Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Teorija Relativnosti

elitemadzone.org :: MadZone :: Teorija Relativnosti
(Zaključana tema (lock), by Tyler Durden)
Strane: << < .. 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 425002 | Odgovora: 2583 ] > FB > Twit

Postavi temu

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
*.bih.net.ba.



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti09.12.2004. u 06:52 - pre 236 meseci
Cibernoid, ne samo da „podsjećaju na Doplerov efekat“ nego se mogu i striktno primijeniti (a jednostavnije su i lakše se pamte).
Ja u nekoliko prethodnih poruka izbjegavam pomenuti mjerenje iz K0 u K' i obratno (u odnosu na.... i obratno), kako bi se sadržao u oblasti „klasične fizike“ i tvoje „vektorske baze“ u: 1.(za „posmatrača“) u K0 u odnosu na: a) K0 i b) K' ; te 2. (za „posmatrača“) u K' (kada se „komotno“ ovo crtkano K' može zamijeniti sa K0) u odnosu na: a) K' i b) K0. Ovo ću objašnjvati sa „ptičicom“ pored otvorenog prozora „tvog“ vagona, koja leti istom brzinom i smjerom kao ti ( i promjenom njene brzine, silama sa „osloncem“ u „tvojoj“ i „mojoj“ bazi). Nego, da ne bi prerano prešli u novu oblast, zadržimo se na ona tvoja četiri primjera „konstantnosti brzine“ c („u svima sistemima, neovisno od kretanja sistema, izvora, posmatrača“).
1. Brzinu c definišemo u vrijeme i na mjestu kada vršimo „sinhronizovanje“ naših satova, etalona (jedinica mjere), instrumenata,... (dakle, zajedno i u istim uslovima);
2. Kada smo „razdvojeni“(prostorno: (ali – sada) ti u Japanu, ja u Australiji; ili vremenski: (ali – na istom mjestu, Avali na primjer) ja u srednjem vijeku , ti sada), svako u svom sistemu će opet koristiti sve utvrđene atribute brzine c, meni su bitne „iste“ jedinice mjere;
3. Šta god „vidjeli“ (u onom drugom sistemu u odnosu na nas) mi ćemo tom istom brzinom mjeriti i u „vlastitom“ i u onom „drugom“ sistemu;
4. Upravo, taj smisao imaju: Ajnštajnove, Lorencove i „Sprečine“ jednakosti; samo što Sprečo tvrdi da će tako biti ma koju „skalarnu vrijednost“ brzine c koristili, a Ajnštajn i Lorenc se „vežu“ za brzinu svjetlosti u vakumu (dakle, moje jednakosti obuhvataju i njihov slučaj). U tom smislu sam ranije pomenuo da ne negiram Ajnštajnove i Lorencove jednakosti, već tumačenje tih jednakosti.
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti09.12.2004. u 07:07 - pre 236 meseci
Ako nisi primetio tvoje 4 tacke nisu u skladu sa klasicnom fizikom.
Citat:
nego se mogu i striktno primijeniti (a jednostavnije su i lakše se pamte).
Primeni ih na MM eksperiment i pokazi zasto se interferenciona slika ne menja sa zakretanjem aparature ili izracunaj korekciju koju treba uneti u GPS ili pomeranje perihela Merkurove putanje ili ugao skretanja svetlosti koja prolazi pored Jupitera.
Citat:
a Ajnštajn i Lorenc se „vežu“ za brzinu svjetlosti u vakumu
Za to postoji dobar razlog, znas li koji?
Citat:
Brzinu c definišemo
Sta mislis pod tim "definisemo"?

#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
*.bih.net.ba.



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti09.12.2004. u 08:44 - pre 236 meseci
Tako, na primjer obojica imamo (svako u „svom“ sistemu) istu dužinu l0 = ct0 (što smo prethodno „sinhronizovali“, prije nego što si ti „otišao da se vozaš u konkordu“) i obojica ćemo u onom drugom sistemu imati tu istu dužinu (naprimjer PO2 = l0 = ct0 „okomito“ na pravac kretanja postavljeno ogledalo u MMeksperimentu): l0 = t' . Mjerimo li („svoju“ l0, ili „onu drugu“ t') istom brzinomc obojica ćemo dobiti i isto vrijeme:
, i to je tako za svako 0<v<c. „Problem iskrivljavanja prostora ili vremena“ nastaje kada tu matematičko-geometrisko-fizičku istinu primijenimo u nekom prethodnom ili narednom vremenskom trenutku („vremenska razdvojenost“) ili dužinu l0 jednostavno „premjestimo u prostoru“ (prostorna razdvojenost), pa taj isti matematički postupak primijenimo u „novim uslovima“ (što je A. Ajnštajn uradio izjavom: da je l0 u „mirovanju“ isto što i l' u „kretanju“). Naravno, „tvoja vektorska baza“ dat će tačne matematičke istine“ ( vektorska baza ili „tenzorski račun“ – sve jedno).
Brzinu "definišemo" tako što utvrdimo njene "atribute": 1. skalarnu vrijednost (u svim smjerovima i pravcima),2.Nepromjenljivost (konstantnost), 3. Jedinice mjere (sve tu u uslovima "mirovanja", dakle u sistemu u kojem se nalazimo).
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
*.bih.net.ba.



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti09.12.2004. u 09:15 - pre 236 meseci
Cibernoid, zaboravio sam pomenuti (vjerovatno za tebe najbitniju) talasnu dužinu i frekvenciju brzine c u „vakuumu“, jer imam u planu o tome govoriti kasnije. (Milane, kad ovdje ugledaš crtež, znat ćeš da sam uspio).
Prikačeni fajlovi
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti09.12.2004. u 09:35 - pre 236 meseci
Citat:
što je A. Ajnštajn uradio izjavom: da je l0 u „mirovanju“ isto što i l' u „kretanju“
Lenjir duzine l0 merim
1. kada on miruje u odnosu na mene
2. kada se on krece u odnosu na mene
Ajnstajn kaze da ta dva merenja daju razlicite rezultate.
Citat:
„Problem iskrivljavanja prostora ili vremena“ nastaje kada tu matematičko-geometrisko-fizičku istinu primijenimo u nekom prethodnom ili narednom vremenskom trenutku („vremenska razdvojenost“) ili dužinu l0 jednostavno „premjestimo u prostoru“ (prostorna razdvojenost), pa taj isti matematički postupak primijenimo u „novim uslovima“

Ne bas tim recima, ali je to otprilike tacno ono sto Ajnstajn kaze.
Samo sto to opet nije u skladu sa klasicnom fizikom.

#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
*.bih.net.ba.



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 07:40 - pre 236 meseci
Cibernoid, nikako da te „odvučem“ od Ajnštajnovog načina razmišljanja! Pa, naravno da nije u skladu sa klasičnom fizikom uspostaviti netačnu geometriju (pa kako ona „ne štima“, onda ćemo malo korigovati vrijeme, malo korigovati dužinu i doći do istinitog sadržaja – geometrijske sredine za 2l0 i ct). Čini mi se da sam se „sjetio sadržaja“ na koji ne ćeš moći primijeniti „Ajnštajnov lenjir“ („svaki sistem ima svoje jedinice mjere“), a to je talasna dužina i frekvencija svjetlosti koju konstatujemo u „vakumu“. Hoće li takva talasna dužina i frekvencija ostati za sve „posmatrače“ i „sisteme“?
 
0

salec

Član broj: 6527
Poruke: 1738
*.rcub.bg.ac.yu.



+25 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 10:22 - pre 236 meseci
Citat:
Cybernoid II: Ajnstajn kaze da ta dva merenja daju razlicite rezultate.


Ne.

Ta dva merenja daju razlicite rezultate, takav je ishod MM eksperimenta, osim ako Spreco ne da novo tumacenje.

A Ajnstajna niko i ne pita da li daju ili ne daju, nego kako predvideti rezultate slicnih eksperimenata. A isto pitanje ide i svakom ko da svoje tumacenje.

Spreco, pratim sve vreme ovu temu i jos uvek mi nije jasno sta hoces da kazes. Jedan tako umro (cekajuci). Hajde molim te, daj prvo do cega si dosao, pa onda kad zinemo i kazemo "nemoguce", onda objasni natenane. Sta je po tebi stvarni rezultat MM eksperimenta? Da li hoces da kazes da se nista ne moze zakljuciti iz njega (za branitelje Ajnstajna: to jos uvek ne bi znacilo da TR ne vazi, nego samo da taj eksperiment, iako je bio inspirisuci, paradoksalno nije valjan primer) ili da se iz njega moze zakljuciti nesto sasvim drugo?
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 10:28 - pre 236 meseci
Citat:
Hoće li takva talasna dužina i frekvencija ostati za sve „posmatrače“ i „sisteme“?


Faza talasa ce biti ista za sve, frevkvencija i talasna duzina ce za svakog (ko se krece razlicitmo brzinom u odnosu na onog drugog) biti razlicita.
#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
*.bih.net.ba.



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 12:55 - pre 236 meseci
Salec, moram savladati bar početnu tehniku umetanja crteža na ovu stranicu (samo par linija i tačaka), a tek sam uspio nabaviti AutoCAD 14( dobio i knjigu).Šest mjeseci pokušavam ove dobre ljude (što imaju strpljenja da razgovaraju sa mnom) navesti na pristup sadržajima (kao da nikad nisu čuli za Ajnštajna) bez „dilatacije“ i „kontrakcije“- i ne ide. Imam komšiju (vršnjak, hodža) sa kojim se još uvijek „usaglašavam“ u osnovnim pojmovima „pogleda na svijet“. Ako ne uspijem Cibernoida vratiti „pravoj vjeri“(koji hoće sa mnom razgovarati), onda je uzaludan sav moj rad i trud (drugi niti hoće čuti šta imam kazati). Trenutno se „vrtim“ oko problema šta je uzrok a šta posljedica ( „šta je starije kokoš ili jaje“) „dilatacije vremena“ i „kontrakcije dužina“: matematika – fizička stvarnost ili obratno, fizička stvarnost – matematika. Ja vidim „Ajnštajnov logički promašaj u matematici“, a Cibernoid vidi „moj promašaj u tumačenju Ajnštajna i fizičke stvarnost“. Uzrok? Dva različita pristupa istom sadržaju (zato ga pokušavam odvratiti od „naučenog i neprirodnog, imaginarnog, načina razmišljanja“, kao da je bio u Americi na „ispiranju mozga“ i neda se). Da imam „čarobni štapić“ ja bih ga upotrijebio.
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
*.bih.net.ba.



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 12:56 - pre 236 meseci
Cibernoid, ako iz K0 (0,0) šaljem svjetlosne signale na krajeve dužine PO = l0 = ct0 , okomito postavljene na x-osu (pravac kretanja „inercijalnog sistema“ K' brzinom 0<v<c), onda mogu primijeniti istu geometrijsku optiku, (matematiku, tehniku) kao da dobijam (nazad u K0) svjetlosne signale sa dva različita mjesta u prostoru. Tako razmišljaj o vremenu (2t') kretanja svjetlosnog signala iz K0 do okomitog ogledala i nazad u K0 ili nakon odbijanja ponovo u K'. Ta slika, „događaj“, uslovljena je: brzinama 0<v<c, i dužinom PO, tj vrijeme t' je „definisano“ dužinom l0 i brzinama 0<v<c. Imamo tu tačno definisan pravougli trougao (bitan je ugao čiji je cos jednak vt'/ct'). Primijeniti iste te matematičke odnose na neki kasniji (ili raniji) trenutak (što mladom i čini mi se „bezabraznom“ M. Miloševiću ni napamet nije palo) znači upravo: narušiti zakone vremena i prostora („odreći se normalnih shvatanja o prostoru i vremenu“). Naši profesori nisu bili manje obrazovani od nas i u njihovim mnogobrojnim užbenicima se „objašnjava“ da dok nama (koji „mirujemo“) protekne vrijeme t >t' u sistemu koji se kreće (tako ćemo bar mi vidjeti, i doživiti „kada nam se brat, blizanac, vrati“) proteći će vrijeme t'. Matematičku podlogu (koja se da i „eksperimentalno provjeriti“) nalaze u (ct/2)2 – (vt/2)2 = (ct')2. Utvrditi to u jednom trenutku, pa isto to primijeniti u nekom narednom (ili prethodnom) trenutku upravo narušava geometriju prostora i vremena. I sad i tebi pitanje: Šta je starije „kokoš ili jaje“ (pogrešna matematika ili pogrešna naša shvatanja o prostoru i vremenu). Ne, ne napuštam Mmeksperiment, ali hoću da naglasim značaj trenutka t' i ugla čiji je sinus vt'/ct' = vt/ct, dakle ugla koji je određen bzinama c i v i koji je značajan za geometrijsku optiku.
 
0

salec

Član broj: 6527
Poruke: 1738
*.rcub.bg.ac.yu.



+25 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 14:21 - pre 236 meseci
Znaci... jos se ne zna sta i da li ista "cuci u grmu", a sagovornici su saradnici u lovu (samo nisu bas voljni da saradjuju, jer ne veruju da tu ista ima). Malo mi je sad jasnija rasprava...

Ali ipak, ne vidim onda motiv za sve ovo, velika je verovatnoca da ce u nekom trenutku da ti "sine" da je sve ipak na svom mestu, ipak je to sve poprilicno resetano svojevremeno, u vreme kada je bilo skroz novo i veoma neverovatno, od strane ljudi koji su bili pametniji od nas ili bar jednaki nekima od vas, a i nisu smatrali Ajnstajna za ne znam kakav autoritet. Oni bi ga sigurno radije i lakse "oborili" tada, samo da su mogli. Mada, ako ovakva rasprava ima svoje argumente, a ipak na kraju ne bude ulovila nista, onda ce to znaciti da popularni i skolski prikazi i objasnjenja MM eksperimenta zakidaju na detaljima, sto je vazna primedba gradivu.
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 14:57 - pre 236 meseci
Citat:
Ako ne uspijem Cibernoida vratiti „pravoj vjeri“

Fizika ima empirijski, a ne religijski (estetski) pristup interpretaciji sveta oko nas.
Citat:
Šta je starije „kokoš ili jaje“ (pogrešna matematika ili pogrešna naša shvatanja o prostoru i vremenu).

Kako vremenom dobijamo sve tacnije i detaljnije informacije o svetu oko nas,
tako se i matematika kojom se to kvantitativno opisuje komplikuje.
#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

Dakla
Danijelo Danijeli

Član broj: 35917
Poruke: 107
*.net.t-com.hr.



Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 15:25 - pre 236 meseci
JEDNO PITANJE.ja sjedim na stolici(mirujem)pokraj mene autocesta,i projuri kamion sa 100 km\h,osoba A ga vozi,a osoba B sjedi iza,u odnosu na mene kamion ima brzinu od 100 km\h,ali ono sto mene zanima je to,koliko brzinu imaju osobe A i B,u odnosu na mene znaci ja koji mirujem mjerim brzine??????HVALA
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
*.as54.tz.bih.net.ba.



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 15:54 - pre 235 meseci
Mislio sam da ćeš reagovati na onaj detalj: (ct']2 – (vt')2 = l02, koji se obistinjuje i za mene (koji sam ostao u K0) i za tebe (koji su u K'). Dok svjetlost (foton) stigne do „okomito postavljenog ogledala“ i meni se vrati proteći će vremenski interval 2t', taman će toliki vremenski interval proteći i dok foton (koji se odbije od „okomitog ogledala“ ) ne stigne do tebe u K'. Ni jednom od nas nije ni jedna dužina ni kraća ni duža , ni jednom od nas nije ni protekao drugačiji interval vremena i ni jednom od nas nije ni jedna od brzina drugačijim jedinicama definisana. Sve to možemo i „eksperimentalno provjeravati“, vrtiti film unazad, ..., vrtiti film usporeno,..., koristiti i neko c = c po želji (naravno, mora biti 0<v<c, da bi se događaj uopšte i obistinio). Šta nam ovdje može biti sporno?.
 
0

Cybernoid II

Član broj: 14852
Poruke: 528

Sajt: www.youtube.com/watch?v=7..


+1 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 17:15 - pre 235 meseci
Citat:
Šta nam ovdje može biti sporno?.

Sta koja velicina predstavlja. Koje su velicine zadate (podesene), a koje se
odredjuju? Koje velicine su zamisljene, koje izmerene i u kom referentnom sistemu
su izmerene. Kako to da eksperiment pokazuje da se interferenciona slika ne menja
sa zakretanjem aparature?


Ti mirujes u donosu na sebe u svom referentnom sistemu i za tebe je vremenski
interval u tvom referentnom sistemu izmedju slanja svetlosti do ogledala koje miruje
u odnosu na tebe na razdaljini l i vrati se nazad jednak t=2l/c.
(Praksa je da se velicina koja se odredjuje pise sama na levoj strani jednacine.)
Ti se kreces brzinom v u odnosu na mene u mom referentnom sistemu i za mene je
taj foton otisao od tebe, odbio se od ogledala i vratio se tebi za vreme mereno u
mom referentnom sistemu t'=2l/sqrt[1-(v/c)^2]/c.
Ta isti foton se krece brzinom svetlosti u odnosu na tebe u tvom referentnom
sistemu, i tom istom brzinom svetlosti u odnosu na mene u mom referentnom
sistemu. Ti meris da taj foton prelazi put duzine 2l u tvom referentnom sistemu, ja
sa druge strane merim da taj foton u mom referentnom sistemu prelazi put duzine
2l/sqrt[1-(v/c)^2]. Medjutim posto su dogadjaji foton je otisao i foton se vratio
za mene dva prostorno razdvojena dogadjaja ja cu informacije (putem merenja) o
tome dobiti sa zakasnjenjem zbog konacnosti brzine svetlosti, koje mogu da
izracunam na osnovu merenja tvoga polozaja. Kada uzmem to u obzir i izracunam
tzv. retardirane velicine dobicu t'. Strikno govoreci t' nije ono sto cu videti vec
retardirana vrednost sa korekcijom usled konacne brzine prostiranja svetlosti.

Citat:
ni jednom od nas nije ni jedna od brzina drugačijim jedinicama definisana.
Kako to onda da ja merim da je tvoja brzina u mom referetnom sistemu
jednaka v, a ti kada meris brzinu sebe u tvom referetnom sistemu dobijes da je tvoja brzina 0?
Da li mi mozda merimo brzinu dva razlicita objekta ili merino vektore brzine razlicitim vektorskim jedinicama?

Shvati to ovako
2 metra i 3 sekunde
kao
2 koraka levo i 3 koraka napred

Svako ima svoje levo i svoje napred iako mogu imati korake iste duzine.
#!/usr/bin/basho
mv frog ancient_pond
echo "Splash!"
 
0

sslavko
Auckland, NZ

Član broj: 17156
Poruke: 81
*.beotel.net.



Profil

icon Re: Teorija Relativnosti10.12.2004. u 22:24 - pre 235 meseci
U vreme pre Ajnstajna su naucnici bili toliko uvereni u postojanje etra da je to prakticno bilo prihvatano kao aksioma. Bilo je vec poznato kolika je brzina svetlosti kao i cinjenica da je ona konstantna i to se objasnjavalo nacinom njenog prenosenja kroz etar slicno prenosenju zvuka kroz vazduh. Majkelson i Morli su samo smislili nacin da i eksperimentalno dokazu postojanje etra, ali su na svoje veliko iznenadjenje dokazali suprotno, da njega nema. Onda je nastala konfuzija u naucnoj javnosti oko toga kako je moguce da je brzina svetlosti uvek konstantna a da nema referentnog, apsolutno mirujuceg medija preko koga se ona prenosi i koji odredjuje njenu brzinu. E tu je Ajnstajn dao svoje tumacenje tih pojava koje do sada niko nije uspeo da obori niti da ponudi bolje resenje. On je uveo relativnost vremena i prostora i na taj nacin obezbedio konstantnost brzine svetlosti. I zaista kada se covek bar malo posveti tim jednacinama, a za to ne treba mnogo vise od srednjoskolske matematke, ispada da se sve lepo uklapa. I opet da napomenem, to je Ajnstajnovo objasnjenje koje je mnogo puta do sada proveravano, sto naravno ne znaci da mora biti tacno, ali je za sada najpribliznije fizickoj stvarnosti.
"Klasicna fizika" ocigledno nije tacna jer ne moze da objasni zasto je c+v=c sto je u 60-im godinama ovog veka i eksperimentalno dokazano. Ovo c+v=c je matematicki nemoguce, odnosno moguce samo ako je v=0, ali u nasem stvarnom fizickom svetu je tako i bez pomoci TR je to nemoguce objasniti.
 
0

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Nedeljko
Član broj: 314
Poruke: 8632
*.dial.InfoSky.Net.



+2790 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti11.12.2004. u 00:03 - pre 235 meseci
Kada v nije nula, ne može nikako biti c+v=c. Tu se ne radi o sabiranju brzina, već o njihovom slaganju, koje se u TR ne opisuje matematičkom operacijom sabiranja, već sasvim drugom binarnom operacijom.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
0

sslavko
Auckland, NZ

Član broj: 17156
Poruke: 81
194.106.165.*



Profil

icon Re: Teorija Relativnosti11.12.2004. u 00:40 - pre 235 meseci
Citat:
Nedeljko: Kada v nije nula, ne može nikako biti c+v=c. Tu se ne radi o sabiranju brzina, već o njihovom slaganju, koje se u TR ne opisuje matematičkom operacijom sabiranja, već sasvim drugom binarnom operacijom.


Naravno, upravo sam hteo da naglasim da je ovim ocigledno da se u opisivanju fizickih pojava ne mogu koristiti matematicka pravila ne uzimajuci u obzir specificnosti tih pojava. Ajnstajn je to uzeo u obzir i dosao do pravila koja su se odrzala do danas.
I opet da naglasim da ne mora da znaci da je Ajnstajn u pravu, samo jos niko nije dokazao da nije, a njegove jednacine veoma dobro opisuju stvarnost i rezultate eksperimenata. Mozda eter zaista postoji samo ga MM eksperiment nije detektovao iz nama nepoznatih razloga. U tom slucaju cela TR bi verovatno pala u vodu ili bi bila radikalno izmenjena.
 
0

Sprečo
penzioner

Član broj: 27004
Poruke: 1229
*.bih.net.ba.



+33 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti11.12.2004. u 06:25 - pre 235 meseci
Sadržaj pretodnih (nekoliko) poruka je ono „ključno“, molim Vas, zadržimo se na tom sadržaju. Upravo smo „na pravom terenu“.
 
0

Nedeljko
Nedeljko Stefanović

Nedeljko
Član broj: 314
Poruke: 8632
*.dial.InfoSky.Net.



+2790 Profil

icon Re: Teorija Relativnosti11.12.2004. u 10:25 - pre 235 meseci
Slavko, očigledno mialimo na isto. Mislio sam samo da to izrazim preciznije. Matematička pravila je dozvoljeno primenjivati UVEK (što i jeste smisao matematike, da njeni stavovi imaju dedukivnu snagu), ali pri matematičkom modeliranju neke pojave se mora voditi računa o tome da taj matematički model opisuje to što modeliramo. Opisivanuje relativističkog slaganja brzina matematičkom operacijom sabiranja je isto toliko pogrešno koliko i opisivanje relativističkog slaganja bzina operacijom množenja.
Nije bitno koji su zaključci izvučeni, već kako se do njih došlo.
 
0

elitemadzone.org :: MadZone :: Teorija Relativnosti
(Zaključana tema (lock), by Tyler Durden)
Strane: << < .. 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 425002 | Odgovora: 2583 ] > FB > Twit

Postavi temu

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.