Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Koliko mladi piju? – Istraživanje

[es] :: Nauka :: Koliko mladi piju? – Istraživanje

[ Pregleda: 13382 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Koliko mladi piju? – Istraživanje06.12.2004. u 15:00 - pre 236 meseci


Sa koliko godina mladi u Srbiji imaju prvi kontakt s alkoholom? Koliko često mladi piju? Koliko se opija? da li kombinuje alkohol i psihoaktivne supstance (droge), koji su glavni motivi? Kakav uticaj ima porodično okruženje na zloupotrebu alkohola ?

Istraživanje beogradskog Gentra za proučavanje alternativa, kao deo šireg naučnog projekta pod nazivom "Status i uloga omladine na prelazu vekova", obuhvatilo je 3.111 ispitanika uzrasta izmedu 17 i 33 godma, iz svih krajeva Srbije.

Prema zanimanju, ispitanici su su bili podeljeni u četiri grupe:
- srednjoškolska,
- studentska,
- zaposlena i
- nezaposlena omladina.

Podaci su prikupljani sredinom prošle godine.


Prvi put

Odgovori na pitanje: Koliko ste imali godina kada ste prvi put pili alkoholna pića više od nekoliko gutljaja?

Pokazali su da 25 % ispitanika nikada nije probalo alkohol. Najveći broj mladih imao je prvo iskustvo s alkoholom u 15. godini. Devojke, u skoro 39 % slučajeva, nisu probale alkohol više od nekoliko gutljaja, dok to iskustvo nema samo 11,3 % ispitanika muškog pola. Devojke, takođe, na kasnijem uzrastu nego dečaci imaju prvi kontakt s alkoholom. Ovo tumačimo i time da je pijenje deo tzv. muške kulture ili muškog modela ponašanja. Naša sredina je uvek tolerantnija prema pijenju muškaraca nego žena.


Koliko često piju?

Ovaj aspekt ponašanja ispitivan je preko pitanja: Navedite broj dana, u proteklom mesecu, tokom kojih ste popili najmanje jedno piće dnevno?

Ispitanici muškog pola su za oko tri puta više konzumirali alkohol od ženskog dela populacije:
- 18 % muške omladine i
- 51,47 % ženske omladine nije pilo alkoholna pića. Najdrastičniji podatak je da je 6 % muškaraca pilo najmanje jedno piće dnevno u periodu od 20 do 29 dana, a 3,4 % je konzumiralo alkohol svih trideset dana. U alkohologiji se smatra da pojedinac koji ima neodoljivu potrebu za konzumiranjem samo jednog pića dnevno jeste zavisnik od alkohola.


Opijanje

Postavljajući pitanje: Navedite broj dana u proteklom mesecu, tokom kojih ste popili pet ili više alkoholnih pića za redom u kratkom vremenskom periodu (od par sati)? želeli smo da vidimo da li se, i u kojoj meri, mladi opijaju.

Upečatljiva je razlika u polnoj strukturi: ženski pol nije se opijao u nešto više od 82,7 % slučajeva, dok muškarci nemaju iskustvo opijanja u 45,2 % slučajeva. U celom uzorku 36 % mladih se opijalo bar jednom mesečno. Naročito je ugrožena grupa mladih muškaraca koja se opijala više od 10 dana: njih je oko 5 %.


Alkohol i droga

Kombinovanje alkohola i psihoaktivnih supstanci (droga) predstavlja značajan faktor rizika za nastanak različitih problema u ponašanju. Mladi u preko 90 % slučajeva nemaju iskustva kombinovanja alkohola i PAS. Medutim, 8,3 % ispitanika se izjasnilo da "povremeno meša alkohol i PAS", a skoro 1 % ispitanika je izjavilo da "gotovo uvek" to čini. Mladići tri puta više povremeno mešaju alkohol i PAS od žena/devojaka, a alkohol i PAS znatno više mešaju mlađi ispitanici od starijih. Ovi rezultati potvrdjuju jednu od teza stručne javnosti - da je specifičnost "novih generacija" (i novih zavisničkih modela ponašanja), koje su odrastale u vremenu kriza 90-ih, upravo politoksikomanija.


Motivi

Mladi najčešće piju jer smatraju da će im alkohol poboljšati raspoloženje ili ih opustiti (33,3 %). Drugi motiv je druženje (16,7%). Znači, u najvećem broju slučajeva pijenje ima socijalnu funkciju, ali i funkciju psihičke relaksacije.

Porodično okruženje

Mladi koji žive u porodicama gde ima ili je bilo čestih problema zbog pijenja roditelja, dva-tri puta češće piju alkohol nego omladina koja nije iskusila život u alkoholičarskim porodicama. Zatim, mladi iz porodica gde su prisutni problemi zbog pijenja kod oba roditelja, pet puta češće mešaju alkohol i droge nego mladi iz porodica gde alkoholizam nije prisutan.

U strukturi razloga ili motiva za upotrebu alkohola, mladi iz porodica gde česte probleme zbog pijenja imaju i otac i majka, u 17,6 % slučajeva navode "loša osećanja ili raspoloženje" kao motiv za pijenje, dok je, u onim porodicama gde nema alkoholizma roditelja, ovaj motiv prisutan u samo 2,2 % slučajeva.

Mladi koji su živeli (ili žive) u porodicama u kojima je bilo svada znatno više upotrebljavaju alkohol: za 20 % više. Takođe, dva puta češće opijaju se mladi iz onih porodica u kojima ima svadja nego mladi koji su iskusili život u porodičnoj harmoniji. Zatim, 24 % mladih iz porodica u kojima je bilo "veoma čestih svada" povremeno meša alkohol i droge, gde su svadje bile "česte" - to čini 14,5 % mladih, a gde nije bilo svadja - alkohol i droge meša 4,7 % ispitanika.

Ovi rezultati ukazuju na to da je porodična harmonija značajan zaštitni faktor u odnosu na zloupotrebu alkohola, kao i da je porodična dezorganizacija indikovana čestim svađama značajan faktor rizika za zloupotrebu alkohola.

dr Aleksandar Jugović, sa Katedre za prevenciju i resocijalizaciju poremećaja u ponašanju Defektološkog fakulteta u Beogradu

Prikačeni fajlovi
 
Odgovor na temu

Aleksandar Marković
Part Time Freelance Journalist

Član broj: 219
Poruke: 5220
*.mediaworksit.net.

Sajt: www.akcenat.info


+8 Profil

icon Re: Koliko mladi piju? – Istraživanje08.12.2004. u 16:48 - pre 236 meseci
Srodna tema:
Put u drogu - Istraživanje - Uzorak činilo 3.111 mladih iz svih krajeva Srbije, na uzrastu 17-35 god
 
Odgovor na temu

Nabukodonosor
Marjan Bažalac
Kraljevo

Član broj: 17066
Poruke: 6463
*.vdial.verat.net.

Jabber: nabukodonosor@elite.....
ICQ: 235843000
Sajt: https://www.toolsify.com


+565 Profil

icon Re: Koliko mladi piju? – Istraživanje09.12.2004. u 00:23 - pre 236 meseci
Mislim da na to dosta uticaja ima okolina, ali to ne sme da bude opravdanje sto je neko sa 17-18 godina alkoholicar. Evo vidite i sami kako je u Rusiji, ali kazem tome je razlog samo okolina koja od malih nogu navikava decu na tako nesto. Kad ljudi daju deci od 5-6 godina da probaju pivo i slicno. Tako se pocinje. Tako dete shvata da je to sasvim OK, a kasnije dolazi pod drugi snazan uticaj: drustvo. Ako je neko dovoljno labilan kao licnost, eto mu jos jednog poroka. Jer to je u stvari cool i ne daj boze da on kaze u drustvu da on ne pije. Ma ajte molim vas! I sve je veci procenat ovakve dece, a sve su nam losiji srednjoskolci po obrazovanju, pa vi nadjite tangencijalu.
Have you ever had a dream that you were so sure was real? What if you were unable to wake from
that dream? How would you know the difference between the dream world...and the real world?

www.toolsify.com
 
Odgovor na temu

[es] :: Nauka :: Koliko mladi piju? – Istraživanje

[ Pregleda: 13382 | Odgovora: 2 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.