Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Rasprava o predlogu Zakona o softverskim patentima - EU

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Rasprava o predlogu Zakona o softverskim patentima - EU

[ Pregleda: 2203 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
Poruke: 5814
*.dialup.neobee.net.+105 Profil

icon Rasprava o predlogu Zakona o softverskim patentima - EU24.12.2004. u 20:37 - pre 203 meseci
Evropska unija odložila usvajanje softverskih patenata

Savet ministara Evropske unije odložio je usvajanje Zakona o softverskim patentima, nakon što je poljska Vlada zatražila dodatno vreme za razmatranje predloga Zakona.

Zakon je trebalo da bude usvojen početkom ove nedelje, ali je predstavnik Poljske izjavio da njegova vlada još uvek nije spremna da odobri Zakon. "Poljska vlada i dalje podržava predlog zakona, ali smatra da neke njegove ključne odredbe ne podržavaju u dovoljnoj meri male i srednje kompanije", rekao je zamenik ministra za nauku i informacione tehnologije Vladimjerž Marčinski.

Radi se o članovima zakona koji se odnose na softverske patente. Evropska komisija predložila je zakon koji ograničava patente na inovacije u kojima se softver koristi kao sredstvo pružanja usluga. Predlog zakona izazvao je burne reakcije - softverski giganti traže da zakon bude proširen tako da uključi i poslovne metode (slično američkom i japanskom zakonu), dok zastupnici otvorenog koda traže da se svi softverski patenti ukinu.

Poljska vlada nije prva koja je izrazila zabrinutost zbog posledica koje može doneti usvajanje zakona o softverskim patentima. Vlade Mađarske, Letonije i Holandije su ranije objavile deklaracije u kojima su iznele slične stavove kao i poljska vlada.

Reakcije na zahtev poljske vlade se razlikuju, zavisno od toga da li se radi o pobornicima ili protivnicima Zakona. Dok predstavnik organizacije NoSoftwarePatents kaže da je odluka poljske vlade "hrabra i konstruktivna", dotle predstavnik udruženja EICTA koje okuplja velike telekomunikacione i IT kompanije tvrdi da se radi o "nepotrebnom odlaganju".

Da bi neki zakon u Evropskoj uniji bio donet, neophodno je da njegov predlog zasebno usvoje Savet ministara i Parlament Unije. Parlament je već usvojio predloženi tekst, ali će razmatrati i eventualne izmene koje predloži Savet ministara. Konačna odluka Parlamenta Evropske unije se očekuje do kraja 2005. godine. (G.B.)


Izvor: Mikro-PC World
 
Odgovor na temu

Slobodan Miskovic

Član broj: 4967
Poruke: 5814
*.dialup.neobee.net.+105 Profil

icon Re: Rasprava o predlogu Zakona o softverskim patentima - EU24.12.2004. u 20:40 - pre 203 meseci
Poljska odbacuje evropski zakon o softverskim patentima


Budućnost kontorverznog evropskog zakona o softverskim patentima mogla bi postati neizvesna, nakon što je poljska vlada saopštila da više ne podržava predloženi zakon.

Iako su poljski predstavnici u Savetu Evrope glasali za predlog zakona, u vladinom saopštenju se navodi da "vlada sada ima ozbiljne primedbe na predloženi tekst i ne može da ga podrži u sadašnjem obliku".

Odluku poljske vlade pozdravili su predstavnici organizacije NoSoftwarePatents (NSP), koji smatraju da bez podrške Poljske, predloženi zakon ima male šanse da bude usvojen. Organizaciju NSP podržavaju američka kompanija Red Hat, švedska kompanija MySQL AB koja prodaje softver otvorenog koda i nemački davalac Internet usluga 1&1 Internet. Te kompanije i organizacija NSP smatraju da su postojeći zakoni o autorskim pravima sasvim dovoljni i da uvođenje novih patentnih zakona nije potrebno.

Sa druge strane, evropsko udruženje IT i komunikacionih kompanija EICTA, smatra da neki softverski proizvodi treba da budu dodatno zaštićeni. Tu organizaciju podržavaju softverski i hardverski džinovi kao što su Microsoft, SAP AG, Sun Microsystems, Hewlett-Packard i Intel i telekomunikacione kompanije Telefonaktiebolaget LM Ericsson i Nokia. (G.B.)
 
Odgovor na temu

[es] :: IT pravo i politika razvoja :: Rasprava o predlogu Zakona o softverskim patentima - EU

[ Pregleda: 2203 | Odgovora: 1 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.