Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Hakeri mogu da parališu elektronski nervni sistem države - Crna ruka srpskog anđela

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Hakeri mogu da parališu elektronski nervni sistem države - Crna ruka srpskog anđela

[ Pregleda: 3220 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
Poruke: 5814
*.dialup.neobee.net.



+105 Profil

icon Hakeri mogu da parališu elektronski nervni sistem države - Crna ruka srpskog anđela07.05.2005. u 12:30 - pre 230 meseci
Cr­na ru­ka
Srp­skog andjela

Vi­o­le­ta TA­LO­VIĆ
06.05.2005, 18:29:33

RA­TO­VI se sve če­šće sa bo­ji­šta se­le u vir­tu­el­ni svet in­for­ma­ci­ja. Ume­sto ma­siv­nih uko­pa­nih voj­ski u kr­va­vim is­cr­plju­ju­ćim bor­ba­ma, ma­le, iz­u­zet­no mo­bil­ne sna­ge naoružane in­for­ma­ci­ja­ma, uda­ra­ju ve­li­kom br­zi­nom na neo­če­ki­va­na me­sta. Po­bed­nik je ona stra­na ko­ja uspe­va da brže ana­li­zi­ra i eks­plo­a­ti­še in­for­ma­ci­je. Do­mi­na­ci­ja u sve­tu teh­no­lo­škog spek­tra po­sta­la je pred­u­slov za ko­nač­nu po­be­du.
Rat­ni­ci u in­for­ma­ci­o­nom ra­to­va­nju su države, voj­ske, te­ro­ri­sti, in­du­strij­ski kon­ku­ren­ti, ha­ke­ri. Neo­vla­šeć­no ro­va­re­ći po tu­đem mrežnom si­ste­mu i me­nja­ju­ći ba­ze po­da­ta­ka, ha­ke­ri su odav­no re­al­na opa­snost i za naj­ra­zvi­je­ni­je ze­mlje. Ko su ha­ke­ri, ko­li­ki je nji­hov re­al­ni uti­caj i šta su sve u sta­nju da uči­ne dok ro­va­re po sa­vre­me­nim i za­šti­će­nim si­ste­mi­ma?
- Ha­ke­ri neo­vla­šće­no ula­ze u tu­đu in­for­ma­ci­o­nu mrežu, kra­du in­for­ma­ci­je i dru­ge uslu­ge, nad­gle­da­ju rad si­ste­ma, na­ru­ša­va­ju nje­gov si­stem za­šti­te i ima­ju ne­ve­ro­vat­nu moć - kaže za "No­vo­sti" mr De­jan Vu­le­tić, ka­pe­tan pr­ve kla­se iz In­sti­tu­ta za stra­te­ška is­tra­ži­va­nja u Be­o­gra­du, je­dan od ret­kih struč­nja­ka u na­šoj ze­mlji ko­ji se ba­vi ha­ker­skim ra­to­va­njem. - Ha­ke­ri su ve­li­ka opa­snost i za voj­sku jer je i sa­vre­me­no na­o­ru­ža­nje ra­ču­nar­ski za­vi­sno. Na­pa­da­ju­ći ci­vil­ne i voj­ne ra­ču­na­re oni mo­gu da pa­ra­li­šu elek­tron­ski ner­vni si­stem dru­štva.
Da ne­ma pot­pu­no bez­bed­nog si­ste­ma po­tvr­di­la je i Voj­na agen­ci­ja za bez­bed­nost SAD (DI­SA). Pre­ma nje­noj pro­ce­ni 88 od­sto ame­rič­kih voj­nih ra­ču­nar­skih si­ste­ma ose­tlji­vo je na ne­ki ob­lik in­for­ma­ci­o­nog ra­to­va­nja. Po­sle­di­ce su kra­đa, uni­šte­nje, čak i ras­pad si­ste­ma. Svo­je­vre­me­no je i ča­so­pis "Tajm" ob­ja­vio in­for­ma­ci­ju da je Sa­dam Hu­sein od­bio po­nu­du ho­land­skih ha­ke­ra da, za na­kna­du od mi­lion do­la­ra, raz­li­či­tim sabotažama na ra­ču­na­ri­ma ame­rič­ke voj­ske na Bli­skom is­to­ku, iza­zo­vu zbr­ku, osu­je­te raz­me­štaj tru­pa i ta­ko spre­če in­va­zi­ju. Ko­li­ko je na­šim ha­ke­ri­ma mo­gu­će ući u trag?
- U su­ko­bu NA­TO i na­še ze­mlje per­ma­nent­no je vo­đe­no ha­ke­r­sko ra­to­va­nje - kaže mr Vu­le­tić. - Kre­a­tiv­nost ko­ju su ta­da po­ka­za­li na­ši ha­ke­ri na In­ter­ne­tu nad­ma­ši­la je pro­tiv­ni­ke ko­ji su ima­li ne­u­po­re­di­vo ja­če re­sur­se. Ne­for­mal­ni ti­mo­vi pred­vo­đe­ni "Cr­nom ru­kom" i "Srp­skim an­đe­li­ma" vo­di­li su pra­vi vir­tu­el­ni rat. Od na­pra­ve ko­ja je ve­ći­ni služila kao pi­sa­ća ma­ši­na i ma­ši­na za igri­ce, ra­ču­nar je po­stao snažno oružje ogrom­ne upo­treb­ne vred­no­sti.
Ko­ri­sni­ci In­ter­ne­ta i lič­no su se mo­gli uve­ri­ti u za­u­ze­tost NA­TO saj­ta, oba­ra­nje broj­nih saj­to­va ko­sov­skih Al­ba­na­ca i ser­ve­ra ame­rič­ke mor­na­ri­ce. Jed­na od po­ru­ka "Cr­ne ru­ke" bi­la je da­će za sva­ki to­ma­havk obo­ri­ti po je­dan ser­ver. Ogrom­nim ko­li­či­na­ma bes­ko­ri­snih in­for­ma­ci­ja za­gu­ši­va­li su ser­ver i us­kra­ći­va­li ser­vis. U voj­nom smi­slu, ovaj na­pad ni­je imao pu­no efek­ta, ali je u mar­ke­tin­škom bio pra­va ka­ta­stro­fa.
"Srp­ski an­đe­li" od­lu­či­li su se za sup­til­ni­ju va­ri­jan­tu. Di­stri­bu­i­ra­li su po­dat­ke o ci­vil­nim žrtvama i ra­za­ra­nji­ma. Sajt NA­TO sva­ko­dnev­no je bio bom­bar­do­van sa po dve hi­lja­de po­ru­ka. Na­pa­di na ser­ver po­du­da­ri­li su se sa iz­me­na­ma saj­to­va ame­rič­ke voj­ske i vla­de. Iako ser­vi­si do­de­lje­ni za ko­or­di­na­ci­ju bom­bar­do­va­nja ni­su bi­li po­go­đe­ni, ko­mu­ni­ka­ci­o­na in­fra­struk­tu­ra ima­la je za­sto­je. I port­pa­rol Be­le ku­će mo­rao je da po­me­ne da su zbog "unu­tra­šnjih kva­ro­va" mo­ra­li da bu­du "oflajn" ne­ko vre­me. Eks­per­ti ni­su mo­gli da pre­ne­breg­nu po­da­tak da su Sr­bi pre­u­ze­li ini­ci­ja­ti­vu na In­ter­ne­tu od Ame­ri­ka­na­ca, tvo­ra­ca svet­ske mreže.
- "Srp­ski an­đe­li" do­šli su do spi­ska svih age­na­ta bri­tan­ske taj­ne službe MI6, ko­ji de­lu­ju ši­rom sve­ta - kaže naš sa­go­vor­nik. - Ob­ja­vlji­va­nje li­ste iza­zva­lo je po­met­nju u ra­du ove službe, to je bi­la jed­na od naj­bo­lje ču­va­nih taj­ni u En­gle­skoj.
Ha­ker­skih žrtava kod nas go­to­vo da ni­je bi­lo. Ra­ču­nar­ski si­ste­mi voj­ske, MUP-a, Sa­ve­znog za­vo­da za sta­ti­sti­ku, fi­zič­ki su odvo­je­ni od jav­nih i dru­gih ra­ču­nar­skih mreža. Go­to­vo sve stra­ni­ce ju­go­slo­ven­skih pro­vaj­de­ra, po­li­tič­kih par­ti­ja i fir­mi na­pa­da­ne su sin­hro­ni­zo­va­no. Sve ha­ko­va­ne stra­ni­ce bi­le su re­gi­stro­va­ne kod "Ne­tvork so­lušn", naj­ve­će fir­me za re­gi­stro­va­nje do­me­na.
Ame­rič­ki struč­nja­ci ko­ji se ba­ve za­šti­tom ra­ču­na­ra isto­vre­me­no su kre­nu­li u ob­ra­čun i sa do­ma­ćim ha­ke­ri­ma. Kad je FBI po­kre­nuo opsežnu ak­ci­ju pro­tiv njih, ha­ke­ri su to shva­ti­li kao ko­pa­nje rat­ne se­ki­re. Saj­to­vi Se­na­ta i FBI bi­li su da­ni­ma ne­pri­stu­pač­ni, Bez­bed­no­sna agen­ci­ja sve­tu se prav­da­la da su ukra­de­ne sa­mo op­šte in­for­ma­ci­je, a da se po­ver­lji­vi do­ku­men­ti do­bro ču­va­ju. Po­sle bom­bar­do­va­nja ki­ne­ske am­ba­sa­de srp­skim i ru­skim ha­ke­ri­ma pri­klju­či­li su se i ki­ne­ski. Za ne­pun sat obo­ri­li su još tri saj­ta ame­rič­ke vla­de i upa­li na sajt ame­rič­kog no­sa­ča avi­o­na Ni­mic.
Ha­ke­ri je­su mo­ra za bez­bed­nost mreže i vla­sni­ke po­ver­lji­vih in­for­ma­ci­ja. Ali, da su re­spek­to­va­ni go­vo­ri po­da­tak da je ode­lje­nje od­bra­ne SAD ha­ker­sku kon­fe­ren­ci­ju pre­tvo­ri­lo u re­grut­ni cen­tar. Naj­bo­ljim i naj­bi­stri­jim nu­đen je po­sao struč­nja­ka za bez­bed­nost. Mo­nej, zva­nič­nik vla­de, ha­ke­ri­ma je re­kao da je ode­lje­nje od­bra­ne sa­mo u jed­noj go­di­ni zabeležilo 22.124 oči­gled­na na­pa­da na svo­je ra­ču­na­re. Sva­ki na­pad ko­štao je 1,5 mi­li­o­na do­la­ra. Od­bra­ni je ta­ko na­ne­ta šte­ta od 25 mi­li­jar­di do­la­ra.

KI­BER RA­TO­VA­NjE
U ORU­ŽA­NOM su­ko­bu ra­ču­nar­ske na­pa­de sme­ju da vo­de sa­mo pri­pad­ni­ci oružanih sna­ga uz pa­žlji­vu pro­ce­nu šte­te pro­tiv­ni­ka. Obje­kat ki­ber na­pa­da je sve što po­ve­zu­ju, po­kre­ću i opslužuju ra­ču­na­ri (voj­ni i ra­ču­nar­ski si­ste­mi, si­ste­mi državne upra­ve, si­ste­mi za kon­tro­lu va­zdu­šnog i že­le­znič­kog sa­o­bra­ća­ja, si­stem za snab­de­va­nje ga­som, vo­dom i stru­jom). Sa­rad­nik Pen­ta­go­na i spe­ci­ja­li­sta za ra­ču­nar­ske mreže Džon Ar­kvi­la, za­pa­njio je jav­nost pi­sa­njem sce­na­ri­ja o ki­ber­skom ra­to­va­nju pro­tiv ko­ga ni je­dan ame­rič­ki bom­bar­der ne bi mo­gao ni­šta. On je vi­deo eks­plo­zi­ju atom­skih cen­tra­la, ru­še­nje bra­na, ali uni­šta­va­njem iz­nu­tra, pre­ko ra­ču­nar­ske mreže.
Eks­trem­ne gru­pe u Fran­cu­skoj iz­vr­ši­le su na­pa­de na ne­ko­li­ko vla­di­nih ra­ču­nar­skih cen­ta­ra, a Ki­na i Ru­si­ja su jav­no pri­zna­le šte­tu ko­ju bi ki­ber na­pa­di mo­gli da na­pra­ve. Dva ofi­ci­ra ki­ne­ske ar­mi­je na­gla­si­li su opa­snost od ši­re­nja in­for­ma­tič­kog vi­ru­sa za­rad us­po­sta­vlja­nja voj­ne ravnoteže iz­me­đu Ki­ne i SAD.

http://www.novosti.co.yu/vest.php?vest=40154&rubrika=Društvo

[Ovu poruku je menjao secret dana 15.05.2005. u 14:22 GMT+1]
 
Odgovor na temu

Ivan Dimkovic

Administrator
Član broj: 13
Poruke: 16687
*.dip.t-dialin.net.



+7173 Profil

icon Re: Hakeri mogu da paralisu elektronski nervni sistem drzave15.05.2005. u 00:38 - pre 230 meseci
Citat:

- "Srp­ski an­?e­li" do­?li su do spi­ska svih age­na­ta bri­tan­ske taj­ne slu?be MI6, ko­ji de­lu­ju ?i­rom sve­ta - ka?e na? sa­go­vor­nik. - Ob­ja­vlji­va­nje li­ste iza­zva­lo je po­met­nju u ra­du ove slu?be, to je bi­la jed­na od naj­bo­lje ?u­va­nih taj­ni u En­


Ma, mnogo smo jaki :-) DDoS-ovanje public NATO servera je poduhvat vredan nobelove nagrade - sigurno ce odluciti WWIII.

A dolazenje do MI6 podataka je, IIRC, bilo zahvaljujuci krtici u toj sluzbi - sto je svakako za svaku pohvalu kao obavestajni rad, mislim te stvari su bitne u ratu a ne nekakvi "web 'akeri"

Citat:

Eks­per­ti ni­su mo­gli da pre­ne­breg­nu po­da­tak da su Sr­bi pre­u­ze­li ini­ci­ja­ti­vu na In­ter­ne­tu od Ame­ri­ka­ana­c


Da, pogotovu u momentima kada je online bilo nekoliko stotina masina u Srbiji usled nedostataka struje koju su iskljucili "bombarderi koji ne mogu nista"

What a load of crap.

Mozda nisu mogli da vide nato.int iz Srbije, pa umislili da su unistili globalni backbone.

[Ovu poruku je menjao Ivan Dimkovic dana 15.05.2005. u 01:47 GMT+1]
DigiCortex (ex. SpikeFun) - Cortical Neural Network Simulator:
http://www.digicortex.net/node/1 Videos: http://www.digicortex.net/node/17 Gallery: http://www.digicortex.net/node/25
PowerMonkey - Redyce CPU Power Waste and gain performance! - https://github.com/psyq321/PowerMonkey
 
Odgovor na temu

axez

Član broj: 1021
Poruke: 1388
*.nat-pool.nsad.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Hakeri mogu da paralisu elektronski nervni sistem drzave15.05.2005. u 00:40 - pre 230 meseci
Citat:
Ivan Dimkovic: What a load of crap.



Uze mi rec iz usta...;)
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Hakeri mogu da parališu elektronski nervni sistem države - Crna ruka srpskog anđela

[ Pregleda: 3220 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.