Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Form action URL, pitanje.

[es] :: Java :: Form action URL, pitanje.

[ Pregleda: 5003 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

KSandra

Član broj: 44907
Poruke: 5
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Form action URL, pitanje.13.01.2005. u 11:52 - pre 211 meseci
Stranica register.jsp sluzi za unos podataka o korisniku za registraciju. Klasa Unos obradjuje unos podataka u bazu. Ako je struktura direktorijuma aplikacije u webapps Tomcat-a sledeca:

WEBAPPS/
----------MYAPP/
----------------- register.jsp
------------------WEB-INF/
---------------------------web.xml
---------------------------CLASSES/
------------------------------------Unos.java
------------------------------------Unos.class

kako treba da glasi FORM ACTION URL u register.jsp koji pokazuje na klasu Unos?

 
Odgovor na temu

ilumnis
BG

Član broj: 42070
Poruke: 15
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.

Sajt: www.ilumnis.com


Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.14.01.2005. u 08:22 - pre 211 meseci
pa ta tvoja klasa treba da moze da procesira HTTP request... znaci trebalo bi
da bude servlet.... i ako jeste servlet onda treba da ga mapiras u
web.xml fajlu...

<servlet-name>Unos</servlet-name>
<servlet-class>com.nesto.Unos</servlet-class>

<servlet-name>Unos</servlet-name>
<servlet-mapping>unos</servlet-mapping>

e kada si ovo uradila pozivas ovaj servlet kao
unos

znaci
<form action="unos" method="post"></form>

p.s.

moguce je da imena xml tagova koja sam ovde naveo nisu ispravna ali pogledaj po netu pa ces lako
naci...
 
Odgovor na temu

KSandra

Član broj: 44907
Poruke: 5
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.14.01.2005. u 11:01 - pre 211 meseci
Hvala na objasnjenju, ali imam jedno dodatno pitanje ako nije problem. Zbunilo me je <code><servlet-class>com.nesto.Unos</servlet-class></code>. Konkretno zasto com i sta "nesto"?
 
Odgovor na temu

me-tuzalem
mensur tuzalemovic
novi pazar

Član broj: 25730
Poruke: 116
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.14.01.2005. u 11:37 - pre 211 meseci
To com.nesto.Unos je puna deklaracija tvoje klase i treba da se odnosi na pun naziv klase package+klasa
U tvom primeru posto se Unos.class nalazi odmah u folderu .../classes
ne treba da postoji nista posto ti klasa Unos nije niti u jednom package.

Ali ako bi ti klasa Unos.java sadrzala npr.

Code:
package com.nesto;


onda bi trebalo da imas strukturu foldera
.....classes/
--------com/
----------------nesto/
---------------------------Unos.class

A ilimnis ti je dao primer sa com.nesto jer je preporuka da to bude obrnuti domen (koji ti verovatno nemas), jer akoje domen jedinstven i obrnuti domen je takodje jedinstven, pa je i puno ime tvoje klase jedinstveno u celom svetu. To ti naravno ne treba za ovaj primer, ali nije zgoreg da znas.
 
Odgovor na temu

antix

Član broj: 8388
Poruke: 265
*.verat.net.

Jabber: antix@elitesecurity.org


Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.14.01.2005. u 22:02 - pre 211 meseci
čisto da razjasnimo:
preporuka je da se sve klase stavljaju u pakete (znači default paket nije preporučljiv da se koristi). E sada... da bismo izbjegli koliziju imena preporučuje se da se paketi nazivaju obrnutim nazivom URL-a firma (osobe) koja kreira paket zato što su URL-ovi već jedinstveni....

znači ako ti npr. imaš sajt
www.krstarica.co.yu

onda bi trebalo sve svoje java klase da stavljaš u pakete
yu.co.krstarica.paket1

i tako dalje.....

pozdrav....
 
Odgovor na temu

KSandra

Član broj: 44907
Poruke: 5
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.15.01.2005. u 22:02 - pre 211 meseci
Hvala svima na savetima, ali izgleda da kod mene nije problem u samom web.xml fajlu niti u lokaciji klase nego u konfiguraciji Tomcat servera posto on nece da prikaze ni najobicniju jsp stranicu na kojoj samo pise "Hello World!", kada je zadam direktno kucajuci URL do nje.

Da li neko moze da mi preporuci neki dobar tutorijal na net-u ili neku knjigu za Tomcat?
 
Odgovor na temu

me-tuzalem
mensur tuzalemovic
novi pazar

Član broj: 25730
Poruke: 116
*.nat-pool.bgd.sbb.co.yu.



Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.16.01.2005. u 09:16 - pre 211 meseci
Pa, trebalo bi da precizinje i jasnije postavljaš pitanja. Tvoje prvo pitanje pominje register.jsp i pita kako glasi FORM ACTION do tvoje klase(servleta), a sada ispada da ni HelloWorld.jsp neće da se prikaže. Tvoje prvo pitanje znači da nakon prikazivanja stranice kreirane preko register.jsp, neka korisnička akcija, npr. SUBMIT button kreće da nađe klasu Unos. Pa da li se opšte prikazivao register.jsp ?
Budi malo preciznija, kaži koja verzija Tomcata je instalirana, šta pozivaš i šta dobiješ. Što se tiče tutoriala za Tomcat on se kompletno instalira uz Tomcat i po mom iskustvu ne treba ti ništa više.
 
Odgovor na temu

KSandra

Član broj: 44907
Poruke: 5
*.dialup.neobee.net.



Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.16.01.2005. u 14:12 - pre 211 meseci
E pa, nejasnost mojih pitanja pokazuje da nemam pojma o Tomcat-u i koliko mi je potrebna pomoc.

Stvar je u tome da ja treba da uradim, kao skolski zadatak iz Jave, sajt turisticke agencije preko koga se moze pogledati ponuda i rezervisati putovanje. Medjutim, apsolutno nista nam nije receno o Tomcat-u, osim da njega treba da koristimo.

Greska sa Hello World je nastupila jer sam pravila neke izmene u web.xml fajlu Tomcat-a pa posle toga nisam mogla ni pocetnu stranicu da otvorim pa sam morala da reinstaliram Tomcat. Verzija je 4.1.18.

Register strana se jeste prikazivala ali kada se pritisne Submit dobijam poruku "The requested resource (Unos) is not available".

Konkretno, mene zanima sledece :
1. da li je nakon instalacije Tomcat-a potrebno unositi neke izmene u njegovom server.xml i web.xml fajlu ?
2. kako se vrsi mapiranje servleta, dakle sama sintaksa mapiranja.
 
Odgovor na temu

djura1

Član broj: 16156
Poruke: 111
195.252.120.*



+3 Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.17.01.2005. u 07:59 - pre 211 meseci
Citat:

Konkretno, mene zanima sledece :
1. da li je nakon instalacije Tomcat-a potrebno unositi neke izmene u njegovom server.xml i web.xml fajlu ?
2. kako se vrsi mapiranje servleta, dakle sama sintaksa mapiranja.


1. Koliko se secam, jedina izmena koju treba uraditi je promeniti username i password za Manager aplikaciju, i eventualno promeniti port, ako je podrazimevani zauzet
2. ovo imas u prvom odgovoru na tvoje pitanje:
Citat:

<servlet-name>Unos</servlet-name>
<servlet-class>com.nesto.Unos</servlet-class>

<servlet-name>Unos</servlet-name>
<servlet-mapping>unos</servlet-mapping>

<servlet-name> - ime kojim se referises na servlet u deployment descriptor-u
<servlet-class> - konkretna klasa servleta
<servlet-mapping> - putanja do servleta
Pogledaj i ovaj link:[url]http://java.sun.com/webservices/downloads/webservicespack.html[/url]
Na njemu imas tutorial koji objasnjava ove stvari.
 
Odgovor na temu

KSandra

Član broj: 44907
Poruke: 5
*.neobee.net.



Profil

icon Re: Form action URL, pitanje.17.01.2005. u 22:45 - pre 211 meseci
Uspela sam!
Tomcat sada lepo poziva servlet i registruje korisnika, cak ga i upise u bazu.
Hvala svima na pomoci.
 
Odgovor na temu

[es] :: Java :: Form action URL, pitanje.

[ Pregleda: 5003 | Odgovora: 9 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.