuje odluke suda kao i resornog ministrarstva jer definitivno niko nije iznad zakona. Bio je jedan i gledaj gde je sad, sad mu ceo svet sudi.:)
Da zakljucim, zelim da provajderi pobede i da se Telekomu oduzme monopol, da konacno dodju neki novi operateri i da svaki korisnik bira kod koga ce biti i ko mu pruza bolje i jeftinije usluge. Zelim i da Telekom opstane i da udje u trzisnu utakmicu, da promeni svoju filozofiju i da na nas gleda kao svoje korisnike koji mu donose novac, dakle da on postoji zbog nas a ne obrnuto. Zelim i da opstanu svi provajderi, i veliki i mali (jer buducnosti ima i u malim biznisima i malim kompanijama) i da ako mogu ja doprinesem svemu tome, da li ce to biti pisanje premijeru koji nikad nece procitati to pismo ili ne, to sad nije bitno. Bitno je da svako ima pravo da se bori za sebe i za svoj bolji zivot.
I da, podrzavam radnike Telekoma u njihovom strajku, i nadam se da ce uspeti u svojim zahtevima.
DA NIKO NE BUDE IZNAD ZAKONA, DA ZAKON BUDE IZNAD SVIH NAS
Byeeee
P.S. "Danas prvi fizički dodir preko Interneta!
Znanstvenici iz Britanije i SAD-a danas će se rukovati međusobno udaljeni 5,000 kilometara uz pomoć, naravno, Interneta. Pri tome će se koristiti napravama sličnim olovci kako bi reproducirali osjetilo dodira, odašiljanjem impulsa visoke frekvencije Internetom preko optičkog kabela....Dva znanstvenika, jedan u Londonu a drugi u Bostonu, pokušat će zajedno podignuti kocku i pomicati je, reagirajući na pokrete koje napravi onaj drugi. Ukoliko eksperiment uspije, mogao bi omogućiti ljudima da se dodiruju međusobno putem Interneta"
E gde smo mi i o cemu mi pricamo, ili mozda Telekom ima monopol i nad prenosom dodira, ko zna :)))
Malo cinizma ne skodi, zar ne?
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.dip0.t-ipconnect.de



+7169 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU29.10.2002. u 18:55 - pre 260 meseci
Citat:
Rada:
Ivane, jos samo ovo VoIP i necu vise, evo obecavam :)
Sta ti mislis kako su oni dosli do toga da se izvestan broj ISP-ova bavi VoIP-om? Da li je to bilo na osnovu smanjenja njihovog prihoda ili je to bilo zaknonom zabranjenim prisluskivanjem ?


Ne, nego vrlo jednostavno se vidi da PRI-ISDN koji sluzi kao dial-in server pravi enormni dial-out svuda po Beogradu i Srbiji. Ne mora se nista prisluskivati. Takve analize se rade automatski sistemom za kontrolu kvaliteta mreze.

Ono sto je telekom uradio a sto je neuobicajeno je ukidanje linija - Telekom bi morao da to resava sa nadleznim sudskim institucijama, koje bi kaznile provajdere koji se bave pruzanjem telefonskih usluga bez odgovarajuce dozvole :) Ili, da im samo onemoguce dial-out na PRI-ISDN ulazima, uz smanjenje cene pretplate - dok se ne resi sudski spor.

Ne znam kakav ce zakon postojati, ali ovde u Nemackoj kompanije koje nude jeftine telefonske usluge moraju postovati TT regulativu i nisu ISP-ovi vec telefonske kompanije, a to diktira sasvim drugacija pravila igre, neophodne tehnicke uslove, itd... ali, takodje moram da naglasim da DTAG (nemacki telekom) >mora< da telefonskim kompanijama obezbedi sve uslove (direktnu interkonekciju, STM linkove, pristup bazi brojeva, itd..) - inace najjeftiniji razgovor sa YU je 5 centi po minutu, a to ide preko satelita i ko zna cega jos - kvalitet jeste los, ali je cena odgovarajuca :) Ali, ni jedna od tih kompanija nije internet provajder - vec telco.


Bice lepo kad se donese taj cuveni zakon o telekomunikacijama koji pripremaju vise od 2 godine - a milestone ce biti 2005 kad pocne prava trzisna utakmica. Moram da naglasim da nije pametno ocekivati bog-zna-sta u narednih 5-6 godina, jer je vrlo mala verovatnoca da ce neka kompanija naci za isplativo da gradi alternativnu telefonsku mrezu po celoj Srbiji :( Cak i u Francuskoj (gde je zivotni standard OK) France Telecom je belezio dug od 80 000 000 000 dolara, jer se ulozen novac ne vraca, a cene usluga padaju, itd..


DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Rada

Član broj: 1733
Poruke: 15
*.absolutok.com

ICQ: 95045394


Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 11:55 - pre 260 meseci
Pre svega kad potpisujes ugovor da Telekomom kao monopolistom ti potpisujes pretplatnicki ugovor a ne komercijalni. Drugo u ugovoru pise da ce ti biti dodeljene sve osnovne usluge ISDN-a a to znaci i ulaz i izlaz (ili kod vas u Nemackoj imas ISDN samo sa in ili sa out).
Da li ti mislis da ja kao jedan obican preplatnik napravim racun 1000 dem-a automatski budem iskljucena na osnovi njohovih antomatskih analiza za kontolu kvaliteta sistema veza? Bilo je prisluskivanja i nelegalnih operacija koje su u suprotnosti sa bilo kojim ustavom sveta.
A sto se tice nadleznih sudskih institucija, pa one su dale svoj sud i to prvostepena i drgostepena odluka u prisustvu predstavnika Telekoma. Dakle dolazimo do mog stava, VoIP je dozvoljen jer nije zabranjen !a to sto Telekom pravi gubitke je sasvim druga stvar. Odlicno znas da se razgovori iz Srbije preusmeravaju na Telekom Italija (ili ces reci da i to nije istina i pored njihovog priznanja). Sta ti mislis koji je razlog zasto g-din Tadic vise nije savezni ministar telekomunikacija? Da li je jedan od razloga sto je ukazivao da se velia sredstva odlivaju u Telekom Italija i to bas zbog "refajlinga"? Jadni Telekom i njihovo rukovodstvo.
Znas da su u igri velike pare i da to sto rade VoIP provajderi (jer ima ih koje se bave samo VoIP) je mala stvar.
Necu vise da davim ove ljude sa VoIP-om, da li je legalan ili ne, jer Telekom ima mnopol nad prenosom glasa a ne i nad Internetom. Cak i cisko tretira VoIP kao Internet tehnologijom.
Sve je strani provajdera i sud i resorno ministrastvo i ni ti ni ja nemamo sta da dodamo tome. Telekomunikacije su buducnost i trebas da se bas pomucis pa da neka kompanija poput Telekom radi sa gubitkom.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.telemaxx.net



+7169 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 12:09 - pre 260 meseci
Mesas VoIP koji je enabling tehnologija i pruzanje javnih telefonskih usluga - VoIP kao VoIP je svuda u svetu dozvoljen i smesno je pricati o zabrani VoIP-a.. ono sto je kod nas zabranjeno je pruzanje javnih telefonskih usluga jer Telekom ima monopol, i koliko god se trudili da dokazete suprotno to je nemoguce.

Vas bi iskljucili i bilo gde u svetu gde pruzanje javnih telefonskih usluga dodeljeno kao ekskluzivno pravo nekom javnom preduzecu.

Ti ISP-ovi su, jednostavno receno, pruzali uslugu na koju nemaju pravo po trenutnom zakonu - napominjem da je moj licni stav da je takav zakon jako los i da je neophodna modernizacija i dozvola pruzanja telefonskih usluga drugim firmama, ali trenutno to jednostavno nije dozvoljeno.

Da li to znaci da ako bi sad ja koristio neku CB radio-relejnu vezu sa, recimo, Madjarskom i pruzio ljudima mogucnost da zovu iz Madjarske YU po cenama lokanlog razgovora (tako sto bi sam napisao protokol i sistem rutiranja poziva preko CB radio relejne mreze) - i meni Telekom ukine telefonske prikljucke, da ja pocnem da se zalim kako Telekom pokusava da ugusi razvoj radio-amaterizma kod nas... molim te..

Tacno je da su velike pare u igri, i tacno je da je to najveci izvor prihoda Telekomu, ali je takodje tacno da je zakonski kod nas (NA ZALOST) zabranjeno pruzanje javnih telefonskih usluga - izvlacenje na temu "pa mi koristimo internet" ne drzi vodu, jer je priroda usluga telefonska i terminisu se na javnoj telefonskoj mrezi, a ne na necijem kompjuteru.

Citat:

(ili kod vas u Nemackoj imas ISDN samo sa in ili sa out).


ISDN se moze podesiti tako bilo gde - ja sam to pomenuo kao good-faith meru koju bih ja recimo uveo da sam u Telekomu - to je po ISP-ove mnogo bolje nego makaze, a takodje omogucava funkcionisanje ISP delatnosti dok se sve zalbe i sporovi ne razrese.

Citat:

Odlicno znas da se razgovori iz Srbije preusmeravaju na Telekom Italija (ili ces reci da i to nije istina i pored njihovog priznanja).


Znam, ali to nema veze sa vasim krsenjem zakona koji je los - a vi pokusavate da zamenom teza to da pravdate flagrantnim krsenjem zakona i losom poslovnom politikom telekoma - normalan svet bi se samo smejao na ovo, ne mozete vi da svoju nelegalnu delatnost pravdate ili sakrivate pokazivanjem prsta na nelegalnu delatnost druge strane - tj. mozete da pokusate, ali to samo stvara negativnu sliku o svima.


Sumiranje svega ovoga:

1. Neki ISP-ovi krse zakon pruzanjem javnih telefonskih usluga
2. Telekom krsi zakon nelegalnom analizom saobracaja
3. Telekom ima nakaradnu poslovnu politiku
4. Drzava ne radi nista po pitanju modernizacije telekomunikacija
5. ISP-ovi koriste zamenu teza da bi sakrili svoj prljav ves
6. Telekom koristi zamenu teza da bi sakrili svoj prlav ves
7. Telekom koristi metode koji u vecini drzava oznaceni kao zloupotreba polozaja

Kad se sve ovo sabere, dobije se jedna vrlo jadna situacija cije je jedino resenje je potpuno nov zakon o telekomunikacijama i sluzbe koje ce moci da ga sprovode
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

torbica
Zoran Torbica
community manager
Vracar, Beograd

Član broj: 187
Poruke: 1780
*.yubc.net

ICQ: 36726092
Sajt: www.aikstednja.rs


+1 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 12:21 - pre 260 meseci



Goran Svilanović odgovara na vaša pitanja




pitanje : Profesor Hiber jedino u Srbiji moze da sedi na dve tako vazne fotelje odjednom. Svuda u svetu bi to bilo nazvano konfliktom interesa, a doticni gospodin profesor bi morao da jednu od tih fotelja prepusti nekom drugom - cak i kad bi bio glavom i bradom Sveti Petar. Zalosno je ako gospodin ministar Svilanovic to ne zna, a jos zalosnije ako gospodin ministar Svilanovic to zna! Inace, stete od ovakvog divljackog ponasanja Telekoma mogu za Srbiju da budu daleko vece od NATO bombardovanja! Za Vasu informaciju, gospodine ministre: nekoliko poslanika u Ceskoj razmisljaju da napisu predlog zakona, prema kojem domacinstva ne bi morala da placaju Ceskom Telekomu vreme, koje provedu na Internetu. Ti poslanici vide malo dalje od svog nosa, zele da omoguce sto siri pristup internetu, zele pismenu naciju. Gospodine ministre, uopste nisam ube?ena da zelite to isto!Alena

odgovor : Ne znam koje dve fotelje pominjete kada je u pitanju prof. Hiber. Samo je jedna, to je njegovo mesto u Upravnom odboru preduzeca. Sto se tice toga ko vidi koliko daleko od nosa, to mozemo sada da ostavimo po strani, ali sam sigurno jedan od nekoliko ministara koji govore javno o potrebi omogucavanja pristupa internetu za sto veci broj gradjana. Medjutim, moraju postojati pravila i samoo tome se ovde radi i samo zbog toga je vazno da sto pre bude donet zakon.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

pitanje : Postovani g. Svilanovicu, Duzni smo zbog javnosti koja prati ovu nasu prepisku na serveru GSS-a i ostalim mnogobrojnim serverima koji prenose nasu diskusiju da Vas upoznamo sa cinjenicama da koje ocigledno ne znate. Kako ste mogli gledati, slusati i citati u svim domacim medijima, sukob izmedju Udruzenja Internet provajdera i Telekom Srbija nije nastao zbog 041 brojeva (sexy price) vec zbog pokusaja Telekoma da monopolise oblast Interneta na nezakonit nacin i iskljucivo zloupotrebom svog monopolskog polozaja. Nase clanice bave se iskljucivo Internetom ali NE i hotline biznisom. I pored drugostepenih sudskih Resenja na koje Telekom vise nema pravo zalbe, Resenja republickog Ministarstva za saobracaj i telekomunikacije, pomenuto preduzece nema nameru da ih sprovede. Kao vrhunski pravnik profesor Hiber morao bi da se zalaze za postovanje Suda i Zakona a on je svojim nesprovodjenjem navedenih Odluka ucinio upravo suprotno. Padom Milosevicevog rezima mi Internet provaj!
deri ocekivali smo snazan razvoj informatickog drustva koji je sada brutalno sprecen i ugrozen odlukom predsednika Upravnog odbora Telekoma Srbija profesora Hibera da cene Internet resursa poveca za 1850%. Ne treba da podsecamo siru javnost a posebno Vas da smo bili zacetak slobodnog informisanja u Zemlji, da smo trpeli sve represije Milosevicevog sistema ali da su prva nezakonita iskljucenja (po misljenju Suda) nastupila bas u doba demokratije. Ako ste spremni i za to pronadjete vremena bice nam drago da Vam sve ove materijalne cinjenice stavimo na uvid i kao predsedniku jedne gradjanske partije otvorimo put za zakonito, mirno i na korist gradjana resenje. Stojimo Vam na raspolaganju i smatrajte ovo pozivom na dijalog u kojem bi Vasa slika o ovom problemu bila upotpunjena. Udruzenje Internet provajdera Jugoslavije Bogoljub Pjescic, portparol

odgovor : Ovo Vase pismo cemo staviti na server, korektnosti radi, ali moram odmah da Vam kazem, nemam nimalo poverenja u Vas.





pitanje : Postovani gospodine Svilanovicu Sa velikim zanimanjem pratim sukob Udruzenja provajdera i Telekom-a.Buduci da Vas kao politicara izuzetno postujem, pazljivo sam ispratio i Vase ukljucenje u ovaj spor. Da li slucajno, da li namerno, a voleo bih da je iz neobavestenosti - vas stav je cista zamena teza. Naime, to sto vi navodite kao predmet spora - Sud i Ministarstvo saobracaja RESILI su svojim odlukama - odavno. Spor je, posle pravosnazne sudske presude, u tome sto g. Hiber, g. Petrovic, a evo, sada i Vi, mislite i ponasate se kao da je Telekom iznad suda! To sto VI sumnjate u nacin na koji su provajderi dobili 041 linije i zasta ih koriste - to je u ovom slucaju gospodine Svilanovicu -IRELEVANTNO!! Sud je doneo izvrsnu odluku i ona se mora ispostovati! Vi ne mozete braniti kao casne - ma kako Vam bliski bili - ljude koji ne postuju zakon, sud, sudske presude... jer, ako je vlast ta koja ponovo odlucuje o sudskim odlukama - onda nam takva vlast zaista ne treba.Sa pos!
tovanjem, Aleksandar

odgovor : Nema medju nama spora oko toga da li sudske odluke valja postovati. To je i u drugim situacijama, nevezanim za ovaj spor, uvek bio stav GSS. Spor je o drugom problemu, a to je, kako je i na koji nacin uredjen pristup internetu i da li je postojeci pravni okvir dovoljan ili bi trebalo da bude zamenjen novim zakonom. Moj je stav da je hitno potrebno doneti novi zakon, kako se ne bi dogodilo da se pravi bogatstvo (a sve uz socijalnu demagogiju kao potrebno je uciniti gradjanima) zahvaljujuci privilegovanom polozaju onih koji su odredjena "prava" ostavrili pre nekoliko godina, a i tada izvan zakona.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

pitanje : Postovani gospodine Svilanovicu, Pre svega, zahvaljujem na Vasem brzom odgovoru kojim nisam zadovoljan. Moj primer na koji se pozivate u odgovoru nije besmislen nego je Vas odgovor besmislen. Posao Ministra telekomunikacija (kao i svakog drugog ministra u svojoj oblasti) JESTE da predlaze (da pise) Zakon bez obzira sto taj Zakon usvaja Skupstina. U tom poslu ucestvuju i drugi ali se njihov uticaj meri objektivnoscu i opstoscu interesa koje zastupaju, tj. neprihvatljiv je uticaj onih koji zastupaju posebne i pojedinacne interese od delatnosti na koje se odnosi Zakon - npr preduzece u oblasti telekomonikacija. Ili, npr, kada bi uvoznici pisali Zakon onda bi uvoz bio potpuno liberalan, ili kada bi Zastava pisala Zakon onda bi u potpunosti zabranila uvoz automobila. Prema tome, ucesce prof. Hibera u pisanju Zakona o telekomunikacijama je nespojivo zbog ociglednog i direktnog sukoba pojedinacnog (Telekom) i opsteg (gradjani) interesa. Sta mislite o ovome sto sam Vam i!
zneo? Povodom Vase konstatacije da prof. Hiber, ministri i drugi ne donose Zakone nego da to cini Skupstina, to je ocigledno i formalno tacno. Medjutim, time ste zamenili teze jer se ne radi o tome ko formalno donosi ciji je uticaj presudan. O tome svedoci cinjenica da je najveci broj predloga uvek i svuda u najvecem delu usvojen a vrlo malo menjan. Ako je to tako kao sto Vi tvrdite zasto ste prethodnih godina u svojoj politickoj kampanji Ustav proglasavali Milosevicevim a ne Skupstinskim, zakon o informisanju Seseljevim a ne Skupstinskim, itd..Ili onda niste bili u pravu ili sada niste u pravu. Nenad, Beograd

odgovor : Jedini razlog ucesca prof. Hibera u pisanju zakona je strucnost. I Vi to dobro znate. I zbog toga ostajem pri svojoj prethodnoj tvrdnji. Uzgred, on licno nije vlasnik Telekoma, nema akcije, te da bi stitio svoj vlasnicki interes. On je u Telekomu da bi stitio interes drzave, a ne interes vlasnika, jer njih u odboru predstavljaju drugi. Ustav je naziva Milosevicevim, a zakoni o informisanju Seseljevim, jer je to odrazavalo njihov pretezni uticaj na donosenje i na sadrzinu tih akata. To nema veze sa njihovim formalnim polozajem u procesu donosenja. Po Vama, bez obzira da li zakon bio dobar ili los, bice "Hiberov zakona". Ako bude tako, to nece biti zbog toga sto je on trenutno predsednik Upravnog odbora Telekoma, vec zbog toga sto ce njegov uticaj na sadrzinu zakona biti veci od uticaja svih ostalih. Da li mislite da ce bas tako biti?

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

pitanje : Gospodine Svilanovicu, Nadam se da je e-mail adresa na koju upucujem ovu poruku - prava. Ovo otuda sto sam, citajuci jedan od Vasih odgovora, u kome stoji da "U potpunosti podrzavate prof. Hibera..." , ozbiljno posumnjao da neko zloupotrebljava Vase ime i adresu. Naime, ne zvuci mi verovatno da biste Vi, kao diplomata od karijere, pitanje sukoba interesa funkcija g. Hibera, postavljeno u oglasu u Danasu, poredili sa pedofilijom, siledzistvom i rodoskrnavljenjem.Takodje, Vi ste, koliko znam, pravnik po obrazovanju, pa mi izgleda neverovatno da biste mogli da previdite cinjenicu da u jednom sporu postoje pravosnazne sudske i upravne odluke, vec da posle svih tih odluka upucujete na to da treba "saslusati i dugu stranu". Zelite li da kazete da je sud odlucivao na osnovu novinskih oglasa i da nije saslusao argumente obe strane? Ili time kazete da nam sudovi nisu potrebni? I da je neko drugi zaduzen da saslusava? Dalje, nimalo "pravnicki" je stav da "ono sto se ne zna i!
sto nedostaje to je kakvo je zakonsko uredjenje, sta se sme i sta se ne sme". Zna se da ono sto nije zakonom uredjeno - nije zabranjeno. Tako je u zemljama u kojima postoji pravni sistem; u kojima se pravni sistem postuje. Zna se, takodje, da Internet telefonija, kao jedna od naprednih usluga Interneta, pa i Internet uopste, kod nas jos nisu zakonom uredjeni. Da li to znaci da se i Internet kod nas "ne sme"? Uzgred, u svim razvijenim remljama kao i onima koje nastoje da se razvijaju, ova oblast ili nije zakonom uredjena (SAD, npr.), ili je liberalizovana (EU, zemlje u okruzenju). Treba li da pricekamo da, za razliku i nasuprot svih, g. Hiber zabrani Internet telefoniju (ko zna, mozda i sam Internet) u nekom buducem zakonu, pa da tako vidimo ko danas ne postuje zakon? Jer, g. Hiber upravo to najavljuje u Intervjuu Reuters'u, gde, kao veliki pravni strucnjak, tvrdi da je nelegalno ono sto u stvari nije zakonski regulisa! no!? Ili je g. Hiber ipak na sebe preuzeo i ulogu zakon!
odavca, tj. Skupstine?Najzad, tesko mi je da verujem da biste se Vi upustali u diskusiju o necemu o cemu ste takoreci potpuno neobavesteni. A upravo to sledi iz poredjenja Internet telefonije sa kradjom. Zamislite samo da svima koji se Internet telefonijom bave u SAD, Nemackoj, Francuskoj, Italiji, Grckoj, Ceskoj, Madjarskoj, kazete da su kradljivci! A ako se vec pravi poredjenje sa automobilima, onda se ovde radi o legalnom uvozu malolitraznih automobila, koji su naravno svuda u svetu jeftiniji. I to u situaciji kada nas "drzavni" uvoznik otvoreno kaze da mu se jedino isplati da za nase gradjane uvozi automobile vece od 4,000 ccm. Pri tom su za ove male automobile placene sve dazbine isto kao i za velike. Tu je naravno i putarina koja se, bez obzira na ocajno stanje nase putne mreze, placa cak i za voznju gradskim ulicama, i to zamislite - istom onom preduzecu koje se sada javlja u ulozi "drzavnog" putara! (Ovde se izvinjavam nasim putarima, koji su u poslednje vreme ucinil!
i mnogo da se kvalitet! nasih puteva i ulica znacajno popravi.)Gospodine Svilanovicu, molim Vas da obratite paznju i ubuduce zastitite svoje ime i adresu od daljih zloupotreba. Vladimir

odgovor : Odgovori na Vase primedbe su manje vise prisutni u odgovorima na druga slicna pitanja, pa mislim da ne bi trebalo da ih ponavljam.


--
Internodium mailing lista. Vise informacija o listi
(ukljucujuci i uputstvo za odjavljivanje) nalazi se
na adresi: http://www.internodium.org.yu

www.aikstednja.rs mesec stednje 2010/ www.snajper.rs servis za media planiranje na Internetu
 
Odgovor na temu

Rada

Član broj: 1733
Poruke: 15
*.absolutok.com

ICQ: 95045394


Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 13:15 - pre 260 meseci
Ne znam samo zasto si rekao da bi nas iskljucili.....
Ja se ne bavim VoIP niti imam nameru, suvise sam ja mala da bi usla u borbu protov Telekoma mada sam nebrojeno puta bila besna na njihov siste rada i njihovu birokratiju. Napominjem da imam divne prijatelje koji rade u Telekomu i to velike strucnjake koji se slazu sa mojim stavom i u potpunosti me podrzavaju. To su dokazali nekoliko puta(veruj mi da su dovodili i svoj polozaj u pitanje). Sam ugovor koji je porpisan sa tkz. stranim patrnerima nije precizirao sta je tacan monopol Telekoma sem kao prenos glasa. To je isuvise sirok pojam pa i kad bi dovoljno glasno vikala da me cuju u drugom gradu i dovikivala se sa poznanicima onda bi mi Telekom ukinuo glas ili naplatio koriscenje :))
Pazi ovo sam citirala jednog inzenjera ia Telekoma.:) Da li imaju i monopol i nad prenosom glasa putem tv prijemnika ili ja opet mesam babe i zabe? Svaka istina ima dve strane. Sve moze da se tumaci na ovaj ili onaj nacin, priznao ti to ili ne.
Sto se tice izjave g-dina Svilanovica da se neki projaderi stekli to sto danas imaju provilegijama u prethodnom rezimu je nonsens. Jel to znaci da svi koji imaju firme koje rade preko dve godine su ekstraprofiteri. Volela bih da dodje kod mene pa da vidi koliko imam profita a ne ekstraprofita i koliko se smanjuje sa novim cenovnikom monopolistickog rukovodstva Telekoma.
Situacija je stvarno jadna i naravno da sve resava novi zakon koji ce po recima ministra biti antimonopolisticki. Pa ko prezivi neka prica. Ako prezivim javicu ti , naravno ako te bude zanimalo.
Imam jednu zelju za Novu godinu (za pocetak, naravno) a to je Bana Andjelica za direktora Telekoma i to zbog svoje strucnosti i sirine koje poseduje.
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.telemaxx.net



+7169 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 13:31 - pre 260 meseci
Pa nije bas tako, evo vrlo proste definicije:

1. Ako se razgovor zavrsava na javnoj telefonskoj mrezi (pretplatnickom broju)

2. Ako razgovor ne pocinje unutar kompanije, vec na telefonskoj (ili bilo kojoj) mrezi druge kompanije a osoba koja je zapocela razgovor nije radnik firme koja je vlasnik sistema za konekciju sa javnom telefonskom mrezom

Onda se ovo moze smatrati pruzanjem telefonske usluge trecem licu, tj. javno pruzanje telefonske usluge koja koristi i javnu telefonsku mrezu republike Srbije

Prema tome, definicija je jasna i jednoznacna i nema puno mesta za mistifikaciju i prodavanje magle i poredjenja sa TV aparatima ili vikanjem od zgrade do zgrade :)


Najveci problem je sama cinjenica da je zabranjeno pruzanje javnih telefonskih usluga ili koriscenje javne telefonske mreze u cilju pruzanja komercijalnih govornih usluga. Ja se potpuno zalazem za potpunu deregulaciju svih trzista, pa i ovog - ali da bi se to ispunilo potrebno je imati izvrsnu i zakonodavnu vlast koja je stabilna, obrazovana i sa jasnom zeljom da se unapredi ekonomija i edukacija ... sad, da li je to slucaj sa svima - ne znam.

Takodje, problem je i potpuna neupucenost politicara i sudija.. no to je vec tema za drugu raspravu...

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

Rada

Član broj: 1733
Poruke: 15
*.absolutok.com

ICQ: 95045394


Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 14:20 - pre 260 meseci
Kao pravo zensko ne mogu da dozvoli da mja ne bude posledja :))
Vec sam pricala o tome
“Status of Voice Communications on Internet under Community Law and, in particular, under Directive 90/388/EEC” kriterijumi za usluge u govornom telefonskom saobracaju su sledeci:
1.bice predmet komercijalne ponude
2.bice javne
3.ostvarivace vezu izmedju krajnjih tacaka u fiksnoj javnoj telefonskoj mrezi
4.podrazumevace direktan prenos i komutaciju u realnom vremenu"
VoIP nema komutaciju u realnom vremenu i ima gubljenje paketa vece od propisane za fiksnu telefoniju. Dakle VoIP ne ispunjava sve stavke da bi bio fiksna. Ovo nije zamena ovo je zvanican dokument, kao sto vidis.
Ti gledas prvu i drugu a ja trecu i cetvrtu i tako u nedogled do potpunog unistavanja prve ideje ove teme a to je cenovnik Telekoma. I zato daj svoj prilog ovim "jadnim" provajderima.:) Medju njima ima mladih ljudi koji su vrhunski strucnjaci u svojim poljima i ne bi bilo lepo da ostanu bez posla. Pepusteni su sami sebi u besomucnoj borbi protiv rukovodstva Telekoma koja lici na borbu Davida i Golijata.:) Doduse nikad se ne zna, nekad pobedi i slabiji :)))
Monopol je los za sve nas a na zalost u nasoj zemlji ima puno monopolista koji nas vracaju u preiod ne znanja i zaostalosti koje bi trebalo da je iza nas. Da ne bude kao sto Djole kaze "putuj Evropo super smo se druzili, nama je dobro taman kako smo zasluzili". (daleko bilo) :)
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16683
*.telemaxx.net



+7169 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 14:46 - pre 260 meseci
Heh... ajde da ovo ne bude "moja je poslednja" :) vec jedan kreativan predlog :)

Pa ako vec neko hoce da se bavi VoIP-om i telefonskim uslugama, onda je mozda najpametnije da se svi lepo dogovore da imaju pool sa ISDN dial-out linijama i da se po slucajnom odabiru vrsi selekcija koji ce ISDN port sluziti za dial-out za svaki VoIP poziv iz inostranstva ponaosob, a na kraju meseca da se razracunaju izmedju sebe za lokalne troskove dial-outa

Ovako ce Telekom imati veoma veliki problem da prokljuvi ko sta radi i ciji je ciji dial-out saobracaj (naravno, mogu svima da cviknu zicu) ...

Takodje, moze se i "iza ledja" sa svim vecim ISP-ovima dogovoriti za leasing njihovih PRI-ISDN kapaciteta i primeniti ista metoda random odabira ISDN porta - sto celu ideju monitoringa dovodi do apsurda :)


Ovo je inace opasno krsenje zakona o telekomunikacijama, ali ako nista drugo - omogucava nesmetan jeftin telefonski saobracaj - ja se od cele ideje ogradjujem i ovo se moze smatrati samo teoretisanjem - svako je odgovoran za svoje postupke.

DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

broker

Član broj: 2415
Poruke: 8514
*.verat.net



+11 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 14:48 - pre 260 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic:


Sumiranje svega ovoga:

1. Neki ISP-ovi krse zakon pruzanjem javnih telefonskih usluga
2. Telekom krsi zakon nelegalnom analizom saobracaja
3. Telekom ima nakaradnu poslovnu politiku
4. Drzava ne radi nista po pitanju modernizacije telekomunikacija
5. ISP-ovi koriste zamenu teza da bi sakrili svoj prljav ves
6. Telekom koristi zamenu teza da bi sakrili svoj prlav ves
7. Telekom koristi metode koji u vecini drzava oznaceni kao zloupotreba polozaja


8. A mi se svadjamo ko je tu u pravu :)


p.s. Rado, sestro, pogresno si me procenila. :)

Taman posla da ja imam neke lose namere. Ako ne podrzavam ilegalne nacine podrske provajderima ne znaci da podrzavam Telekom. Ne zelim ja nikome da propadne ali je fakat da nekima to sleduje jer ce ih zgaziti trziste.

Ceo smisao moje rekacije je da ljudi uvide koliko je besmisleno podrzavati bilo koju od strana u prljavom ratu izmedju provajdera sa telekomom i medjusobno.
 
Odgovor na temu

torbica
Zoran Torbica
community manager
Vracar, Beograd

Član broj: 187
Poruke: 1780
*.yubc.net

ICQ: 36726092
Sajt: www.aikstednja.rs


+1 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 16:02 - pre 260 meseci
aj budite konstruktivni, dosta prepucavanja, muka mi je da vas brisem!
www.aikstednja.rs mesec stednje 2010/ www.snajper.rs servis za media planiranje na Internetu
 
Odgovor na temu

Rada

Član broj: 1733
Poruke: 15
*.absolutok.com

ICQ: 95045394


Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU30.10.2002. u 16:17 - pre 260 meseci
Ma samo napred. Ja volim dobornamerne kritike jer samo one mogu da me nateraju da budem bolja. :)
Mnoge stvari zvuce neverovatno, ne samo tebi, i ja necu da te ubedjujem u nesto u sta ne zelis i neces da verujes.
Svima dobro meni jos bolje, zar ne?

Torbice, u pravu si i ja se povlacim. Svoj stav sam iznela. Dajem ti dozvolu da izbrises svaku moju poruku.
Jos jednom se izvinjavam.
Byeeee
 
Odgovor na temu

Miloje Sekulic
osnivač
Homepage
Beograd

Član broj: 2622
Poruke: 1040
*.beg.sezampro.yu

Sajt: www.homepage.rs


+2 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU31.10.2002. u 08:01 - pre 260 meseci
Citat:
Svima dobro ...

Meni nije.
Sad mi je 10h 325 umesto 270 din.

Ova rasprava me strasno podseca na situaciju od pre godinu dana kad je poskupeo telefon pa se na Internodiumu raja odrala od komentara.
I nikom nista.

Jedina akcija koja se izrodila iz te diskusije (sem zagusivanja telekomovih servera- sto nije konstruktivno) bilo je osnivanje CRI-a i pokretanje projekta paralelne (wireless) infrastrukture. Nije sto su mi ljudi drugari ali ja stvarno ne znam da je jos neko pokusao da uradi nesto konkretno.

Tako da kad sledeci put dobijemo po pi... od Telekoma ili nekog drugog 'ajde da se ne smaramo ovakvim diskusijama nego da svako stavi prst na celo i razmisli sta on konkretno moze da uradi da nam bude bolje.

Logicno pitanje na kraju:
"A sta si ti Miloje smislio da uradis?"

Digao sam kredit da uzmem jos jednu masinu u koju cu da ubacim neki derivat Linux-a i skupljam parice da tamo u januaru - februaru uzmem opremu da se ukljucim u wireless mrezu koja ce valjda do tada da zazivi.
Prema nekim proracunima za oko 8 meseci cu da isplatim ulaganje na smanjenju telefonskog racuna.
Eto
 
Odgovor na temu

torbica
Zoran Torbica
community manager
Vracar, Beograd

Član broj: 187
Poruke: 1780
*.yubc.net

ICQ: 36726092
Sajt: www.aikstednja.rs


+1 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU01.11.2002. u 03:08 - pre 260 meseci
moguca resenja
dva projekta su fazi pripreme
* udruzuzenje korisnika (januar 2003?)
* wireless community network - nek pricaju bc i random....
www.aikstednja.rs mesec stednje 2010/ www.snajper.rs servis za media planiranje na Internetu
 
Odgovor na temu

B o j a n
eCTRL
EU

Član broj: 1178
Poruke: 2925
*.verat.net

Jabber: bc@default.co.yu
Sajt: default.co.yu/~bc


+1 Profil

icon Re: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU03.11.2002. u 10:52 - pre 260 meseci
Ok, let's talk .... da drobimo ovde ili u zasebnoj temi?

"It's okay, I'm just admiring to the shape of your skull!" -- Dr. Gonzo
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: YUISPA: obavestenje svim korisnicima Interneta u YU

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 11928 | Odgovora: 55 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.