@T-Damir
U svom postu si rekao par istina, ali mnogo više pogrešnih stvari, zbog kojih si hvalisanje sa studijama elektrotehnike ipak trebao da izostaviš. Bez ljutnje. Pošto ja uvek dam obrazloženje za svaku opasku koju uputim, to ću, bez izuzetka, učiniti i danas.
Istina je da je Lamborghini proizvodio traktore i kosilice pre automobila, a ne Ferrari.
Istina je da Altec Lansing nije baš toliki mag kakvim ga (najviše na Balkanu) smatraju.
Neistine/zablude - ne daju se navesti taksativno, pa ću morati da razvijem nekakav ep na tu temu :) Napominjem da nisu sva pojašnjenja vezana za Tvoj post, što ćeš uvideti i sam.
Microsoft nije nikada (niti će ikada) proizvodio ni jedno jedino parče hardvera. M$ nema svoje HW pogone i sve što prodaje pod svojim imenom debelo plaća kooperantima da posao završe što je moguće bolje. Tako imamo M$ miševe, tastature, džojstike i još koješta (uključujući i X-box) što blage veze nema sa samim M$-om. To, naravno, ne umanjuje M$-ov uspeh u biznisu, ali čisto da se zna da NEstručnjaci NIKADA ne mogu pobediti stručnjake u nekoj oblasti (odnosno mogu, ali kada plate drugog da to učini za njih).
Altec Lansing je ranije bio zaista poštovan u audiofilskim krugovima. Krajem osamdesetih godina, Altec je počeo da se neartikulisano širi, time razvodnjavajući svoj uticaj u audiofilskim krugovima, čime je izgubio svoje najvernije konzumente. Epilog te priče je današnje Altecovo POTPUNO odsustvo iz tog segmenta tržišta. Pošto su nadjačani daleko kvalitetnijim proizvodima drugih proizvođača (među kojima je i Harman Kardon, sa kojim se, kako se da zaključiti iz Tvog posta, nikada nisi susreo), gubitnički su se povukli i odjednom počeli da glume neku veličinu u svetu u kome do tada uopšte nisu obitavali - kompjuterskom. Ludilo ide dotle, da se o neuspehu ćuti, kao da se ništa nije desilo.
Logitech je (sasvim logično) tu našao svoje mesto, uvidevši Altecovo tvrdoglavo nabijanje cena, a sve u ime neke stare slave. Nakon što je shvatio da se korisnici (low-budget) audio sistema ne lože na parolu "najskuplje-najbolje", Altec je već izgubio ogroman potencijal i tržište, koje je uveliko bilo preplavljeno raznim Kinezima i ostalim proizvođačima, među kojima se Logitech posebno izdvojio.
Deo koji najviše volim: SNAGA :)
Primećujem da RMS shvataš kao nešto što je sam Bog napisao i zalepio na zvučnike. Ili grešim?
Da krenemo otpočetka...
P.M.P.O., ili Peak Momentary Power Output (negde stoji i Peak Music Power Output) je totalno fiktivna mera, koja uzima u obzir maksimalnu snagu koju zvučnici mogu da emituju u momentima (???). U prevodu - notorna glupost. Još kada znamo da se za nazivnu PMPO "snagu" uzimaju vrednosti od najmanje 200-300, pa sve do 8000W!!! Pouka: PMPO ne uzimati u obzir ni prvog Aprila.
R.M.S., ili Root Mean Square, označava "maksimalnu kontinualnu snagu" koju sistem može da isporuči linearno, tokom dužeg perioda. U realnosti, dosta poštenije od PMPO vrednosti, ali i dalje svetlosnim godinama daleko od prave snage. U ovom slučaju, laž koju je u specifikacijama predstavio proizvođač nije toliko velika, a radi se o, takođe fiktivnoj meri, u narodu poznatoj kao "muzička snaga". E sad, pošto je gospodin T-Damir izveo zaključak, koji doslovno glasi:
Citat:
T-Damir:
Ako piše 2000W RMS ondaj je to 2 hiljade wati. Ako piše 500 W RMS onda je to pola kilowata svidjalo se to tebi ili ne. Sad bi ti mogao pisato omanji roman kako se ta snaga mjeri ali vjeruj mi na riječ.. to je pravo mjerilo snage i zna se kako se izračunava i zna se da firme ne smiju sa tim zezati. Ako piše 500W RMS a ti izračunaš recimo 100W do bi bilo isto kao da si otišao u prodavnicu i kupio hljeb na kojem piše 650gr a ti ga kod kuće izvagaš kao recimo 200gr.
, reći ću samo da je zaključak gotovo komičan. Ne znam da li si upoznat, ali ne postoji nikakav "Interplanetarni Zakonik", koji reguliše obavezu proizvođača "da se ne zeza" sa RMS-om. Kao što sam rekao, laž je manja, ali je IPAK samo to - LAŽ! I nema nikakve veze sa realnošću. Idemo dalje...
Sinusna snaga, koja je gotovo direktno proporcionalna potrošnji pojačavačkog sklopa, a ako ništa drugo, relativno lako se da utvrditi pogledom na specifikacije o potrošnji uređaja. Ako piše AC 220/240V ~50Hz, 6W, nema te sile koja će iz tog pojačala izvući više od 6 (a najčešće i manje) W sinusne snage. Gledano s praktične strane, ne postoji pojačalo koje iz manje nazivne snage može proizvesti više kvalitetnog i znažnog zvuka, nego neko sa "jačom zaleđinom".
Tu na scenu stupa konkretno "ukrštanje oštrica". Postavi bilo koje (ali ZAISTA BILO KOJE) aktivne zvučnike, kojima je u specifikaciji navedeno 500W (kao dotični Logitech), a do njega obični Qwerty snagaš sa 2x220 i jednom pasivnom (i brojem: 1) Pyle-ovom 15-icom, koja trpi do 190W sinusa. Qwerty će izazvati spontano rušenje prostorije, uz opasnost od krvavljenja iz ušiju (bez zafrkancije, u ovom slučaju), dok će Logitech uspeti samo da galami i trese nešto nameštaja, ali BEZ IKAKVIH opasnosti po prozore, gipsane elemente ili (ne daj Bože) zidove.
Da ne razglabam dalje, u suštini stvari stoje ovako: ako je kao PMPO, navedeno 5000W, a kao RMS 500, velika verovatnoća je da zvučnici proizvode (i izdržavaju) oko 20-tak vati sinusne snage. Uostalom, ko se kune u svoje "jake" 5.1 zvučnike, može ih slobodno doneti na test, pa ćemo ih zakačiti na, po specifikacijama slabije Telefunken Concertino Hi-Fi 3520 audiofilsko pojačalo, pa da vidimo koliko milimetara na regleru mogu da izdrže ;)
Pozdrav i "no hard feelings" :)
P.S. Čisto informacije radi, Logitech Z-5500 sam probao i oduševio se kvalitetom koji daje, pa i snagom, ali to nema blage veze ni sa kakvih 500W. Čak je i 50W diskutabilno, ali budući da sam navikao na frljanje sa vatima, znam da će neki da se kunu da je "mnogo jače od 50W". Ali nema veze, doći će vreme ;)
[Ovu poruku je menjao StORM48 dana 14.08.2005. u 00:17 GMT+1]