Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Online kupovina uz isporuku u inostranstvu

[es] :: E-Kupovina :: Online kupovina uz isporuku u inostranstvu

[ Pregleda: 4377 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Online kupovina uz isporuku u inostranstvu20.03.2005. u 23:40 - pre 231 meseci
Zanima me sta trebam da uradim ukoliko se Billing i Shiping adresa ne poklapa. Zapravo, hocu da svojom (domacom) Visa internet karticom platim robu tako da ona stigne na adresu u inostranstvu. Koliko sam ovlas pogledao ponegde je potrebno da valjda saljem faksom pismenu saglasnost, dok na nekim drugim mestima pise da trebam sa svojom bankom da dogovorim da autorizuju transakciju. Zasto uopste upisujem Billing adresu?, tj. da li mogu (posto je i prodavnica i dostava u USA) da napisem istu billing i shiping adresu, a da sve troskove platim karticom preko net-a?
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

Ronald

Član broj: 14148
Poruke: 127
*.108.eunet.yu.



Profil

icon Re: Online kupovina uz isporuku u inostranstvu21.03.2005. u 14:18 - pre 231 meseci
Billing adresu upisujes da bi prodavac bio siguran da kartica nije ukradena jer prilikom autorizacije tvoja banka salje podatke o tvojoj billing adresi, prodavac to uporedjuje i procenjuje rizik pre nego ti odobri transakciju.Veci broj Internet shopova ne zeli da isporucuje robu ako su Billing i Shipping adresa razlicite ,ali ako si pronasao prodavca koji hoce da posalje robu na takav nacin on ti obicno trazi i neke dodatne elemente sigurnosti , recimo da posaljes faksom skeniran ID tj licnu kartu ili vozacku dozvolu ili pasos ili da skeniras samu karticu i posaljes je na njegov broj faxa.U principu to zavisi o tome kako se dogovoris sa njim.Znaci prvo mu napisi mail i pitaj ga dali zeli da odobri takvu vrstu transakcije i sta ti je potrebno dodatno da uradis.Ako ti dozvoli takvu transakciju spremi se da posaljes fax na njegov broj telefona sa kopiranim podacima koje sam ti gore naveo.
Ako fax saljes od kuce a pritome si na staroj centrali imaj u vidu da postoji mogucnos da ces posle jedno 10 pokusaja slanja faksa u USA uspeti da ga posaljes ali i da ce ti telefonski racun samo zbog tog faksa biti veci za jedno 1000 din.Je**ga lose telefonske veze.
Obavezno prvo procitaj Shipping info na sajtu prodavca i ako ti tamo pise da je moguce samo slanje paketa na Billing adresu , nemoras se truditi ni da pises mail , sigurno nece napraviti izuzetak , oni se drze tih svojih pravila "ko pijan plota" Posebno obracaju paznju kad vide da kartica dolazi sa nasih prostora tj Balkana jer je ovde razvijen internet fraud tj kradja internet kartica i jos uvek smo na crnoj listi, za pocetak ti predlazem da mu napises mail u poslovnoj formi i da ga ljubazno zamolis da ti odobri transakciju. To dokazuje tvoju ozbiljnost kao kupca i povecava kod njega poverenje u tebe da karticu nisi ukrao i da se radi o ozboljnom coveku.Ako neznas dobro Engleski zamoli nekog da ti ispravi greske i da ti pismo bude koncizno i da jasno pokazuje kakve informacije trazis jer u protivnom retko ko ce se smarati sa tobom i razmisljati sta si hteo da kazes u mailu.U najvecem broju slucajeva nece ti dozvoliti da sam plasiras porudzbinu na sajtu i razvlacice te mailovima jedno 5 dana da bi se dodatno uverili da kartica nije ukradena.Za svo to vreme kartica mora da ti bude otkljucana za naplatu.Ali ipak sve zavisi od samog Prodavca neki toliko komplikuju stvar da cak moras faksom da saljes pored svega ovog i izvod sa deviznog racuna iz banke i nekava pismena odobrenja banke i milion drugih gluposti.Ono sto je moj licni utisak to je da ako ti je porudzbina sitna recomo do nekih 20 $ tesko da ce da se uopste smaraju sa tobom ali ako je nesto vrednija porudzbina do nekih recimo 100$ ili vise onda imas sanse , ali to je moj licni utisak.Jos jedna korisna stvar je recimo korisna a to je proveriti dali Internet shop ima korisnicki sertifikat na recimo www.bizrate.com i tamo proveriti kakav im je rejting, ako imaju dobar rejting veca je verovatnoca da ce ti pozitivno resiti transakciju i da neces biti prevaren..Opet pricam po mom licnom iskustvu.

Pozdrav...
 
Odgovor na temu

Goran Rakić
Beograd

Član broj: 999
Poruke: 3766

Sajt: blog.goranrakic.com


+125 Profil

icon Re: Online kupovina uz isporuku u inostranstvu21.03.2005. u 16:40 - pre 231 meseci
OK, sada mi je jasnije - hvala. Inace na samom sajtu pise da ako porucujem na adresu koja je razlicita od billing adrese moram poslati faksom pismenu saglasnost tako da verujem da podrzavaju sve ovo.

Uostalom Amazon ima Gift opciju, pa ne bi trebalo makar tu (iako je cena malo veca nego u direktnoj kupovini od proizvodjaca) da bude bilo kakvih problema.
http://sr.libreoffice.org — slobodan kancelarijski paket, obrada teksta, tablice,
prezentacije, legalno bez troškova licenciranja
 
Odgovor na temu

[es] :: E-Kupovina :: Online kupovina uz isporuku u inostranstvu

[ Pregleda: 4377 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.